Γιώργος Λούβαρης: «Ο μοναδικός λόγος που δεν είχε έρθει τότε στον Ολυμπιακό ο Παπασταθόπουλος»

Ο Γιώργος Λούβαρης επικοινώνησε με το «ΦΩΣ» και εξήγησε πώς είχε χαθεί ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος από τον Ολυμπιακό!

Γιώργος Λούβαρης: «Ο μοναδικός λόγος που δεν είχε έρθει τότε στον Ολυμπιακό ο Παπασταθόπουλος»

Συνέντευξη στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ

Ο Γιώργος Λούβαρης ήταν πολλά χρόνια ο Νο 2 στον Ολυμπιακό, κάποιες φορές ήταν και ο Νο 1, ο Κόκκαλης τού είχε δώσει μεγάλες εξουσίες, ήταν ο άνθρωπος που χειριζόταν τις μεταγραφές και όλα τα οικονομικά θέματα. Πολλά χρόνια στον Ολυμπιακό, έζησε πάρα πολλά, ξέρει πάρα πολλά, αλλά δεν μίλησε ποτέ. Του είχα κάνει κρούσεις και για τα ιστορικά αφιερώματα, αλλά δεν ήθελε, μου είχε πει ότι δεν είναι καλά στην υγεία του και ότι δεν ασχολείται.

Λόγω του θέματος όμως που είχα για τον Παπασταθόπουλο, με πήρε τηλέφωνο ο Γιώργος Λούβαρης! Και μου ζήτησε ευγενικά να γράψω ορισμένα πράγματα. Έπιασα την ευκαιρία, τον ρωτούσα κι άλλα, εκείνος από ευγένεια δεν αρνιόταν αλλά δυσανασχετούσε λίγο, και μου έλεγε ότι πάω να βγάλω ολόκληρη συνέντευξη. Τέλος πάντων, η συνέντευξη έφτασε μέχρι ένα σημείο, δεν ήθελε ο Γιώργος Λούβαρης περισσότερα. Τον ενημέρωσα ότι όσα συζητήσαμε θα τα γράψω, πήρα την άδειά του, μου την έδωσε. Έχει μια ιστορική αξία το σημερινό, διότι ο Λούβαρης δεν μιλάει τόσα χρόνια.

Θυμίζω ότι ο παλιός σκάουτερ του Ολυμπιακού και σπουδαίος βετεράνος άσος, ο Παύλος Βασιλείου, μου περιέγραψε σε συνέντευξη πώς είχε χαθεί μέσα από τα χέρια του Ολυμπιακού ο Παπασταθόπουλος και τον είχε πάρει η ΑΕΚ.

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο «ΦΩΣ» στις 29/1/2021

Πείτε μου ό,τι θέλετε, κ. Λούβαρη, προς τι το τηλεφώνημά σας;

Με ενημέρωσαν για τη συνέντευξή σας με τον Παύλο Βασιλείου, μέχρι ενός σημείου ο Παύλος τα είπε καλά. Όμως εγώ τον παίκτη δεν τον είδα. Τον πατέρα του είδα. Είχα μάθει πράγματι ότι πρόκειται για σπουδαίο ταλέντο, αλλά εγώ τον πατέρα του συνάντησα.

Πού;

Στα γραφεία του Ολυμπιακού. Είχα κλείσει ραντεβού με τον πατέρα του Παπασταθόπουλου. Ο οποίος πατέρας είναι φυσιογνωμικά ίδιος ο γιος του! Τον έχετε δει ποτέ;

Όχι.

Μου είχε κάνει εντύπωση, ήταν ίδιος ο γιος του.

Τι έγινε λοιπόν; Πώς χάθηκε τότε ο Παπασταθόπουλος από τον Ολυμπιακό;

Ήρθε ο πατέρας του στο γραφείο μου στην ΠΑΕ, εμείς μόλις είχαμε διακόψει τη συνεργασία μας με τον Μπάγεβιτς. Και θα παίρναμε τον Σόλιντ.

Αυτά που είπε ο Παύλος Βασιλείου.

Ναι, αλλά θα σας πω τον λόγο που δεν πήραμε τον Παπασταθόπουλο γιατί θυμάμαι τι μου είπε ο πατέρας του επί λέξει. Μου είχε πει ευγενικά: «Ακούστε, κ. Λούβαρη, εγώ ήθελα το παιδί μου να έρθει στον Ολυμπιακό, αλλά επειδή στον Ολυμπιακό ήταν ο Μπάγεβιτς»! Προσπάθησα να του αλλάξω γνώμη, του είπα ότι θα πάρουμε σοβαρό προπονητή στην ομάδα, αλλά ανησυχούσε ότι το παιδί του θα χαθεί στον Ολυμπιακό. Είχαμε και πολλούς αμυντικούς τότε. Είχαμε μάθει βέβαια από το σκάουτινγκ ότι είναι μεγάλο ταλέντο. Οφείλω να πω ότι ήταν ένας πολύ κύριος, πολύ ευγενικός άνθρωπος, αξιοπρεπέστατος.

Για λεφτά συζητήσατε;

Όχι! Γι’ αυτό σας λέω ότι ήταν αξιοπρεπέστατος. Δεν μιλήσαμε για λεφτά.

Ότι θα τον έπαιρνε η ΑΕΚ το ξέρατε;

Όχι.

Μια που μιλάμε τώρα -και δεν μιλάτε εσείς ποτέ- θέλω να σας ρωτήσω κι άλλα πράγματα.

Εγώ κ. Σινάνογλου θα ήθελα να γράψετε αυτό που σας είπα. Ξέρετε, όταν ένας ταλαντούχος ποδοσφαιριστής εξελιχθεί και δεν είναι στον Ολυμπιακό, λένε ότι έγινε «έγκλημα» και τον χάσαμε. Όμως τις επιτυχίες που βγήκαν παικταράδες στον Ολυμπιακό δεν τις λέει κανείς. Όπως έλεγε ο Τσόρτσιλ «η νίκη έχει πολλούς πατεράδες, η ήττα είναι ορφανή».

Δηλαδή;

Κανείς δεν λέει ποιος και πώς έφερε τον Ριβάλντο, ποιος και πώς έφερε τον Τζιοβάνι, εγώ είχα χειριστεί τα θέματα. Είναι πολλοί παίκτες. Και όχι μόνο μεγάλα ονόματα, κανείς δεν λέει πώς και με τι λεφτά είχε έρθει ο Σούρερ και πόσο μας βοήθησε τότε. Κανείς δεν λέει για τον Στολτίδη, τον οποίο στην αρχή δεν τον ήθελε κανένας!

Ναι, ε;

Ναι. Τον έφερα και αποδείχθηκε ένας πάρα πολύ καλός παίκτης και πάρα πολύ καλός χαρακτήρας. Πολύ φιλότιμος. Με δικαίωσε.

Ποια ήταν η πιο δύσκολη μεταγραφή που είχατε χειριστεί;

Οι περισσότερες. Είχαμε σκληρό ανταγωνισμό τότε από τον Παναθηναϊκό και την ΑΕΚ.

Πείτε μου ένα αξέχαστο περιστατικό σε μεταγραφή.

Εσείς το πάτε για συνέντευξη. Είναι τόσα πολλά, δεν έχω μιλήσει, δεν θέλω να με παίρνουν κι άλλοι δημοσιογράφοι μετά και να ζητάνε συνέντευξη. Έχω χάσει και τη γυναίκα μου, δεν έχω διάθεση για αυτά. Για μεταγραφές, τι να σας πω, για του Γεωργάτου; Μέχρι και τον Γιώργο Βαρδινογιάννη είχα πάρει τηλέφωνο να τον ρωτήσω για τον Στέλιο Γιαννακόπουλο!

Πείτε μου για αυτό το θέμα.

Εμείς θέλαμε να πάρουμε τον Τζόρτζεβιτς και στην πορεία προέκυψε ο Στέλιος Γιαννακόπουλος «πακέτο» με τον Τζόρτζεβιτς. Ο πρόεδρος του Πανηλειακού τούς πουλούσε και τους δύο μαζί, η ΑΕΚ τους ήθελε και τους δύο μαζί. Εμείς όμως ξέραμε ότι τον παίκτη τον είχε κλείσει ο Παναθηναϊκός. Θα έπαιρνε νομίζω και ένα πρατήριο AVIN η οικογένειά του. Και ήθελα να είμαι εντάξει με τον «καπετάνιο», τον πήρα τηλέφωνο και του είπα ότι ο πρόεδρος του Πανηλειακού πουλάει και τους δύο παίκτες μαζί, τον ρώτησα τι έχει κάνει εκείνος με τον Στέλιο Γιαννακόπουλο, να μάθω. Μου είπε να κάνω ό,τι θέλω γιατί είχε τσατιστεί με τον πατέρα του παίκτη, ο οποίος ήταν να πάει σε ένα ραντεβού μαζί του και δεν πήγε, κάτι τέτοιο.

Τον ερχομό του Μπάγεβιτς από την ΑΕΚ την πρώτη φορά νομίζω δεν τον χειριστήκατε εσείς.

Όχι. Εγώ χειρίστηκα τον ερχομό του τη δεύτερη φορά, εγώ τον έφερα, επέμενα. Και πήραμε το πρωτάθλημα μετά από έναν χρόνο που το είχαμε χάσει. Το νταμπλ πήραμε.

Μια που ξεκινήσαμε από τον Παπασταθόπουλο, σε ποιον σέντερ μπακ του Ολυμπιακού είχατε εσείς αδυναμία πιο πολύ; Βλέπετε τον Ολυμπιακό από παιδάκι, ο πατέρας σας ήταν τερματοφύλακας στον Ολυμπιακό.

Είχε δηλώσει ο Αχιλλέας Γραμματικόπουλος ότι με είχε παιδάκι στα γόνατα! Ο Γραμματικόπουλος έπαιζε μαζί με τον πατέρα μου! Φανταστείτε από πόσο παλιά βλέπω τον Ολυμπιακό. Μου άρεσε πολύ ο Σιώκος, να σας πω και κάτι που ίσως σας ξαφνιάσει, μου άρεσε πολύ ο Πουρσανίδης όταν έπαιζε στον ΟΦΗ ως σέντερ μπακ. Μου άρεσε φυσικά ο Νοβοσέλατς, ο οποίος ήταν ο κορυφαίος! Ο Μέλμπεργκ. Ο Νταμπίζας. Το έδειξε και η καριέρα του μετά στην Αγγλία.

Ο Άντζας;

Ο Άντζας είχε τρομερά προσόντα, αδίκησε ο ίδιος την ιστορία του, είχε κάποιες ιδιαιτερότητες. Όμως ήταν μεγάλος ποδοσφαιριστής.

Ποιος ήταν ο καλύτερος προπονητής όλα τα χρόνια που ήσασταν εσείς στον Ολυμπιακό;

Ο Μπάγεβιτς με απόσταση από τους άλλους! Δεν είναι μόνο ότι με αυτόν ξαναέγινε πρωταθλητής ο Ολυμπιακός έπειτα από χρόνια. Είχε στελεχώσει την ομάδα με ανθρώπους -και σε πόστα και σε παίκτες- με τους οποίους η ομάδα «πετούσε». Είχαμε κάνει τρομερά ματς στο Τσάμπιονς Λιγκ. Το καλύτερο ποδόσφαιρο που έπαιξε ο Ολυμπιακός το έπαιξε επί Μπάγεβιτς τα πρώτα του χρόνια.

Και γιατί απολύθηκε;

Ε, τώρα, μην τα πιάσουμε αυτά. Άσε. Άσε... Είπαμε πολλά, κ. Σινάνογλου.

Δεν είπαμε πολλά.

Ναι, αλλά θα με παίρνουν τηλέφωνα οι συνάδελφοί σας μετά, και δεν θέλω, καλά είμαι τώρα, ήσυχος (γελάει). Θα σας παρακαλούσα να μην το συνεχίσουμε άλλο. Και σας ευχαριστώ.