Αυτοί που γράφουν για τον αθλητισμό

Ένα ξεχωριστό αφιέρωμα του «ΦΩΤΟΣ» στους ανταποκριτές και στον αθλητικό Τύπο στα Γιάννινα

Αυτοί που γράφουν για τον αθλητισμό

Με ένα ξεχωριστό θέμα θα ασχοληθούμε σήμερα από τη στήλη μας, παρουσιάζοντας την Ιστορία του αθλητικού Τύπου στα Γιάννινα, όπως και τους ανθρώπους που την έγραψαν. Είναι ένα κομμάτι της ζωής του τόπου και του γιαννιώτικου αθλητισμού, που δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο. Μπορεί σήμερα να μην κυκλοφορεί καμία τοπική αθλητική εφημερίδα στα Γιάννινα, αλλά στο παρελθόν υπήρξαν αξιόλογες εκδοτικές προσπάθειες, όπου σε παραδοσιακά τυπογραφεία χύθηκε πολύ μελάνι για να αποτυπώσει στο χαρτί την αθλητική δραστηριότητας της περιοχής ή τα προβλήματα που αντιμετώπιζε ο χώρος του αθλητισμού. Αξιόλογες αθλητικές εφημερίδες υπήρχαν και σε άλλες επαρχιακές πόλεις (Λάρισα, Πάτρα, Τρίκαλα, Ηράκλειο, Καβάλα, Βέροια, Σέρρες, Αγρίνιο), αλλά οι περισσότερες δεν άντεξαν στον χρόνο και έκλεισαν. Ελάχιστες κυκλοφορούν σήμερα. Ο φίλαθλος κόσμος, εκτός από τις πανελλήνιες αθλητικές εφημερίδες, προτιμούσε και τις τοπικές για να έχει σφαιρικότερη ενημέρωση σε τοπικά ζητήματα, ειδικά στις παλαιότερες εποχές όπου οι εφημερίδες αποτελούσαν τη μοναδική πηγή ενημέρωσης. Οι αθλητικογράφοι τοπικών εφημερίδων ήταν κατά κανόνα και ανταποκριτές στις μεγάλες αθλητικές εφημερίδες του κέντρου, όπως και στα αθλητικά τμήματα των πολιτικών εφημερίδων.

Το έργο των ανταποκριτών της επαρχίας ήταν πολύτιμο για τις εφημερίδες του κέντρου. Έτρεχαν στις προπονήσεις, στους αγώνες και ορισμένες φορές στήνονταν με τις ώρες στα κτίρια του ΟΤΕ για να δώσουν τις ανταποκρίσεις στην Αθήνα. Μιλάμε για εποχές όπου δεν υπήρχαν κινητά, τα τηλεφωνικά κέντρα των εφημερίδων δεν είχαν πολλές γραμμές, δεν υπήρχε ούτε καν φαξ και οι ανταποκρίσεις της ημέρας έπρεπε να δοθούν τηλεφωνικά. Τα υπόλοιπα θέματα με το ταχυδρομείο ή σε επείγουσες περιπτώσεις με το λεωφορείο του ΚΤΕΛ. Σήμερα μπορεί να γράφονται παιχνίδια από το γραφείο με τη βοήθεια της τηλεοπτικής μετάδοσης, μέσω ίντερνετ να έρχεται στο πιάτο ακόμη και το φύλλο αγώνα, αλλά τις παλαιότερες εποχές, αν δεν σήκωνε το τηλέφωνο ο ανταποκριτής της επαρχίας, υπήρχε δυσκολία ακόμη και στην εξακρίβωση ενός αποτελέσματος, ειδικά των μικρότερων κατηγοριών. Το μικρό μονόστηλο ενός ερασιτεχνικού αγώνα ή αγώνα Δ’ Εθνικής από την επαρχία που δημοσιευόταν στο φύλλο μιας αθηναϊκής εφημερίδας μπορεί να φαινόταν κάτι ασήμαντο μπροστά στα άλλα θέματα, αλλά για να βγει αυτό ο τοπικός ανταποκριτής ήταν για ώρες στο κρύο και στη βροχή για να καταγράψει τις συνθέσεις, τις αλλαγές, τους σκόρερ, το φιλμ των φάσεων και να μεταδώσει όλα αυτά μέσω τηλεφώνου στην Αθήνα, με αντίτιμο την αναγραφή του ονόματός του!

Κάθε αθλητική εφημερίδα φρόντιζε να έχει μεγάλο δίκτυο ανταποκριτών στην επαρχία για να καλύπτει ακόμη και αγώνες Δ’ Εθνικής. Ελάχιστοι ανταποκριτές ήταν επαγγελματίες αθλητικοί συντάκτες, αλλά για να επιβιώσουν οι εφημερίδες είχαν απόλυτη ανάγκη τη συνεργασία τους. Σήμερα όλα αυτά ίσως φαντάζουν υπερβολές σε νεότερες γενιές δημοσιογράφων που γαλουχήθηκαν με τα μέσα της σύγχρονης τεχνολογίας, αλλά οι παλιοί συντάκτες και αρχισυντάκτες των εφημερίδων αντιλαμβάνονται καλύτερα αυτά που γράφουμε. Σε πόλεις όπου υπήρχαν ομάδες Α’ Εθνικής γίνονταν επιλογές προσώπων, ώστε οι ανταποκριτές να είναι δοκιμασμένοι αθλητικογράφοι. Πολλοί ήταν σημαντικοί δημοσιογράφοι, με σημαίνοντα ρόλο και σε μεγάλες επαρχιακές εφημερίδες του τόπου διαμονής τους. Όταν έπαιζαν οι μεγάλες ομάδες με τον ΠΑΣ, έρχονταν στα Γιάννινα απεσταλμένοι απ’ όλες σχεδόν τις αθλητικές και πολιτικές εφημερίδες. Με πολλούς γίναμε φίλοι. Αξέχαστα θα μείνουν τα γλέντια που κάναμε σαββατόβραδα, παραμονές αγώνων, σε ταβέρνες και νυχτερινά μαγαζιά.

Όλοι μαζί μια παρέα. Με την ευκαιρία επιτρέψτε μας μια μικρή ιστοριούλα με ξεχωριστή σημασία. Σε συνέντευξη Τύπου, μετά από αγώνα με τον Παναθηναϊκό στο στάδιο «Ζωσιμάδες» στη δεκαετία του ’80, ο τότε προπονητής του ΠΑΣ (δεν έχει σημασία το όνομά του, έχει φύγει από τη ζωή) για να μιλήσει ζήτησε πρώτα την αποχώρηση από την αίθουσα Τύπου συνεργάτη τοπικής εφημερίδας, επειδή δεν του άρεσαν κάποια δημοσιεύματα. Εξοργισμένος πήρε τον λόγο ο αείμνηστος Μανώλης Γαρυφαλάκης, που ήταν στα Γιάννινα ως απεσταλμένος της «Απογευματινής», και με την ιδιότητα του αντιπροέδρου του ΠΣΑΤ που είχε εκείνο τον καιρό απαίτησε από τον προπονητή να πάρει πίσω αυτό που είπε, επ’ απειλή αποχώρησης όλων των αθλητικών συντακτών από τη συνέντευξη. «Ή μιλάς σε όλους ή αποχωρούμε όλοι από τη συνέντευξη και θα καταγγείλουμε τον αποκλεισμό συναδέλφου» του είπε ορθά κοφτά. Ο ξένος τεχνικός, μπροστά στην οργισμένη αντίδραση του Γαρυφαλάκη, έβαλε την ουρά κάτω από τα σκέλια και πήρε πίσω την παράλογη αξίωσή του. Για τέτοιες εποχές μιλάμε.
Ας θυμηθούμε με την ευκαιρία και ονόματα ανταποκριτών από τα Γιάννινα. Ο αείμνηστος Βαγγέλης Λέκκος, «Πατριάρχης» στην αθλητική δημοσιογραφία της περιοχής, ήταν ανταποκριτής σε πολλές εφημερίδες, ενώ στον τοπικό χώρο έγραψε τη δική του ιστορία, κυρίως στον «Πρωινό Λόγο», όπου έγραφε μέχρι τα τελευταία με την αιχμηρή πένα του. Στην «Αθλητική Ηχώ», από τα τέλη της δεκαετίας του ’50 και μετά, ανταποκριτές ήταν οι Τάσος Φιλίππου (πατέρας του διεθνούς παλιού άσου του Άρη, Νίκου Φιλίππου), Γιώργος Φαρμάκης, Γ. Καραμήτσος, Κώστας Κράβαρης, Λάκης Στεργίου, Βασίλειος Μάντζιος, Νίκος Τσόλης, Πάνος Κέτσος, Χρήστος Μεντής, Κώστας Σιόντης, Θόδωρος Ζώτος, Ξανθή Ματσή, Κώστας Ζαβογιάννης. Στο «ΦΩΣ» κατά καιρούς ήταν ανταποκριτές οι Γ. Δαβαρτσίκης, Νίκος Κακαϊδής, Γιώργος Κυρούσης, Ντίνος Αγγελόπουλος, Βαγγέλης Σακελλαρίδης και τα 35 τελευταία χρόνια ο συντάκτης της στήλης. Στον «Φίλαθλο» οι Βαγγέλης Λέκκος και Χρήστος Μεντής, στη «Sportime» ο Βαγγέλης Λέκκος, στο «Goal» ο Νίκος Σκούμπος και στη «Sportday» ο Γιάννης Γιαννάκης.

Βράβευση Γιάννη Γιαννάκη

Τα Γιάννινα έχουν ιστορία και παράδοση στο αθλητικό ρεπορτάζ. Η ημερήσια εφημερίδα «Ηπειρωτικός Αγών», ταυτισμένη με την Ιστορία της πόλης, από τη δεκαετία του ’50 είχε στην ύλη της συστηματικά αθλητικά, πριν ακόμη οι πολιτικές αθηναϊκές εφημερίδες διαθέσουν τον ανάλογο χώρο στον τομέα αυτόν. Οι αείμνηστος εκδότης Λευτέρης Τζάλλας στήριζε πολύ αυτό το κομμάτι της έκδοσης. Μετά το 1958, που ξεκίνησαν τα εθνικά πρωταθλήματα, η εφημερίδα είχε αθλητικούς συνεργάτες και με την ίδρυση του ΠΑΣ άρχισαν και αθλητικά ένθετα. Από το αθλητικό τμήμα του «Ηπειρωτικού Αγώνα» πέρασαν παλιότερα οι Αντώνης Τσεπέλης, Γιώργος Κυρκόπουλος, Κώστας Κράβαρης, Ντίνος Αγγελόπουλος (διετέλεσε μετέπειτα και συντάκτης του «ΦΩΤΟΣ»), Γιώργος Κυρούσης, Νίκος Κακαϊδής, Απόστολος Ευαγγελίδης, Ντίνος Σιάκαρης, Σπύρος Θεμελής, Στέφανος Ντόβας, Σωτήρης Αργύρης. Πολλοί από αυτούς έκαναν σημαντική καριέρα στο πολιτικό ρεπορτάζ, φτάνοντας και σε διευθυντικές θέσεις. Και άλλες εφημερίδες απέκτησαν αθλητικούς συνεργάτες, όπως ο «Πρωινός Λόγος» που είχε τον Βαγγέλη Λέκκο, τα «Πρωινά Νέα» τον Δημήτριο Φίλιο και η «Ελευθερία» τον Βασίλειο Μάντζιο.

Η πρώτη αθλητική εφημερίδα στα Γιάννινα

Η πρώτη αθλητική εφημερίδα που κυκλοφόρησε στα Γιάννινα ήταν η «ΠΑΣΠΟΡ». Εκδόθηκε τον Σεπτέμβριο του 1982 με την έναρξη του πρωταθλήματος Α’ Εθνικής. Σύμφωνα με στοιχεία που μας έδωσε σε παλαιότερη έρευνα ο επί σειρά ετών εκδότης της, Ανδρέας Ζαχαρόπουλος, την ιδέα είχε ο επιχειρηματίας Σταύρος Ιασωνίδης. Ήταν και ο πρώτος εκδότης της εφημερίδας. Ξεκίνησε με αρχισυντάκτη τον Νίκο Τσόλη και συνεργάτες τους Παύλο Τσάνη, Νίκο Βλάχο και Γιώργο Γκαρανάτση. Στη συνέχεια αποχώρησε από την έκδοση ο Σταύρος Ιασωνίδης, για να τον διαδεχθεί ο Ανδρέας Ζαχαρόπουλος. Η «ΠΑΣΠΟΡ» τυπωνόταν στις εγκαταστάσεις του «Πρωινού Λόγου» και είχε μεγάλη κυκλοφορία, καθώς κάλυπτε όχι μόνο το ποδόσφαιρο αλλά και όλα τα σπορ. Κυκλοφορούσε κάθε Δευτέρα στα περίπτερα αλλά και με συνδρομητές. Πριν από την «ΠΑΣΠΟΡ», στη δεκαετία του ’70, υπήρξαν βραχύβιες εκδόσεις, αλλά χωρίς συνέχεια. Οι αθλητικές εφημερίδες στα Γιάννινα κυκλοφορούσαν στα περίπτερα βράδυ Κυριακής, με μεγάλη αποδοχή από το αναγνωστικό κοινό, που περίμενε να έρθουν οι διανομείς από τα τυπογραφεία για να μάθουν φρέσκα νέα. Οι εφημερίδες έδιναν μεγάλη βαρύτητα στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα και από εκεί οι αναγνώστες μάθαιναν τα νέα των αγώνων, τα αποτελέσματα, τις βαθμολογίες και το πρόγραμμα της επόμενης αγωνιστικής. Ήταν οι εποχές των εφημερίδων. Η «ΠΑΣΠΟΡ» για αρκετά χρόνια ήταν μια αξιόλογη έκδοση. Αργότερα συνεργάτες της υπήρξαν οι Αποστόλης Ευαγγελίδης, Λευτέρης Φάκας, Νίκος Μανούρης, Γιώργος Μπίμπης, Χρήστος Καλύβας, Λάκης Στεργίου και ο Κώστας Κράβαρης που έγραφε τους «Αντίλαλους». Δημοφιλής στήλη ήταν «μια στο καρφί και μια στο πέταλο» που έγραφε ο Νίκος Τσόλης, υπογράφοντας ως «καρφοπέταλος». Ανέστειλε την έκδοσή της τον Φεβρουάριο του 1991.

Αθλητικές εφημερίδες Ιωαννίνων Μάρτιος 1991

Το 1983 κυκλοφόρησε το «ΣΟΥΤ»

Τον Φεβρουάριο του 1983 εκδόθηκε η αθλητική εφημερίδα «ΤΟ ΣΟΥΤ». Όπως μας είπε σε παλαιότερη έρευνα ο επί σειρά ετών διευθυντής της εφημερίδας Πάνος Μπούρης, την ιδέα έκδοσης είχαν αυτός με τους Χρήστο Τσάγκα, Βασίλη Μάντζιο, Παναγιώτη Κύρκο και Χρήστο Ζαχάρη. Το «ΣΟΥΤ» έβγαινε αρχικά ως εβδομαδιαία εφημερίδα κάθε Δευτέρα, για να καλύπτει την αθλητική κίνηση του Σαββατοκύριακου, αλλά στη συνέχεια έβγαινε ως δισεβδομαδιαία με έκδοση και την Πέμπτη. Μετά από κάποια χρόνια σταμάτησε το φύλλο της Πέμπτης. Συνέχισε όμως κανονικά να κυκλοφορεί ανελλιπώς κάθε Δευτέρα, μέχρι το 2018 όπου ανέστειλε την έκδοσή της. Τα γραφεία της εφημερίδας ήταν αρχικά στην οδό Γρηγορίου Σακκά, εκεί όπου εκδιδόταν παλιά η πολιτική ημερήσια εφημερίδα «Γραμμή» του Πάνου Πανούρη. Στη συνέχεια η έκδοση πέρασε στους Πάνο Στράτο και Πάνο Μπούρη. Ήταν εφημερίδα με δημοσιογραφικό νεύρο και αξιόλογους κατά καιρούς συνεργάτες. Ήταν από τις λιγοστές εφημερίδες που άντεξαν μέχρι τελευταία στην κρίση των καιρών. Τυπωνόταν μέχρι το 2018 όπου και σταμάτησε την έκδοση στα σύγχρονα τυπογραφεία της εταιρείας Εκτυπωτική. Και από την εφημερίδα αυτήν πέρασαν αξιόλογοι συνεργάτες. Για πολλά χρόνια, στη δεκαετία του ’80, οργάνωνε κάθε χρόνο ειδική εκδήλωση με βραβεύσεις σωματείων και αθλητών που ξεχώριζαν.

Η έκδοση της «Αθλητικής Γνώμης»

Τον Ιούνιο του 1987 εκδόθηκε η εβδομαδιαία εφημερίδα «Αθλητική Αλήθεια», που μετά από λίγα χρόνια μετονομάστηκε σε «Αθλητική Γνώμη». Υπεύθυνοι της εφημερίδας στην αρχική της έκδοση ήταν οι Σταύρος Ροΐδης και Χρίστος Τσάγκας. Στεγαζόταν και τυπωνόταν αρχικά στα γραφεία της «Ελευθερίας» του Κώστα Καλτσή στην περιοχή του άλσους. Διευθυντές της εφημερίδας ήταν κατά καιρούς οι Χρήστος Μεντής, Βασίλης Μπίτας, Θόδωρος Ζώτος. Ήταν εφημερίδα με δημοσιογραφικό νεύρο και πλουραλισμό απόψεων. Ο πολύπειρος δημοσιογράφος Χρίστος Τσάγκας έβαλε το δικό του στίγμα για πολλά χρόνια. Κλασικός «εφημεριδάς» και μετέπειτα πρόεδρος για πολλά χρόνια στον Ερασιτέχνη ΠΑΣ Γιάννινα. Η «Αθλητική Γνώμη» ανέστειλε τη λειτουργία της πριν από 10 χρόνια. Σήμερα δεν κυκλοφορεί καμία αθλητική εφημερίδα στα Γιάννινα, κάτι που έχει συμβεί και στις περισσότερες πόλεις της επαρχίας, όπου και εκεί υπήρχαν καλές τοπικές αθλητικές εφημερίδες. Το κενό, όσον αφορά τον έντυπο Τύπο, καλύπτεται από τις πολιτικές εφημερίδες που δίνουν εκτενή χώρο στα αθλητικά. Μάλιστα στον «Πρωινό Λόγο» της Δευτέρας υπάρχει ειδικό αθλητικό ένθετο, ως να είναι ξεχωριστή αθλητική εφημερίδα, έχοντας επικεφαλής στο αθλητικό τμήμα τον Θανάση Μυριούνη.

Επισκέψεις από τον Νίκο Αλέφαντο

Πολλές είναι οι ιστορίες που ακούγαμε από παλιότερους αθλητικογράφους στα Γιάννινα. Όπως μας έλεγε ο αείμνηστος Κώστας Κράβαρης, στις δεκαετίες του ’60 και του ’70 για να πληροφορηθούν τους αγώνες των ερασιτεχνικών πρωταθλημάτων την έστηναν μπροστά από το ζαχαροπλαστείο «Διεθνές», περιμένοντας να επιστρέψουν οι διαιτητές από τα γήπεδα. Εκεί, στο πεζοδρόμιο, αντέγραφαν τα στοιχεία από τα φύλλα αγώνων που είχαν μαζί τους οι ρέφερι. Ήταν καθιερωμένο άτυπο ραντεβού των μεν και των δε. Όσον αφορά το ρεπορτάζ του ΠΑΣ, ο Γιώργος Κυρούσης, δημοσιογραφική αυθεντία της περιοχής στη δεκαετία του ’70, είχε ξετρυπώσει έναν σωλήνα αερισμού από τα γραφεία του ΠΑΣ Γιάννινα, που ήταν στην ίδια γειτονιά με τα γραφεία του «Ηπειρωτικού Αγώνα», και από εκεί άκουγε καθαρά τι έλεγαν στις συνεδριάσεις του διοικητικού συμβουλίου. Κόντεψαν να… σκοτωθούν οι παράγοντες μεταξύ τους για το ποιος τα άφηνε να διαρρεύσουν στην εφημερίδα, όταν έβλεπαν δημοσιευμένα τα λεγόμενά τους, όπως και τις αποφάσεις! Όταν αντιλήφθηκαν τι συνέβαινε, την ώρα των συνεδριάσεων φύλαγαν την πολυκατοικία πότε ο Γιάννης Γκιόκας και πότε ο Παύλος Νασιάκος, για να μην μπορεί να πλησιάσει στην καπνοδόχο ο Κυρούσης. Από τα γραφεία αυτής της εφημερίδας, που ήταν πολύ κοντά στο γήπεδο του ΠΑΣ, περνούσε πολύ συχνά μετά τις προπονήσεις ο Νίκος Αλέφαντος πριν πάει στο «Διεθνές», που ήταν το μόνιμο στέκι του. Πότε μαινόμενος εξαιτίας κάποιας κριτικής και πότε ήρεμος με τις γνωστές ατάκες του. Μία φορά ήταν πολύ στενοχωρημένος, κόντεψε να βάλει τα κλάματα, ψελλίζοντας συνεχώς «έβγαλε νερό ο βράχος….», εννοώντας τον τραυματισμό στο γόνατο του Μίμη Ντουνιά. Αυτή η ατάκα βγήκε σε τίτλο ρεπορτάζ και έγινε viral της εποχής.

Ραδιόφωνα και τηλεοπτικά κανάλια

Στα τέλη της δεκαετίας του ’80, με την καθιέρωση της ιδιωτικής ραδιοφωνίας και τηλεόρασης, άρχισε να αλλάζει και στα Γιάννινα ο παραδοσιακός τρόπος δημοσιογραφίας. Ξεκίνησαν οι αθλητικές εκπομπές σε ραδιοφωνικούς σταθμούς και τηλεοπτικά κανάλια. Στο Πρώτο κανάλι ξεκίνησαν την πρώτη εκπομπή οι Νίκος Τσόλης και Στέφανος Βασιλειάδης. Στην ΕΡΑ Ιωαννίνων οι Αποστόλης Ευαγγελίδης και Βαγγέλης Γυφτόπουλος. Στον ΗΧΩ έκαναν εκπομπές οι Βαγγέλης Σαΐνης και Γιάννης Βραζιτούλης, στον Super 104,3 ο Πάνος Κέτσος, στον Γιάννινα ένα ο Χρήστος Παππάς. Η πρώτη αθλητική τηλεοπτική εκπομπή έγινε το 1989 από τον Βαγγέλη Σαΐνη στο κανάλι HXΩ TV, το πρώτο που στήθηκε στα Γιάννινα, ιδιοκτησίας του Κώστα Χρηστίδη. Στα μετέπειτα ιδρυθέντα τηλεοπτικά κανάλια, στις αρχές της δεκαετίας του ‘90, εκπομπές στο In Channel είχαν οι Βαγγέλης Γυφτόπουλος, Γιώργος Μπίμπης, Αλέκα Ζιώγα, στο TVE οι Νίκος Τσόλης και Λάκης Στεργίου και στο TV1 οι Ξανθή Ματσή, Θόδωρος Ζώτος και αργότερα ο Βαγγέλης Γυφτόπουλος. Εκπομπή με ενδιαφέρον στο ΗΠΕΙΡΟΣ TV1 ήταν η «Μπαλαλάικα» που παρουσίαζαν με επιτυχία οι Γιάννης Γιαννάκης και Γιάννης Τσαούσης κάθε Κυριακή βράδυ. Η εκπομπή «Αθλητικό ραντεβού» των Νίκου Τσόλη και Λάκη Στεργίου είναι η μακροβιότερη, γράφοντας τη δική της ξεχωριστή ιστορία. Αξιόλογη είναι και η εκπομπή «sport club» στο τηλεοπτικό κανάλι IOANNINA TV με τους Νίκο Σκούμπο και Βαγγέλη Δήμα. Στο ίδιο κανάλι (ITV) τακτικός σχολιαστής της αθλητικής επικαιρότητας στο δελτίο ειδήσεων είναι ο Αλέκος Καρύτσας, ξεχωρίζοντας με τα εύστοχα σχόλιά του. Υπάρχει επίσης στο δελτίο ειδήσεων καθημερινό αθλητικό ρεπορτάζ από τον έγκυρο ρεπόρτερ Αλέκο Παπαδόπουλο, από τους καλύτερους στα Γιάννινα. Πλούσια σε θεματολογία και με εικόνα από το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο είναι η εκπομπή που παρουσιάζουν στο ΗΠΕΙΡΟΣ TV1 οι Πέτρος Σούλης και Ανδρέας Φιλιππούσης κάθε Δευτέρα βράδυ.

Το πρώτο αθλητικό ραδιόφωνο

Στα Γιάννινα προ ετών ιδρύθηκε το πρώτο αθλητικό ραδιόφωνο Super 104,3 με διευθυντή τον Γιάννη Γιαννάκη, έχοντας πλούσιο πρόγραμμα, με μεταδόσεις αγώνων και σειρά εκπομπών με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Σημείο αναφοράς η εκπομπή «Στη λακκούβα» του Μιχάλη Μερτζιανίδη. Ο Γιάννης Γιαννάκης είναι και ανταποκριτής από την πρώτη μέρα ίδρυσης του ΣΠΟΡ FΜ των Αθηνών, μεταδίδοντας και τους αγώνες του ΠΑΣ. Ο Super FM είναι ραδιόφωνο με ιστορία στα Γιάννινα, με ιδρυτή τον γνωστό δημοσιογράφο Γιώργο Γιαννάκη, που διετέλεσε με επιτυχία και υπεύθυνος επικοινωνίας της ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα επί εποχής Μάνθου Κολέμπα. Αθλητικές εκπομπές υπάρχουν και σε άλλα ραδιόφωνα, όπως στο studio E με τον Νίκο Σκούμπο, στο δημοτικό ραδιόφωνο με Ράνια Κρικώνη, Άγγελο Μπάρκα, Βαγγέλη Λέτσιο, Νίκο Γιωτίτσα, Χρήστο Καλύβα και στο Giga με Έλενα Αντωνίου.
Καθώς περάσαμε στην ψηφιακή εποχή, υπάρχουν ιστοσελίδες και blogs με καθαρά αθλητικό περιεχόμενο. Ξεχωρίζουν για την άμεση ενημέρωση (κατά σειρά αρχαιότητας) το super-fm.gr του Γιάννη Γιαννάκη, το sportsioannina.gr των Κώστα Γεωργιάδη, Άκη Λιούτα και το passports.gr του Θανάση Μυριούνη.

Βαγγέλης Σταμούλης (φωτορεπόρτερ) και Βαγγέλης Γυφτόπουλος

Κλείνοντας, δεν θα μπορούσαμε να μην αναφέρουμε και τον θρυλικό φωτορεπόρτερ Βαγγέλη Σταμούλη. Οι περισσότερες φωτογραφίες από τις μεγάλες επιτυχίες του ΠΑΣ απαθανατίστηκαν από τον δικό του φακό. Μια ζωή στα γήπεδα ο Σταμούλης, είναι ιστορία για τα Γιάννινα.