Αναπόφευκτη η σύγκριση του Ολυμπιακού... με τον περσινό

Αφού πέρασε το παιχνίδι του Ολυμπιακού στην Τούμπα και έχοντας περάσει και τυπικά ο α’ γύρος για τους «ερυθρόλευκους», νομίζουμε ότι έχουμε πλέον ένα πολύ ασφαλές δείγμα για να κάνουμε μία αναπόφευκτη σύγκριση σε σχέση με τον περσινό Ολυμπιακό.

Αναπόφευκτη η σύγκριση του Ολυμπιακού... με τον περσινό

Υπάρχει λοιπόν το εξής παράδοξο: πέρσι τέτοια εποχή, στις 12 Ιανουαρίου, οι Πειραιώτες ήταν στο +1 από τον ΠΑΟΚ. Τώρα βρίσκονται στο +10.

Αν απομονώναμε τις βαθμολογικές διαφορές, τότε αβίαστα θα έβγαινε από το στόμα μας ότι ο Ολυμπιακός έχει βελτιωθεί αισθητά σε σχέση με πέρσι. Κι όμως, η αλήθεια δεν είναι αυτή. Αγωνιστικά, και με βάση τα όσα έχουμε δει στο χορτάρι, η περσινή ομάδα του Πειραιά δεν έχει καμία σχέση με τη φετινή.

Φυσικά ο Ολυμπιακός της σεζόν 2019-20 ήταν καλύτερος. Ίσως επειδή έγινε σωστή προετοιμασία και όχι μία προετοιμασία εν μέσω πανδημίας; Ίσως επειδή δεν έχει τους ακραίους μπακ που είχε πέρσι (Τσιμίκα, Ομάρ), οι οποίοι έδιναν περισσότερες βοήθειες από τους φετινούς; Ίσως επειδή δεν έχει πάρει και από τους εξτρέμ αυτά που έπαιρνε από τον Ποντένσε (σ.σ. προσπαθεί να βγει στον «αφρό» ο Μπρούμα, αλλά οι ατυχίες συνεχώς του χτυπούν την πόρτα);

Όλα παίζουν τον ρόλο τους. Η ουσία είναι ότι ο Ολυμπιακός, που δεν είναι καλύτερος από πέρσι, έχει καταφέρει να χτίσει μία ασφαλή διαφορά στον δρόμο για το 46ο. Κι αυτό οφείλεται στο ότι έχει το «μέταλλο», έχει τον ίδιο προπονητή, εξακολουθεί να έχει περισσότερη ποιότητα σε σχέση με τους άλλους διεκδικητές του τίτλου, οι οποίοι παρεμπιπτόντως, αντί να βελτιωθούν, εμφάνισαν χειρότερες ομάδες από πέρσι. Τόσο ο ΠΑΟΚ όσο και η ΑΕΚ δεν θυμίζουν σε τίποτα τις ομάδες που είχαν πριν από έναν χρόνο ακριβώς.

Έχουμε πει πολλές φορές ότι εδώ που έχουν φτάσει πλέον τα πράγματα, και με τον Ολυμπιακό να είναι αγκαλιά με τον τίτλο, μολονότι έχει μπροστά του έναν σχεδόν ολόκληρο β’ γύρο και τα πλέι οφ, θα πρέπει να στοχεύσει περισσότερο στις διπλές αναμετρήσεις με την Αϊντχόφεν. Ναι μεν έως τότε υπάρχουν δύσκολα παιχνίδια όπως με τον ΠΑΟΚ στο Φάληρο, τον Ατρόμητο στο Περιστέρι ή τον Παναθηναϊκό στη Λεωφόρο, όμως τα ματς με τους Ολλανδούς είναι μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για τον Μαρτίνς προκειμένου να δει τις αδυναμίες της ομάδας του.

Αδυναμίες που δεν τον έχουν «πληγώσει» εντός συνόρων λόγω της χαμηλότερης ποιότητας των αντιπάλων του, αλλά στην Ευρώπη τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά και το είδαμε στους ομίλους. Πέρσι λίγο κόντεψε να ισοφαρίσει την Μπάγερν στο Καραϊσκάκη, ήταν στο 0-0 έως το 70’ στο Μόναχο, κέρδιζε την Τότεναμ στο Λονδίνο με 2-0 μέχρι να κάνει την γκάφα ο Μεριά και στη συνέχεια είχε το έπος του «Έμιρεϊτς». Φέτος έχασε με κάτω τα χέρια από τη Σίτι (δύο φορές) και την Πόρτο στο Καραϊσκάκη, είχε μία αξιοπρεπή παρουσία στο «Ντραγκάο» δίχως να πάρει ωστόσο κάτι και κέρδισε την πρόκριση στο Γιουρόπα Λιγκ χάρη στο εκτός έδρας γκολ στη Μασσαλία.

Ο φετινός Ολυμπιακός, λοιπόν, δεν είναι το ίδιο καλός όπως πέρσι για όλους τους λόγους που περιγράψαμε παραπάνω. Το θέμα είναι να δει πώς θα βελτιώσει τα ζητήματα της άμυνάς του, γιατί η PSV δεν είναι ούτε ΠΑΟΚ ούτε ΑΕΚ. Δεν πρόκειται να συγχωρήσει οποιοδήποτε λάθος.