Ο δουλευταράς Μαρτίνς και ο… πολυλογάς Γκαρσία

Σε μία από τις πιο επιτυχημένες σεζόν στην Ιστορία του συλλόγου, αναφορικά με το πρωτάθλημα Ελλάδας, ο Ολυμπιακός παρουσιάζεται πιο αποφασιστικός και σοβαρός από ποτέ στις υποχρεώσεις του, παρά το γεγονός ότι ουσιαστικά έχει εξασφαλίσει τον τίτλο από Γενάρη μήνα.

Ο δουλευταράς Μαρτίνς και ο… πολυλογάς Γκαρσία

Η διαφορά από τους έτερους διεκδικητές του πρωταθλήματος έχει εκτοξευθεί σε δυσθεώρητα ύψη (+14 από την ΑΕΚ, +15 από Άρη και ΠΑΟΚ), ωστόσο οι παίκτες του Πέδρο Μαρτίνς παρουσιάζονται απόλυτα συγκεντρωμένοι και δυναμικοί στο γήπεδο, είτε παίζουν ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα είτε ματς με τον Απόλλωνα στη Ριζούπολη.

Η εικόνα των «ερυθρόλευκων» στο πρωτάθλημα οφείλεται αναμφίβολα στην ποιότητα και στον επαγγελματισμό των ποδοσφαιριστών που απαρτίζουν το ρόστερ του, αλλά φυσικά και στην εξαιρετική δουλειά του προπονητή που έχουν στον πάγκο. Ο Μαρτίνς, παρότι στο ξεκίνημα της θητείας του στο λιμάνι τον Ιούλιο του ’18 αμφισβητήθηκε έντονα από Τύπο και οπαδούς, έχει καταφέρει να κερδίσει τους πάντες με την εξαιρετική δουλειά του και πλέον δρέπει τους καρπούς των κόπων του, όντας έτοιμος να πανηγυρίσει το δεύτερο πρωτάθλημά του ως τεχνικός του Ολυμπιακού.

Αυτό είναι και το μεγάλο προτέρημα του Πορτογάλου ως κόουτς της ομάδας του Πειραιά. Ο Μαρτίνς ουδέποτε υπήρξε τρομερός δημοσιοσχεσίτης ή… πολυλογάς, όπως ήταν -και είναι- πολλοί άλλοι προπονητές που πέρασαν από το ελληνικό πρωτάθλημα. Αντίθετα, αφήνει τη δουλειά του να «μιλάει» γι’ αυτόν, κάτι που έχει δικαιώσει απόλυτα τόσο τον ίδιο όσο και τους ανθρώπους που τον στήριξαν μετά τη δύσκολη πρώτη σεζόν του στην άκρη του «ερυθρόλευκου» πάγκου.

Το εκ διαμέτρου αντίθετο, με άλλα λόγια, ο Πορτογάλος από προπονητές όπως ο Πάμπλο Γκαρσία. Δεν υπονοούμε, βεβαίως, ότι ο Ουρουγουανός δεν προσπαθεί στον πάγκο του ΠΑΟΚ. Άλλωστε πρόκειται για έναν από τους ελάχιστους ξένους ποδοσφαιριστές που έχουν περάσει από το ελληνικό πρωτάθλημα, ο οποίος με τη συμπεριφορά του κοντεύει να μας πείσει ότι ήταν… ΠΑΟΚ από μικρός.

Η διαφορά είναι ότι ο Μαρτίνς ουδέποτε προσπάθησε να δικαιολογηθεί με δηλώσεις του στον Τύπο. Διότι στην πρώτη του σεζόν στον Πειραιά ο Πορτογάλος τεχνικός αντιμετώπισε μεγάλες δυσκολίες και εντέλει απέτυχε να κερδίσει κάτι με τον Ολυμπιακό. Ποτέ, όμως, δεν τον είδαμε να φλυαρεί δημοσίως με πομπώδεις δηλώσεις για να καλύψει-δικαιολογήσει αυτήν την αποτυχία.

Αντ’ αυτού, έσκυψε το κεφάλι και δούλεψε σκληρά, κάτι που φάνηκε στη συνέχεια με τον πλέον εμφατικό τρόπο. Νταμπλ με τον Ολυμπιακό, μια… ανάσα από το δεύτερο πρωτάθλημά του με την ομάδα από τον Ιανουάριο, ευρωπαϊκή πορεία και φυσικά δεδομένη διεκδίκηση και του δεύτερου Κυπέλλου Ελλάδας με τους «ερυθρόλευκους».

Στον αντίποδα, σχεδόν σε καθημερινή βάση βλέπουμε τραβηγμένες από τα… μαλλιά δηλώσεις του Γκαρσία σε εφημερίδες και ιστοσελίδες. Ναι, έχει δίκιο ο Ουρουγουανός να λέει ότι είναι στον ΠΑΟΚ μόνο λίγους μήνες. Όμως το καλύτερο που έχει να κάνει είναι να ακολουθήσει το παράδειγμα του Μαρτίνς, αφήνοντας κατά μέρος τις… πολυλογίες και «μιλώντας» μόνο με τη δουλειά του.