Eκεί, εκεί, στο Κόνφερενς Λιγκ

Ολοκληρώθηκε, λοιπόν, η κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος και ήρθε η ώρα των πλέι οφ μέσω των οποίων θα προκύψουν οι τέσσερις ομάδες που θα εκπροσωπήσουν του χρόνου τη χώρα μας στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις... Φευ! Ποιες διοργανώσεις όμως; Κατ’ αρχάς, Γιουρόπα Λιγκ δεν υπάρχει πλέον για την Ελλάδα. «Καπούτ», που λένε και οι Γερμανοί.

Eκεί, εκεί, στο Κόνφερενς Λιγκ

Μετά την κατρακύλα της χώρας μας στην 20ή θέση της κατάταξης της ΟΥΕΦΑ, η δεύτερη τη τάξει ευρωπαϊκή διοργάνωση εξελίχθηκε σε απαγορευμένο καρπό για τις ελληνικές ομάδες, οι οποίες στο εξής θα πρέπει να χορταίνουν την πείνα τους με τα αποφάγια των μεγάλων, συμμετέχοντας στη νεοσύστατη διοργάνωση, που ονομάστηκε Κόνφερενς Λιγκ…

Όπου Kόνφερενς Λιγκ, είναι αυτό ακριβώς που υποδηλώνει ο τίτλος του: περιφερειακό πρωτάθλημα ή αλλιώς... επαρχιακό, γεγονός που δίνει πραγματικό περιεχόμενο και στη φράση που χρησιμοποιούσαμε παλιά για να πικάρουμε τους ανταγωνιστές μας: «Άλλοι στα σαλόνια και άλλοι στα αλώνια».

Για να καταλάβετε πόσο λαμπερή είναι η νέα διοργάνωση, αρκεί να αναφέρουμε ότι ο πρώτος τελικός στην Ιστορία της, αυτός που θα γίνει στις 25 Μαΐου 2022, ορίστηκε στα Τίρανα, την πρωτεύουσα της Αλβανίας, σε ένα νεόδμητο στάδιο που ονομάζεται «Ερ Αλμπάνια» και είναι χωρητικότητας 22.000 θεατών.

Βεβαίως, η ΟΥΕΦΑ για να «χρυσώσει το χάπι» στους εξόριστους του Γιουρόπα Λιγκ ισχυρίζεται ότι με τη νέα διοργάνωση δίνει την ευκαιρία σε περισσότερες ομοσπονδίες-μέλη της να πάρουν μέρος στη φάση των ομίλων (εγγυημένα τουλάχιστον 34 χώρες στις τρεις διοργανώσεις έναντι 26 μέχρι σήμερα).

Ωστόσο, είναι πασιφανές ότι το νέο καθεστώς, που έχει σκοπό να διαχωρίσει «την ήρα από το στάρι», υπαγορεύτηκε από τους μεγάλους της Συνομοσπονδίας που ως μοναχοφάηδες δεν ήθελαν να κάθονται στο ίδιο τραπέζι με τους μικρούς λιγούρηδες, καθώς επιθυμία τους ήταν να κερδίζουν με τον λιγότερο δυνατό κόπο τα προσφερόμενα μπόνους.

Κάπως έτσι βρέθηκε η Ελλάδα να δίνει έπαθλο στον κυπελλούχο και στον δεύτερο και στον τρίτο της κατάταξης των πλέι οφ (με προϋποθέσεις και στον τέταρτο) μια συμμετοχή στον 2ο προκριματικό γύρο του Κόνφερενς Λιγκ, οι αγώνες του οποίου θα διεξαχθούν 22-29 Ιουλίου 2021.

Όμως, για να φτάσουν μέχρι τους ομίλους οι ελληνικές ομάδες, θα πρέπει να αποκλείσουν τρεις αντιπάλους, που ναι μεν θα είναι χαμηλότερης δυναμικότητας σε σχέση με αυτές που συναντούσαν συνήθως στο Γιουρόπα Λιγκ, αλλά αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι σίγουρη και η πρόσβαση στους ομίλους, καθώς πάντα ελλοχεύει ο κίνδυνος να βρεθεί στον δρόμο τους μια Γουλβς ή κάποια Άιντραχτ Φρανκφούρτης.

Καθώς σε όλες τις κληρώσεις της νέας διοργάνωσης, από τον 1ο κιόλας προκριματικό γύρο, θα υπάρχουν γκρουπ δυναμικότητας, τίποτα δεν εξασφαλίζει στις ελληνικές ομάδες ότι θα έχουν ούριο άνεμο στο ταξίδι τους. Ειδικά στον 2ο προκριματικό γύρο ανάμεσα στις 110 ομάδες, που θα μπουν στην κληρωτίδα, θα είναι

και 20 αποκλεισμένες από τον 1ο προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ και δη από το μονοπάτι των πρωταθλητών.

Κι ακόμη (θα μπουν) οι κυπελλούχοι από χώρες όπως η Ελβετία, η Σερβία, η Κροατία, η Σουηδία, η Πολωνία, η Σλοβακία καθώς και οι τέταρτες ομάδες από Ρωσία, Βέλγιο, Ουκρανία, Ολλανδία, Τουρκία, Αυστρία, Δανία, Σκοτία, Τσεχία. Όπως και η πέμπτη ομάδα του γαλλικού πρωταθλήματος (που τώρα είναι η Μαρσέιγ).

Αλλά τώρα είναι αργά για δάκρυα... Αντί να κλαίμε τη μοίρα μας, ας στρωθούμε στη δουλειά μπας και ξαναχτίσουμε όσα γκρεμίσαμε με τα λάθη μας τα τελευταία χρόνια...