Στην Ευρώπη τα λάθη κοστίζουν περισσότερο

Ο Ολυμπιακός αποδείχθηκε κατώτερος των προσδοκιών στο ντέρμπι ως προς την ένταση στο παιχνίδι του και ενδεχομένως την πνευματική προετοιμασία. Είναι αδιανόητο να μπαίνει σε ένα παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό, ασχέτως αν βρισκόταν στο -19, και αρκετοί ποδοσφαιριστές να εμφανίζονται επιεικώς χαλαροί.

Στην Ευρώπη τα λάθη κοστίζουν περισσότερο

Δεν γίνεται στα πρώτα έξι λεπτά το «τριφύλλι» να βγάζει δύο φάσεις για γκολ (η μία εκ των οποίων μπήκε τελικά), επειδή όλη η ανασταλτική λειτουργία των Πειραιωτών ήταν... αλλού για αλλού. Αδιανόητο ο Μαουρίσιο να παίρνει μόνος του την κεφαλιά, δίχως να υπάρχει έστω και σε απόσταση ενός μέτρου κάποιος αμυντικός του Ολυμπιακού.

Παρ’ όλα αυτά, δεν ήρθε η καταστροφή. Και φυσικά η ήττα στη Λεωφόρο δεν μηδενίζει όλα όσα έχει πετύχει η φετινή ομάδα του Μαρτίνς, που ουσιαστικά έχει «καθαρίσει» το πρωτάθλημα από τα μέσα Ιανουαρίου. Απλώς πάντοτε τα ντέρμπι με τον Παναθηναϊκού είναι ιδιαίτερα παιχνίδια, πρόκειται για μία διαχρονική σύγκρουση δύο διαφορετικών κόσμων και μία ήττα σε ένα τέτοιο ματς δεν γίνεται να την προσπεράσεις ελαφρά τη καρδία. Κάποια στιγμή φυσικά θα ερχόταν και η ήττα. Καμία ομάδα στον πλανήτη δεν προχωράει δίχως ήττα. Όλες έχουν τις άσχημες βραδιές τους, ασχέτως αν ο Ολυμπιακός απέδειξε, ειδικά μετά το 2-0, ότι θα μπορούσε να ανατρέψει ακόμη και το σκορ μολονότι απέμενε ένα 20λεπτο για τη λήξη. Ήρθε το γκολ του Ελ Αραμπί, το τετ α τετ του Μασούρα, το φάουλ σε καλή θέση για τον Βαλμπουενά, άλλη μία φάση με τον Ανδρούτσο και γενικώς μετά το 2-0 οι Πειραιώτες σαν να εμφανίστηκαν πιο αποφασιστικοί στις επιλογές του. Ως ήττα σε επίπεδο βαθμολογικό δεν κόστισε στους Πειραιώτες. Σε επίπεδο γοήτρου σίγουρα δεν ήταν και το πιο ευχάριστο για τον οπαδό του Ολυμπιακού. Από εκεί και πέρα, όμως, η ζωή δεν σταματάει στη Λεωφόρο.

Εντούτοις και ο Μαρτίνς θα πρέπει να «διαβάσει» σωστά τα όσα έγιναν στο «Απ. Νικολαΐδης». Ο Παναθηναϊκός πέτυχε δύο γκολ σε τρεις φάσεις, ωστόσο, αν ήταν λίγο πιο τολμηρός σε κάποια άτσαλα διωξίματα των Σεμέδο και Παπασταθόπουλου, θα μπορούσε να πατήσει λίγο περισσότερο την περιοχή και να δημιουργήσει περισσότερες καταστάσεις. Το φοβήθηκε, όμως, και προτιμούσε να «παγώσει» το παιχνίδι, γιατί γνώριζε ότι σε περίπτωση που έβγαινε ο Ολυμπιακός στην κόντρα, τότε τα πράγματα θα ήταν ζόρικα.

Το θέμα είναι ότι τέτοιου είδους αμυντικές συμπεριφορές η PSV θα κοιτάξει να τις εκμεταλλευτεί. Ούτε «ταμπούρι» θα έρθει να παίξει στη χώρα μας ούτε θα περιμένει τον Ολυμπιακό στο μισό γήπεδο, όπως έπραξε ο ΠΑΟ. Θα κοιτάξει να κάνει αυτό που γνωρίζει πολύ καλά. Να πιέσει ψηλά, να αποκτήσει εκείνη την κατοχή και να κάνει το δικό της παιχνίδι. Το επιχείρησε απέναντι στον Άγιαξ, το ίδιο έπραξε και σε όλα τα ματς του Γιουρόπα Λιγκ και κάτι ανάλογο θα επιδιώξει και την Πέμπτη. Μία ήττα από τον Παναθηναϊκό δεν κοστίζει -πέρα από το γόητρο- στον Ολυμπιακό, αλλά αν δεν παρουσιάσει ένα διαφορετικό πρόσωπο ανασταλτικά με την PSV, τότε τα λάθη θα του κοστίσουν μία πρόκριση. Όποιος νομίζει ότι η PSV επειδή έφερε 2-2 με την Ντεν Χάαγκ ήταν τραγική στο συγκεκριμένο παιχνίδι, είναι βαθιά νυχτωμένος. Μονότερμα έπαιζε την ομάδα της Χάγης, αλλά, αντί για 6-2, έληξε 2-2...