Κάθε εμπόδιο για καλό (;)

Μια ευρωπαϊκή εβδομάδα καρμπόν με την προηγούμενη ξεκίνησε για τον Ολυμπιακό όσον αφορά την ψυχολογική του προετοιμασία για τη ρεβάνς στην Ολλανδία με την Αϊντχόφεν.

Κάθε εμπόδιο για καλό (;)

Μόνο που τώρα έχουν διαμορφωθεί συγκεκριμένες συνθήκες και δεδομένα, τα οποία καλείται να καλύψει και να υπερασπιστεί η ομάδα του Πέδρο Μαρτίνς, προκειμένου να πετύχει έναν από τους στόχους της, που είναι η πρόκριση στη φάση των «16» του Γιουρόπα Λιγκ.

Την προηγούμενη εβδομάδα είχε το ψυχολογικό βάρος και την απογοήτευση που προκάλεσε η ήττα στο «αιώνιο» ντέρμπι από τον Παναθηναϊκό. Ας το πούμε άλλη μια φορά ότι σε τέτοιου είδους παιχνίδια πρώτα είναι το γόητρο και μετά όλα τα άλλα. Πολλώ δε μάλλον όταν βαθμολογικά τις δύο ομάδες χωρίζει το χάος. Την απογοήτευση μπορούσε εύκολα να την αντιληφθεί κάποιος από την περιρρέουσα ατμόσφαιρα, η οποία δημιουργήθηκε από τον κόσμο της, που δεν έχει μάθει να επιλέγει σε «Παναθηναϊκό ή Αϊντχόφεν». Θέλει νίκες και επιτυχίες παντού.

Αυτό λοιπόν το βάρος έφτασε έξω από την πόρτα των αποδυτηρίων πριν από το πρώτο παιχνίδι με την Αϊντχόφεν και έμεινε εκεί. Και αυτό πιστώνεται στον Πέδρο Μαρτίνς, ο οποίος θωράκισε τους παίκτες του και τα αποδυτήρια, αφού ήταν ολοφάνερο (όχι για όλους) ότι δεν χωρούσαν άλλα προβλήματα στα αγωνιστικά που είχε ήδη να αντιμετωπίσει. Η απουσία του τιμωρημένου Ρούμπεν Σεμέδο σε συνδυασμό με την αγωνιστική ανετοιμότητα του Σωκράτη Παπασταθόπουλου ήταν μερικά από αυτά. Τα υπόλοιπα προέκυψαν κατά τη διάρκεια του αγώνα. Το πρώτο γκολ των Ολλανδών έφερε στο μυαλό όλων τη σπόντα με την οποία η Γουλβς απέδρασε πέρυσι από το Καραϊσκάκη και στο τέλος με την πρόκριση. Το δεύτερο ανέδειξε τα αμυντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι «ερυθρόλευκοι» το τελευταίο διάστημα από τις στημένες φάσεις.

Κι όμως, με πλάνο και παρεμβατικότητα από τον πάγκο (έστω κι αν πολλοί πάγωσαν -και δικαιολογημένα- με την αλλαγή που άφησε τον Ολυμπιακό χωρίς καθαρόαιμο σέντερ φορ για επτά λεπτά) ήρθε το θετικό αποτέλεσμα. Όχι το επιθυμητό, αλλά βάσει της εικόνας του αγώνα θετικό, που μετέτρεψε το 50%-50% του ζευγαριού σε 60%-40% υπέρ του Ολυμπιακού. Και έτσι πρέπει να το δει ο Ολυμπιακός. Ούτε 1% παραπάνω.

Τώρα η ισοπαλία με τον Άρη στο Καραϊσκάκη δεν προσθέτει στον Ολυμπιακό κανένα απολύτως ψυχολογικό βάρος. Παρότι οι «ερυθρόλευκοι» δεν κέρδισαν δύο παιχνίδια στη σειρά για πρώτη φορά μετά τον Δεκέμβριο του 2019, είναι φανερό ότι στο μυαλό όλων ήταν και είναι η ρεβάνς με την Αϊντχόφεν, η οποία δεν θα είναι εύκολη. Σε αυτήν τη μάχη δεν περισσεύει κανείς. Ούτε ο Βρουσάι ούτε ο Παπασταθόπουλος ούτε ο Μπρούμα, τους οποίους είδε ο Μαρτίνς να τίθενται ένας ένας εκτός μάχης στο παιχνίδι με τον Άρη και να προσθέτουν αγωνία ενόψει του αγώνα στην Ολλανδία. Ο Ολυμπιακός έχει ποδοσφαιριστές να αναπληρώσει τα κενά, αλλά δεν είναι ώρα να δημιουργούνται τέτοια ούτε στον πάγκο. Ο Μαρτίνς το ξέρει καλύτερα απ’ όλους μας, όπως επίσης ξέρει πώς θα προετοιμάσει την ομάδα του να αντιμετωπίσει έναν αντίπαλο, ο οποίος φέτος στο γήπεδό του πετυχαίνει τουλάχιστον δύο γκολ.

Ελπίδα όλων μας, λοιπόν, είναι ότι όλα αυτά τα εμπόδια θα βγουν σε καλό και ο Μάρτης θα φέρει και την ποδοσφαιρική άνοιξη του Ολυμπιακού.