Μπορεί ο Γιακουμάκης να γίνει Μαχλάς;

Ο Γιώργος Γιακουμάκης συνεχίζει τις εξαιρετικές του εμφανίσεις στην Ολλανδία με τη φανέλα της Φένλο. Ο Έλληνας επιθετικός σκόραρε 4 γκολ στο 4-1 εναντίον της Φιτέσε, φτάνοντας στα 22 τέρματα συνολικά (20 στο πρωτάθλημα, 2 στο Κύπελλο).

Μπορεί ο Γιακουμάκης να γίνει Μαχλάς;

Επίτευγμα εντυπωσιακό, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι στις προηγούμενες οκτώ σεζόν της επαγγελματικής του καριέρας σημείωσε συνολικά 26 γκολ! Ο Κρητικός φορ βρίσκεται αυτήν τη στιγμή στην 5η θέση της κούρσας για την κατάκτηση του Χρυσού Παπουτσιού. Σαν από διαβολική σύμπτωση σημείωσε ένα καρέ τερμάτων κόντρα στην άλλοτε ομάδα ενός άλλου σπουδαίου Έλληνα επιθετικού, του Νίκου Μαχλά. Ο 47χρονος πλέον παλαίμαχος παραμένει ο μοναδικός ποδοσφαιριστής από τη χώρα μας που έχει αναδειχθεί κορυφαίος σκόρερ σε όλη την Ευρώπη, όταν τη σεζόν 1997-98 με 34 γκολ βραβεύτηκε με το Χρυσό Παπούτσι.

Το θέμα είναι αν τελικά ο Γιακουμάκης μπορεί να επαναλάβει το κατόρθωμα του συντοπίτη του μετά από 23 χρόνια. Κατ’ αρχάς να πούμε ότι και μόνο το γεγονός ότι ο 26χρονος επιθετικός βρίσκεται μέσα σε αυτήν την κουβέντα αποτελεί από μόνο του εντυπωσιακό κατόρθωμα. Από εκεί και πέρα υπάρχουν ποικίλοι παράγοντες που θα επηρεάσουν την έκβαση στην τελική ευθεία. Ο Γιακουμάκης βρίσκεται σε δαιμονιώδη φόρμα, όμως αγωνίζεται και σε ένα πρωτάθλημα με συντελεστή 1,5, έχοντας συγκεντρώσει 30 πόντους. Όταν ο πρώτος Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι αγωνίζεται στην Μπουντεσλίγκα με συντελεστή 2 και έχει προβάδισμα 3 γκολ (46 πόντοι), είναι δύσκολο για οποιονδήποτε παίκτη πρωταθλήματος μικρότερης δυναμικότητας να τον πιάσει στην κορυφή. Αναφερόμαστε ειδικά στον Πολωνό φορ, γιατί οι υπόλοιποι τρεις που προηγούνται του Γιακουμάκη (Γιούνκερ, Πελεγκρίνο, Ονουάτσου) αγωνίζονται σε πρωταθλήματα με συντελεστή επίσης 1,5 και αποτελούν θεωρητικά πιο διαχειρίσιμους αντιπάλους στην κούρσα. Στην ίδια θέση με τον 26χρονο άσο βρίσκεται και ο Κριστιάνο Ρονάλντο με 30 βαθμούς και 15 γκολ, με τον συντελεστή 2 να κάνει τη διαφορά.

Υπάρχει, εξάλλου, και το ζήτημα μιας ενδεχόμενης μεταγραφής του τον Ιανουάριο. Ο Έλληνας επιθετικός έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον αρκετών ομάδων και ακόμα και ο ίδιος δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να μετακομίσει σε ένα καλύτερο πρωτάθλημα. Το θέμα είναι ότι αυτό έχει δύο αναγνώσεις: ή θα αποκτήσει σύμμαχο τον συντελεστή 2 στο κυνήγι του Χρυσού Παπουτσιού ή η αλλαγή περιβάλλοντος, ομάδας και επιπέδου πρωταθλήματος θα επηρεάσει την εξωπραγματική του απόδοση.

Σε κάθε περίπτωση ο Γιακουμάκης μπορεί να αισθάνεται περήφανος για τη φετινή του πορεία. Προέρχεται από μια χώρα που τα τελευταία χρόνια ειδικά βγάζει επιθετικούς με το... σταγονόμετρο, χάριν ενός άχαρου, αμυντικογενούς ποδοσφαίρου. Δεν υπάρχει, λοιπόν, αμφιβολία ότι την ευρωπαϊκή του ανάδειξη τη χρωστάει μόνο στον εαυτό του. Είτε γίνει... Μαχλάς είτε όχι.