Γιόχαν Κρόιφ: 10+1 ατάκες μιας ποδοσφαιρικής ιδιοφυΐας

Με αφορμή την συμπλήρωση πέντε χρόνων από τον θάνατο του Γιόχαν Κρόιφ, το fosonline.gr ξεχώρισε 10+1 ατάκες δια στόματος του «Ιπτάμενου Ολλανδού».

Γιόχαν Κρόιφ: 10+1 ατάκες μιας ποδοσφαιρικής ιδιοφυΐας

Πέντε χρόνια συμπληρώνονται σήμερα, Τετάρτη 24 Μαρτίου 2021, από τον θάνατο του Γιόχαν Κρόιφ. Ο «ιπτάμενος Ολλανδός» πέθανε στις 24 Μαρτίου 2016, σε ηλικία 68 ετών, νικημένος από τον καρκίνο του πνεύμονα.

Ο Κρόιφ έγραψε τη δική του ιστορία στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο ως παίκτης, προπονητής, αλλά κυρίως ως προσωπικότητα.

Το fosonline.gr συγκέντρωσε 10+1 από τις κορυφαίες και επίκαιρες ατάκες του, οι οποίες δείχνουν πέραν πάσης αμφιβολίας γιατί ο Ολλανδός θρύλος άφησε για πάντα το στίγμα του στο ποδόσφαιρο:

  1. «Οι παίκτες που δεν είναι πραγματικοί ηγέτες αλλά προσπαθούν να είναι ρίχνουν φταίξιμο στους άλλους παίκτες όταν κάνουν λάθος. Οι πραγματικοί ηγέτες στο γήπεδο ξέρουν ήδη ότι οι παίκτες κάνουν λάθη».
  2. «Το να παίζεις ποδόσφαιρο είναι πολύ απλό, το να παίζεις απλό ποδόσφαιρο είναι το πιο δύσκολο πράγμα».
  3. «Τι είναι η ταχύτητα; Τα αθλητικά μέσα συχνά μπερδεύουν την ταχύτητα με τη διορατικότητα. Αν όμως αρχίσω να τρέχω λίγο πιο πριν από τον άλλον μοιάζω πιο γρήγορος».
  4. «Τεχνική δεν είναι να κάνεις ζογκλερικά με την μπάλα 1.000 φορές. Ο καθένας μπορεί να το κάνει αυτό με προπόνηση και τότε μπορείς να δουλέψεις σε τσίρκο. Τεχνική είναι να πασάρεις την μπάλα με μία επαφή, με την σωστή ταχύτητα, στο κατάλληλο πόδι του συμπαίκτη σου».
  5. «Υπάρχει μόνο μια στιγμή στην οποία μπορείς να φτάσεις έγκαιρα. Αν δεν είσαι εκεί, είσαι είτε πολύ νωρίς είτε πολύ αργά».
  6. «Γιατί να μη μπορείς να νικήσεις μία πιο πλούσια ομάδα; Δεν έχω δει ποτέ μία τσάντα με λεφτά να βάζει γκολ».
  7. «Πάντα πετούσα την μπάλα μπροστά, επειδή μετά, αν την έπαιρνα ξανά, ήμουν ο μόνος αμαρκάριστος παίκτης».
  8. «Δεν είμαι θρήσκος. Στην Ισπανία και οι 22 παίκτες κάνουν το σταυρό τους πριν το ματς. Αν δούλευε αυτό, τότε όλα τα ματς θα έπρεπε να τελειώνουν ισόπαλα».
  9. «Η μπάλα είναι το οξυγόνο μου. Αναπνέω ποδόσφαιρο και το απολαμβάνω».
  10. «Στατιστικά σε κάθε αγώνα οι ποδοσφαιριστές έχουν τη μπάλα στα πόδια τους για περίπου 3 λεπτά ο καθένας. Άρα πιο σημαντικό είναι τι θα κάνεις τα υπόλοιπα 87 λεπτά χωρίς τη μπάλα».
  11. «Νιώθω άθλια όταν πραγματικά ταλέντα απορρίπτονται λόγω στατιστικών. Με βάση τα σημερινά κριτήρια του Άγιαξ θα με είχαν απορρίψει. Όταν ήμουν 15 δεν μπορούσα να κλοτσήσω τη μπάλα πάνω από 15 μέτρα με το αριστερό μου πόδι και 20 με το δεξί. Η τεχνική και το όραμα μου δεν ήταν ανιχνεύσιμα από τους υπολογιστές».