«Φτωχοί συγγενείς», φτωχό θέαμα

Μαγευτική ήταν η «πανσέληνος του χιονιού», αλλά και ο Αστέρας Τρίπολης δεν πήγαινε πίσω στην 24η αγωνιστική.

«Φτωχοί συγγενείς», φτωχό θέαμα

Κερδίζοντας 2-1 τον ΠΑΟΚ έδειξε τα δόντια του σε όλους τους μεγάλους ενόψει των πλέι οφ. Κερδισμένος του Σαββατοκύριακου και ο Άρης, που ανακατέλαβε τη 2η θέση, δύο αγωνιστικές πριν από το τέλος της κανονικής περιόδου.

To αθηναϊκό ντέρμπι ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και στην ΑΕΚ (1-1) θα μπορούσε να περιγραφεί με τέσσερις λέξεις: φτωχοί συγγενείς, φτωχό θέαμα. Ο Παναθηναϊκός, παίζοντας τον γνωστό του κλεφτοπόλεμο, έδωσε γήπεδο στην ΑΕΚ, αλλά αυτή δεν ήξερε τι να το κάνει. Υπό αυτές τις συνθήκες και που σημειώθηκαν δύο γκολ, πολυτέλεια είναι.

Ήταν ωστόσο γκολ που θα συζητηθούν εκτενώς τις επόμενες ημέρες. Όχι, μην πάει ο νους σας σε τίποτα αμφισβητούμενες φάσεις. Καθαρά ήταν και τα δύο. Αλλά να, το γκολ που πέτυχε ο αμυντικός Φραν Βέλεθ θα το ζήλευε και ο Λεβαντόφσκι. Τόσο… σεντερφορίσιο ήταν. Ενώ το άλλο το σημείωσε ο Λιβάι Γκαρσία, ο οποίος το δεξί πόδι το έχει μόνο για το γκάζι και όμως με αυτό έστειλε την μπάλα στα δίχτυα.

Σαφώς την καλύτερη απόδοση από όλους τους συντελεστές του ντέρμπι είχε ο Βούλγαρος διαιτητής Καμπάκοφ, ο οποίος δεν άφησε τους παίκτες να του πάρουν τον αέρα, ήταν πάντα κοντά στις φάσεις και απέφευγε τα πολλά σφυρίγματα. Ευτυχώς δηλαδή, γιατί ήταν που ήταν κακό το ματς, αν το διέκοπτε για ψύλλου πήδημα, θα γινόταν ακόμη χειρότερο.

Αν είχε σε κάθε ματς την αποτελεσματικότητα που είχε στο χθεσινό με τον Ατρόμητο, ο Άρης δεν θα κυνηγούσε απλώς τη 2η θέση, αλλά θα διεκδικούσε τον τίτλο. Με κορυφαίο τον Κριστιάν Γκάνεα, που σημείωσε ένα και δημιούργησε άλλο ένα γκολ, έφτασε σε άνετο 3-0, κάνοντας ακόμη πιο μίζερη τη ζωή τού πρώην προπονητή του, Σάββα Παντελίδη, που σε λίγο καιρό το μόνο που θα θυμάται από την επιστροφή του στο «Κλεάνθης Βικελίδης» θα είναι οι αγκαλιές με τους παλιούς παίκτες του. Αυτή τη φορά ο Κώστας Mήτρογλου ξεκίνησε βασικός, αλλά δεν μπόρεσε να σκοράρει. Μάλιστα ο Άρης πέτυχε τα δύο από τα τρία γκολ όταν ο «πιστολέρο» και ο Μπερτόλιο αποσύρθηκαν στον πάγκο!

Ο Γκαρσία γκρεμίζει το ένα μετά το άλλο τα ρεκόρ που έχτισαν οι προκάτοχοί του, ο Λουτσέσκου και ο Περέιρα. Το Σάββατο ηττήθηκε (2-1) στην Τρίπολη, από όπου ο ΠΑΟΚ εύκολα ή δύσκολα περνούσε τα τρία τελευταία χρόνια. Η αλήθεια είναι ότι πέτυχε τον Αστέρα στην καλύτερη φόρμα του και οπλισμένο με δύο πολύ ισχυρά κίνητρα: την ισοφάριση του αήττητου ρεκόρ του (9 αγώνες) και τη μαθηματική πρόκριση στα πλέι οφ. Τα πέτυχε και τα δύο με έναν σμπάρο… Αντίθετα ο ΠΑΟΚ, που και στην Τρίπολη ήταν «όλο λάδι λάδι, αλλά από τηγανίτα τίποτα», το μόνο που κατάφερε με τη φλύαρη υπεροχή του ήταν να κάνει άλλη μια τρύπα στο νερό. Και θα κάνει πολλές ακόμη αν δεν διορθώσει την αμυντική λειτουργία του, δεδομένου ότι οι αγώνες δεν κερδίζονται μόνο με την επίθεση. Ο Γκαρσία δήλωσε μετά την ήττα ότι δεν κοιτάζει μόνο το «σήμερα» του ΠΑΟΚ. Όμως αν συνεχίσει έτσι, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι ο ίδιος θα αποτελεί μέρος τού «αύριο».

«Ο θάνατός σου, η ζωή μου» ήταν για τις δύο ομάδες ο αγώνας Απόλλωνα - ΟΦΗ και το τέλος του βρήκε τον φιλοξενούμενο… τέζα, κατάστηθα πληγωμένο από «φίλια πυρά», του τερματοφύλακά του Δημήτρη Σωτηρίου εν προκειμένω, ο οποίος στο 84’ υπέπεσε σε «μεγάλη πατάτα», δίνοντας την ευκαιρία στον Ιωαννίδη να πετύχει το γκολ της νίκης (2-1). Μια νίκη που ήρθε μάλλον αναπάντεχα, καθώς ο Απόλλωνας ήταν σαφώς κατώτερος από τον αντίπαλό του στη μεγαλύτερη διάρκεια του αγώνα, κάτι που παραδέχθηκε ο Γιώργος Παράσχος στις δηλώσεις του. Την ίδια στιγμή ο Γιώργος Σίμος κοιτούσε τα άδεια -για άλλη μια αγωνιστική- χέρια του και ομολογούσε: «Κανένας άλλος προπονητής σε καμία άλλη ελληνική ομάδα δεν θα ήταν τώρα. Αυτό δείχνει τη σχέση εμπιστοσύνης που υπάρχει ανάμεσα στη διοίκηση και σε εμένα».

To Aλκαζάρ μέχρι χθες έμοιαζε με… Αλκατράζ για τη Λάρισα, καθώς σε αυτό δεν είχε σταυρώσει νίκη παρά το γεγονός ότι είχε δώσει 11 αγώνες. Με τον Φέστα όμως στο τιμόνι της είναι μια άλλη ομάδα και αυτή η μεταμόρφωση αποτυπώθηκε στην παρθενική της νίκη 1-0 επί του Παναιτωλικού. Μια νίκη που ήταν παραπάνω από ένα τρίποντο, δεδομένου ότι σημειώθηκε επί ενός ανταγωνιστή για τη σωτηρία. Ήρωας του αγώνα αναδείχθηκε χάρη στο γκολ που πέτυχε -για άλλη μια φορά- ο 19χρονος Δημήτρης Πινακάς.

Ο «συνήθως ύποπτος» Αραμπούλι αυτή τη φορά δεν μπόρεσε να νικήσει τον τερματοφύλακα (Λοντίγκιν) και η Λαμία έμεινε στο 0-0 με τον ΠΑΣ Γιάννινα. Σε γενικές γραμμές ήταν δίκαιη η μοιρασιά, αφού και οι φιλοξενούμενοι είχαν την καλή στιγμή τους στο τέλος, αλλά τους τη χάλασε ο γκολκίπερ Επασί. Με τον ΟΦΗ να κατρακυλάει, ακόμη κι αυτός ο ένας βαθμός μοιάζει χρυσός για τους δύο αντιπάλους.