Κανένα πρωτάθλημα δεν τελείωσε

Ο Ολυμπιακός είναι η καλύτερη ομάδα. Δεν χρειαζόταν το 3-0 με την ΑΕΚ για να το μάθουμε. Αλλά το πρωτάθλημα με 23 ματς μπροστά, δεν το έχει πάρει ακόμα. Όποια κι αν είναι η διαφορά.

Κανένα πρωτάθλημα δεν τελείωσε

Ο Ολυμπιακός πήρε ακόμη ένα ντέρμπι με την ΑΕΚ στο γήπεδό του. Με ευρύ σκορ, με επίδειξη ισχύος στο πρώτο ημίχρονο, με αποτελεσματικότητα (όπως και τύχη) στο δεύτερο. Είναι καλύτερη ομάδα ο Ολυμπιακός. Όχι μόνον από την ΑΕΚ, απ' όλες τις ελληνικές. Το ξέραμε πριν από αυτό το ντέρμπι, το ξέρουμε και μετά από αυτό. Είτε ερχόταν 3-0 όπως ήρθε, αλλά ακόμη κι αν η ΑΕΚ ισοφάριζε και γινόταν στη συνέχεια άλλο παιχνίδι και πραγματικό ντέρμπι. Και το πιθανότερο είναι ότι θα το πάρει στο τέλος το πρωτάθλημα. Ακόμη, όμως, δεν το έχει πάρει. Διότι αυτή η ατμόσφαιρα ότι η σεζόν τελείωσε επειδή αυξήθηκε η διαφορά στη βαθμολογία, μόνο τον Ολυμπιακό μπορεί να βλάψει. Κανέναν άλλον.

Πώς τελείωσε ένα πρωτάθλημα όταν ο πρώτος από το δεύτερο έχουν απόσταση τριών βαθμών (αν ο Άρης νικήσει την Λαμία); Πώς τελείωσε το πρωτάθλημα όταν ο Ολυμπιακός περνάει μεν επτά βαθμούς τον ΠΑΟΚ, αλλά θα παίξει μαζί του δύο ντέρμπι τον μήνα που διανύουμε; Πώς έχει τελειώσει κάτι...23 αγωνιστικές πριν από τέλος;

Την Τετάρτη (6/1) ο Ολυμπιακός θα παίξει στην Τρίπολη με τον Αστέρα. Και το Σάββατο (9/1) στο Αγρίνιο με τον Παναιτωλικό. Και μετά θα πάει στην Τούμπα. Είναι απίθανο αυτή η διαφορά να μειωθεί; Όσο καλύτερη ομάδα κι αν αποδεδειγμένα διαθέτει ο Ολυμπιακός, δεν ξέρουμε πώς θα διαμορφωθεί η βαθμολογία σε δέκα μέρες. Και θα απομένουν ακόμη άλλες 20 αγωνιστικές. Πλάκα κάνετε;

Το θετικό είναι ότι στον Ολυμπιακό δεν πανηγυρίζει κανένας για κάτι που δεν ήρθε η ώρα να πανηγυρίσει. Άλλο να είναι ικανοποιημένοι επειδή πήραν ακόμη ένα σημαντικό παιχνίδι. Αυτό είναι λογικό και δίκαιο. Κι άλλο να παρασύρονται σε αυτή την ατμόσφαιρα ότι δήθεν το πρωτάθλημα τελείωσε και άντε να κάνουμε την απονομή να τελειώνουμε. Δεν υπάρχουν αυτά. Κι ο Ολυμπιακός είναι ο πρώτος που το γνωρίζει. Η διοίκηση, ο προπονητής, προφανώς και οι παίκτες.

Θετικό είναι επίσης ότι τα λάθη που έγιναν στο 3-0 επί της ΑΕΚ - και δεν ήταν λίγα - δεν περνούν απαρατήρητα. Και εντοπίζονται. Και θα γίνει δουλειά να διορθωθούν. Το μεγάλο σφάλμα ήταν ότι στο διάστημα της απόλυτης κυριαρχίας του ο Ολυμπιακός δεν «καθάρισε» το παιχνίδι με ένα δεύτερο γκολ. Και έδωσε στην ΑΕΚ το δικαίωμα να μείνει μέσα στο ματς. Στο δεύτερο ημίχρονο ο προπονητής έπρεπε να ενισχύσει νωρίτερα το κέντρο του, καθώς με παίκτη παραπάνω για το αντίπαλο, υπήρξε πρόβλημα. Ατομικά σφάλματα έγιναν και από παίκτες. Η άμυνα της ΑΕΚ ήταν για γέλια, αλλά σοβαρά λάθη έκανε και η άμυνα του Ολυμπιακού. Και θα μπορούσε να τα είχε πληρώσει. Μπροστά υπήρχε ο Ελ Αραμπί και ο Βαλμπουενά, γενικά όλοι καλά έπαιξαν - άλλος περισσότερο, άλλος λιγότερο - και η αποτελεσματικότητα ήταν καθοριστική. Διότι με 6-5 στις τελικές προσπάθειες, το 3-0 δείχνει αποτελεσματικότητα. Δεν δείχνει, όμως, επιθετικότητα και παραγωγή φάσεων αντίστοιχη της ανωτερότητας και της κυριαρχίας.

Το πιο θετικό απ΄ όλα είναι ότι ο Ολυμπιακός νίκησε 3-0 την ΑΕΚ, ο Μαρτίνς έχει πρωτοφανή παράδοση επιτυχιών απέναντί της, ο Ελ Αραμπί έχει βάλει 13 γκολ ήδη στη Superleague, η απόσταση στη βαθμολογία όντως είναι μεγάλη, αλλά κανείς δεν είναι διατεθειμένος να κρύψει πράγματα κάτω από το χαλάκι. Ούτε να εφησυχάσει. Τη συνέχεια μπορεί ο ίδιος ο Ολυμπιακός να την κάνει πανεύκολη. Όχι να ακούει από τους άλλους ότι πήρε τον τίτλο από τον πρώτο γύρο, επειδή όντως είναι καλύτερος ή επειδή οι άλλοι έχουν όντως τα μεγάλα προβλήματά τους.