Ολυμπιακός - ΑΕΚ: Ο Μαρτίνς και ο Βαλβέρδε!

Με νίκη του Ολυμπιακού επί της ΑΕΚ στο αποψινό (3/1, 19:30) ντέρμπι, ο Πέδρο Μαρτίνς ξεπερνάει τις επιδόσεις του Ερνέστο Βαλβέρδε απέναντι στον συγκεκριμένο αντίπαλο. 

Ολυμπιακός - ΑΕΚ: Ο Μαρτίνς και ο Βαλβέρδε!

Το 2001 ο Τάκης Λεμονής είχε οδηγήσει τον Ολυμπιακό σε θρίαμβο με 6-1 επί της ΑΕΚ για το Κύπελλο, είκοσι χρόνια μετά το 6-0 της «μαύρης» ημέρας της τραγωδίας στη Θύρα 7. Το 2011 ο Ερνέστο Βαλβέρδε ήταν ο προπονητής του Ολυμπιακού που επίσης είχε πετύχει συντριπτική νίκη επί της «Ένωσης» με 6-0. Και τώρα μπήκαμε στο 2021…

Σίγουρα ο στόχος του Πέδρο Μαρτίνς δεν είναι να βάλει τόσα πολλά γκολ στο σημερινό (3/1, 19:30) απέναντι στον συγκεκριμένο αντίπαλο. Η νίκη με… «μισό-μηδέν» που λένε θα είναι απολύτως σημαντική για τον Ολυμπιακό, στο ξεκίνημα μιας μεγάλης σειράς διαδοχικών αγώνων σε όλες τις διοργανώσεις, στο πρώτο δίμηνο του νέου έτους.

Ο Πορτογάλος τεχνικός θα έχει πάντως και ένα σημαντικό προσωπικό κίνητρο για να γράψει ιστορία σε έναν ακόμη τομέα, προσθέτοντας άλλο ένα ρεκόρ σε αυτά που ήδη έχει καταφέρει πλησιάζοντας τα 130 ματς στον πάγκο του Ολυμπιακού. Ο Μαρτίνς είναι αήττητος στα ντέρμπι με την ΑΕΚ, ενώ στο Φάληρο έχει μόνο νίκες σε τρία παιχνίδια. Κάτι που είχε πετύχει και ο Ερνέστο Βαλβέρδε στη διπλή θητεία του στον πάγκο της πειραϊκής ομάδας. Κι ο Πέδρο μπορεί τώρα να τον ξεπεράσει, αν κάνει το «4 στα 4» ως γηπεδούχος εναντίον της ομάδας που θα κοουτσάρει ένας συμπατριώτης του Ερνέστο, ο Μανόλο Χιμένεθ.

Η πρώτη νίκη του Μαρτίνς στο «Καραϊσκάκης» απέναντι στην ΑΕΚ ήταν με αντίπαλο τον ίδιο τον Χιμένεθ. Το 4-1 στις 17 Φεβρουαρίου του 2019, παρόλο που η ΑΕΚ είχε παίξει καλύτερα και είχε προηγηθεί στο πρώτο ημίχρονο. Στις 27 Οκτωβρίου του 2019 ο Ολυμπιακός νίκησε την ΑΕΚ για την κανονική περίοδο της Σούπερ Λίγκας με 2-0, ενώ στις 19 Ιουλίου του 2020 πανηγύρισε με το 3-0 στη φιέστα την κατάκτηση του τίτλου, στο τελευταίο παιχνίδι των περσινών play off. Συνολικά ο Μαρτίνς έχει σκορ 9-1 σε αυτές τις νίκες του Ολυμπιακού επί της ΑΕΚ ως γηπεδούχος με τον ίδιο στον πάγκο.

Τρεις νίκες στο «Καραϊσκάκης» με αντίπαλο την ΑΕΚ είχε και ο Ερνέστο. Στις 5 Οκτωβρίου του 2008 με 2-0, στις 20 Μαρτίου του 2011 το 6-0 και στις 10 Φεβρουαρίου του 2012 πάλι με 2-0. Συνολικός απολογισμός τερμάτων, δηλαδή, 10-0! Με νίκη ο Μαρτίνς μπορεί να ξεπεράσει τον Βαλβέρδε και σε αυτή την επιμέρους λεπτομέρεια.

Ο Μαρτίνς δεν έχει χάσει ποτέ από την ΑΕΚ μέσα-έξω, με απολογισμό 5 νίκες και 3 ισοπαλίες. Ο δε Βαλβέρδε έχει κι αυτός 5 νίκες, με μία ισοπαλία και μία ήττα. Άρα με νίκη, ο Μαρτίνς τον ξεπερνά και… γενικώς σε επιτυχίες εναντίον του συγκεκριμένου αντίπαλου.

Και θα κυνηγάει μετά τον Τάκη Λεμονή! Που συνολικά απέναντι στην ΑΕΚ έχει 7 νίκες, με μία ισοπαλία και 2 ήττες. Ενώ ως γηπεδούχος την έχει νικήσει και αυτός 3 φορές (6-1, 4-3 και 1-0), αλλά έχει και μία ήττα για το Κύπελλο το 2017 με 2-1.

Σίγουρα τα ατομικά ρεκόρ είναι το λιγότερο που απασχολεί τον Πέδρο, όπως αρκετές φορές έχει τονίσει σε σχετικές δημοσιογραφικές επισημάνσεις. Αναμφίβολα, όμως, έχουν τη σημασία τους και πρέπει να καταγράφονται. Με τον Πορτογάλο να ξέρει ότι θα είναι δύσκολη η κατάσταση για να μπορέσει να κάνει και αυτό στη καριέρα του στον Ολυμπιακό, με την ΑΕΚ να μπαίνει στο γήπεδο με αλλαγή προπονητή και νέο πλάνο, αλλά ενδεχομένως αυτό να είναι και εξτρά κίνητρο για τον «ερυθρόλευκο» κόουτς.