Νίκος Γιούτσος στο «ΦΩΣ»: Ο μόνιμος Φορτούνης, η «κοιλιά» του Βαλμπουενά, η λύση για τον δεξιό μπακ

Ο σπουδαίος παλαίμαχος μεσοεπιθετικός Νίκος Γιούτσος σχολιάζει την κατάσταση του σημερινού Ολυμπιακού, αναφέρεται στον μεγάλο Γιώργο Σιδέρη και δίνει μια ιδέα για λύση στο θέμα που έχει εντοπιστεί με τον δεξιό μπακ στους «ερυθρόλευκους».

Νίκος Γιούτσος στο «ΦΩΣ»: Ο μόνιμος Φορτούνης, η «κοιλιά» του Βαλμπουενά, η λύση για τον δεξιό μπακ

Συνέντευξη στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ

Τον Νίκο Γιούτσο τον έχω βγάλει σε μεγάλες συνεντεύξεις στο παρελθόν για τη ζωή του και την καριέρα του. Όταν όμως έχεις εν ζωή τέτοιους μύθους ποδοσφαιρικούς, δεν γίνεται να μην τους ρωτάς και για την τρέχουσα επικαιρότητα. Τον πήρα τηλέφωνο και τον ρώτησα ορισμένα πράγματα και φάνηκε η προσωπικότητα του μεγάλου παίκτη του παρελθόντος. Έχει να πει πράγματα. Όχι να βαριέσαι.

Ένας παίκτης που όταν ήρθε στην Ελλάδα άλλαξε την ιστορία του Ολυμπιακού μαζί με τον Μπούκοβι, σε μία δύσκολη δεκαετία τότε, ήταν σαν τον Τζιοβάνι -φαινόταν διαφορετικός σαν τη μύγα μέσα στο γάλα- και άντεξε να παίζει μέχρι και την εποχή του Γουλανδρή. Ο παικταράς που συνέδεσε τις δύο μεγάλες ομάδες, του Μπούκοβι και αργότερα του Γουλανδρή. Μου είχε πει ότι ήταν να τον πάρει η ΑΕΚ, με μεσολάβηση όμως του Θόδωρου Νικολαΐδη ήρθε στον Ολυμπιακό. Και όταν ήρθε στην Ελλάδα, με αυτά που είδε στα γήπεδα και με τις συνθήκες, ήθελε να φύγει! Η Ουγγαρία ήταν τότε πολύ μπροστά στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, έπαιζαν άλλη μπάλα εκεί και ο ίδιος είχε μεγαλώσει σε αθλητικό σχολείο του κομμουνιστικού καθεστώτος, στα οποία αθλητικά σχολεία διδάσκονταν από μικροί σωστά το ποδόσφαιρο, κάτι που δεν γινόταν τότε στην Ελλάδα.

Όταν ήρθε λοιπόν εδώ, ήταν η μέρα με τη νύχτα με τους άλλους. Μου το έχουν πει όχι μόνο οι τότε παίκτες του Ολυμπιακού αλλά και αντίπαλοι, παίκτες άλλων μεγάλων ομάδων. Ο Γιούτσος ήταν ίνδαλμα και έμεινε στην ιστορία το «έμπαινε, Γιούτσο», σκόραρε ο ίδιος, αλλά και έφτιαχνε γκολ για τους άλλους.

Διαβάστε τις ποδοσφαιρικές παρατηρήσεις του για τον Ολυμπιακό τού σήμερα. Λίγα λόγια και καλά. Στο ζουμί…

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο «ΦΩΣ» στις 19/1/2021

Είδατε τον Ολυμπιακό με τον ΠΑΣ;

Όλα τα ματς τα βλέπω. Παρακολουθώ την ομάδα πάντοτε.

Πώς βλέπετε τον Χασάν; Θυμίζει λίγο Κρητικόπουλο η ικανότητά του στο κεφάλι;

Ναι, πράγματι, ο Χασάν είναι εξαιρετικός στο κεφάλι, όπως ήταν ο Κρητικόπουλος στην εποχή μας. Ο Κρητικόπουλος, βέβαια, είχε σπουδαίο άλμα. Δεν έχει πάρει πολλές συμμετοχές ο Χασάν, ίσως αν δεν υπήρχε ο Ελ Αραμπί να έκανε ακόμα καλύτερα πράγματα. Πάντως, όποτε μπαίνει αλλαγή, καθαρίζει, τα έχει βγάλει τα λεφτά του! Είναι χρήσιμοι τέτοιοι παίκτες να τους βάζεις και να ξελασπώνουν την ομάδα.

Εσάς ο αγαπημένος σας παίκτης στον Ολυμπιακό ποιος ήταν;

Ο Γιώργος Σιδέρης!

Ξαναπέρασε Σιδέρης από τον Ολυμπιακό;

Όχι, τέτοιος σέντερ φορ δεν υπήρξε ξανά. Γι’ αυτό άφησε εποχή το όνομά του.

Δεν ήξερε όμως την μπάλα που ξέρατε εσείς προσωπικά.

Όταν μεγάλωσε στην ηλικία, έμαθε και μπάλα. Όταν ωρίμασε, όλα τα είχε.

Δεν θυμάμαι αν το έχω ρωτήσει αυτό στο παρελθόν με τέτοιο τρόπο: εσείς σε τι θέση παίζατε ακριβώς σε σχέση με τη σημερινή ομάδα; Για να μαθαίνουν οι νεότεροι.

Στη θέση του Φορτούνη! Όχι «δεκάρι» ακριβώς, αλλά πίσω από τον σέντερ φορ.

Ο Φορτούνης σάς κάνει εντύπωση που σε πολλά ματς δεν είναι βασικός;

Είναι δικαίωμα του προπονητή να κάνει τις επιλογές του. Εγώ πάντως τον Φορτούνη δεν θα τον έβγαζα ποτέ από την ομάδα! Το δείχνει στο γήπεδο ο παίκτης. Δεν ξέρω τι άλλο μπορεί να συμβαίνει, δεν είμαι στις προπονήσεις, δεν είμαι στα αποδυτήρια, αλλά αυτό που βλέπουμε στους αγώνες είναι ότι ο Φορτούνης είναι ο καλύτερος παίκτης του Ολυμπιακού. Αυτή είναι η γνώμη μου. Γιατί δεν παίζει βασικός ο καλύτερος παίκτης του Ολυμπιακού είναι ένα θέμα άξιο απορίας.

Πώς εξηγείτε την «κοιλιά» που κάνει η ομάδα;

Πράγματι, τον τελευταίο καιρό ο Ολυμπιακός κάνει «κοιλιά». Τα καλά εργαλεία της ομάδας, ο Ελ Αραμπί, ο Βαλμπουενά, ο Καμαρά, ίσως έχουν κουραστεί από τα πολλά ματς. Ίσως συμβαίνει και κάτι άλλο σε επίπεδο νοοτροπίας. Υποτιμούν τον αντίπαλο, πιστεύουν ότι τελείωσε το πρωτάθλημα. Πρόσεξε πώς χτύπησε το πέναλτι ο Βαλμπουενά. Ένας παίκτης τέτοιας κλάσης που δεν έχανε πέναλτι στο παρελθόν. Δεν πήρε φόρα! Η στάση του σώματός του έδειχνε ότι θα το χτυπούσε δεξιά. Τι είναι αυτά... Πρέπει να γίνουν πιο σοβαροί, πιο αγωνιστικοί.

Παίζει ρόλο η έλλειψη ανταγωνισμού στο πρωτάθλημα; Κάνει κακό στον Ολυμπιακό;

Κάνει κακό. Η μεγάλη βαθμολογική διαφορά και τα προβλήματα των άλλων κάνουν κακό. Ο δεξιός μπακ, που μπήκε να παίξει προχθές στη θέση του Ραφίνια, τι έκανε; Όταν παίρνεις μία ευκαιρία, πρέπει να την εκμεταλλευτείς.

Οι μπακ φέτος δεν έχουν σχέση με τους περσινούς. Αυτή είναι η διαφορά;

Πράγματι. Ο Ραφίνια έχει μεγαλώσει στην ηλικία, δεν ξέρουμε και αν θέλει να μείνει ή να φύγει. Αυτός που βλέπω ότι μπορεί να εξελιχθεί είναι ο Μολδαβός που πήραμε αριστερά. Έχει φόντα, βέβαια θέλει δουλειά. Νομίζω όμως ότι είναι καλή πάστα παίκτη. Και σε καλή ηλικία. Χρειαζόμαστε έμβολα, όπως ήταν ο Τσιμίκας με τον Ομάρ, επιθετικούς μπακ να ανεβαίνουν ψηλά.

Αν μπορούσατε να κάνετε μία μεταγραφή, πού θα την κάνατε; Δεξιό μπακ;

Δεξιό μπακ, εκτός και αν δοκίμαζε ο προπονητής εσωτερικές λύσεις. Έχει παίκτες ο Ολυμπιακός με καλά προσόντα, που θα μπορούσαν να γυρίσουν πιο πίσω για να παίξουν εκεί.

Όπως είχε γυρίσει κάποτε ο Γεωργάτος;

Ε, βέβαια. Δεν είναι δύσκολο αν έχεις φυσικά προσόντα και αγωνιστικότητα. Έχει επιθετικογενείς παίκτες ο Ολυμπιακός που θα μπορούσαν να γυρίσουν πιο πίσω. Ας γίνει μια δοκιμή.

Πείτε μου ονόματα.

Θα μπορούσε να δοκιμάσει παιδιά στις προπονήσεις όπως ο Ραντζέλοβιτς, όπως ο Βρουσάι, όπως ο Μασούρας. Μια ιδέα δίνω. Βλέπουμε πολλά χρόνια ποδόσφαιρο, ο Ολυμπιακός χρειάζεται επιθετικούς μπακ. Η ομάδα έχει προπονητή, αλλά μια σκέψη κάνω. Ο Ολυμπιακός έχει παίκτες. Αν είναι πιο σοβαροί και πιο αγωνιστικοί, δεν έχει να φοβάται τίποτα. Όλες οι ομάδες κάνουν «κοιλιά».