Το ιστορικό Ολυμπιακός - Φωστήρας 11-0

Σαν σήμερα, στις 3 Μαρτίου του 1974, ο Ολυμπιακός συνέτριψε 11-0 τον Φωστήρα, δημιουργώντας ανεπανάληπτο ρεκόρ στην Ιστορία της Α’ Εθνικής Κατηγορίας!

Το ιστορικό Ολυμπιακός - Φωστήρας 11-0

Είναι η περίοδος που ο Ολυμπιακός τελειώνει τη σεζόν έχοντας βάλει 102 γκολ και έχει τους οκτώ πρώτους σκόρερ του πρωταθλήματος! Πρόκειται για την ομαδάρα-δημιούργημα του Νίκου Γουλανδρή, που έχει αναλάβει πρόεδρος από το 1972 και έχει φέρει παικταράδες της εποχής, όπως οι Βιέρα, Λοσάντα, Τριαντάφυλλος, Αργυρούδης, Δεληκάρης, Γιούτσος, Περσίδης κ.ά.

Το παιχνίδι ήταν για την 21η αγωνιστική του πρωταθλήματος και η αρμάδα του Λάκη Πετρόπουλου όδευε ολοταχώς προς το δεύτερο σερί πρωτάθλημα. Το παιχνίδι στον πρώτο γύρο στον Ταύρο είχε λήξει ισόπαλο 1-1 και οι παίκτες του Ολυμπιακού το κρατούσαν... μανιάτικο. «Τους είχαμε άχτι, γιατί στον πρώτο γύρο δεν τους είχαμε νικήσει και είχαν γίνει διάφορα στον Ταύρο. Θέλαμε να τους βάλουμε όσο περισσότερα γκολ μπορούσαμε» είχε πει γι’ αυτό το ματς, σε συνέντευξή του στο «ΦΩΣ» πολλά χρόνια μετά, ο πρωτεργάτης της ιστορικής νίκης Νίκος Γιούτσος.

Στο 16' ο Ολυμπιακός προηγούνταν ήδη 3-0, με τέρματα των Γιούτσου (8'), Παμπουλή (13') και Δεληκάρη (16'). Το σκορ του ημιχρόνου (4-0) διαμόρφωσε στο 45' με το δεύτερο προσωπικό του γκολ ο Νίκος Γιούτσος. Οι «ερυθρόλευκοι» ήταν καταιγίδα στο δεύτερο ημίχρονο, πετυχαίνοντας 7 γκολ! Τρία σημείωσε ο Τριαντάφυλλος (48’, 52’, 68’), ένα ο Περσίδης (61’), το τρίτο του ο Γιούτσος (71’), ενώ οι Γκαϊτατζής (78’) και Βιέρα (87’) διαμόρφωσαν το εκκωφαντικό 11-0, σκορ-ρεκόρ και ακατάρριπτο μέχρι και σήμερα. Επτά διαφορετικοί σκόρερ σε αγώνα πρωταθλήματος, που ήταν και παγκόσμιο ρεκόρ, για την ομαδάρα του Γουλανδρή.

«Ολυμπιακός σεισμός» έγραφε με μεγάλα γράμματα στο πρωτοσέλιδό του το «ΦΩΣ» την επομένη του αγώνα. «Φανταστικό παιχνίδι, φανταστικό σκορ, φανταστική απόδοσις, ο Ολυμπιακός συνέτριψε το ελληνικό ρεκόρ όλων των εποχών» υπερθεμάτιζε την ίδια μέρα και η «Αθλητική Ηχώ» στην κορυφή του δικού της πρωτοσέλιδου!

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Πουπάκης, Γκαϊτατζής, Συνετόπουλος, Σιώκος, Αγγελής, Περσίδης, Βιέρα, Γιούτσος, Παμπουλής, Τριαντάφυλλος, Δεληκάρης.

ΦΩΣΤΗΡΑΣ: Τσατούχας (55’ Φακής), Μπάρτζης, Κατάνιας, Καπίρης, Ράλλης, Αβαγιανόλης (57’ Γεράκης), Χριστοδούλου, Λάζος, Πανόπουλος, Σινανίδης, Ρεμούνδος.



ME MIA MATIA...
1802: Η «Σονάτα υπό το σεληνόφως» του Μπετόβεν, η πιο φημισμένη σύνθεση για πιάνο, τυπώνεται σε παρτιτούρα.
1821: Ο σουλτάνος Μαχμούτ Β’ με φιρμάνι του απαιτεί από τον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Γρηγόριο Ε’ τον αφορισμό του Αλέξανδρου Υψηλάντη και του Μιχαήλ Σούτσου για την Επανάσταση στις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες.
1827: Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης αποκρούει στο Κερατσίνι του Πειραιά επίθεση του Κιουταχή, αρχικώς 800 και την άλλη ημέρα 6.000 Τούρκων. Η μάχη αυτή υπήρξε μία από τις λαμπρότερες νίκες του.
1913: Ελληνικό στρατιωτικό τμήμα απελευθερώνει τους Αγίους Σαράντα, κατά τη διάρκεια του Α’ Βαλκανικού Πολέμου.
1957: Ηρωικός θάνατος του Γρηγορίου Αυξεντίου, ο οποίος, αρνούμενος μέχρι τέλους να παραδοθεί στους Άγγλους, πολέμησε επί ώρες μόνος και νίκησε ηθικά κατά της ισχυρής αγγλικής δύναμης.
1966: Ανακοινώνεται η απέλαση από την Τουρκία και του τελευταίου Έλληνα υπηκόου, κατοίκου Κωνσταντινούπολης, εξαιρουμένων των περίπου 1.500 που παραμένουν για διαφόρους λόγους αλλά ως αλλοδαποί.
1976: Ο Τάσος Μητρόπουλος κάνει την πρώτη του εμφάνιση στην Α’ Εθνική με τον Εθνικό.
1989: Συλλαμβάνεται επ’ αυτοφώρω ο γενικός αρχηγός του Λεβαδειακού Καλομοίρης ενώ δίνει 1.500.000 δρχ. στον διαιτητή Ακρίδα για τον αγώνα Λεβαδειακός – Λάρισα.
1991: Καταγράφεται σε ερασιτεχνικό βίντεο ο άγριος ξυλοδαρμός του Αφροαμερικανού Ρόντνεϊ Κινγκ από αστυνομικούς στο Λος Άντζελες. Θα προκληθούν σοβαρές ταραχές από τη μαύρη κοινότητα της πόλης, που θα διαρκέσουν έξι μέρες.
2002: Σταματάει στην Ελλάδα η χρήση της δραχμής μετά από μια περίοδο δύο μηνών από την ημέρα που ξεκίνησε η χρήση του ευρώ.
2009: Το λεωφορείο, στο οποίο επιβαίνει η ομάδα κρίκετ της Σρι Λάνκα, δέχεται επίθεση από 10-12 τρομοκράτες στη διαδρομή προς το γήπεδο για αγώνα τεστ στην πόλη Λαχόρι του Πακιστάν. Τουλάχιστον έξι αστυνομικοί, που συνοδεύουν το λεωφορείο, σκοτώνονται, μαζί με έναν οδηγό, ενώ επτά παίκτες και ο βοηθός προπονητή τραυματίζονται. Το Πακιστάν είχε προσκαλέσει τη Σρι Λάνκα μετά την αποχώρηση της Ινδίας από προγραμματισμένη περιοδεία.

2017: 26η μεταξύ των 28 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατατάσσεται η Ελλάδα όσον αφορά τις επιδόσεις της στον τομέα της ψηφιακής οικονομίας και κοινωνίας, σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Κομισιόν).