Η… λούπα της ΑΕΚ με Χιμένεθ

Η ζωή κύκλους κάνει και στον αθλητισμό, με την ποδοσφαιρική ΑΕΚ να αποτελεί τρανό παράδειγμα για του λόγου το αληθές.

Η… λούπα της ΑΕΚ με Χιμένεθ

Η τάση των ιθυνόντων της συγκεκριμένης ομάδας να επιστρέφουν σε παλιότερες επιλογές για την τεχνική ηγεσία είναι πλέον παροιμιώδης, μετά την επισημοποίηση της τέταρτης θητείας του Μανόλο Χιμένεθ στον «κιτρινόμαυρο» πάγκο μέσα σε μια δεκαετία!

Πράγματι, ο 56χρονος πλέον προπονητής πρωτοήρθε στην Ελλάδα για λογαριασμό της «Ένωσης» τον Οκτώβριο του 2010, μένοντας στον πάγκο για έναν χρόνο παρά τρεις ημέρες και φτάνοντας στην κατάκτηση ενός Κυπέλλου (3-0 επί του Ατρόμητου στον τελικό του ΟΑΚΑ). Ο Χιμένεθ αποχώρησε από την ΑΕΚ τον Οκτώβριο του 2011 και χρειάστηκαν επτά χρόνια προκειμένου να σμίξουν ξανά οι δρόμοι του με την ομάδα.

Αυτό συνέβη τον Γενάρη του 2018, όταν ο Ισπανός ανέλαβε για δεύτερη φορά τους «κιτρινόμαυρους» στην πλέον επιτυχημένη θητεία του στον σύλλογο, δεδομένου ότι με αυτόν στο προπονητικό τιμόνι η ΑΕΚ έφτασε στην κατάκτηση του πρώτου της πρωταθλήματος ύστερα από… ανομβρία 24 χρόνων. Θα υπέθετε κάποιος ότι ύστερα από μια τέτοιου μεγέθους επιτυχία οι διοικητικοί επικεφαλής της ΠΑΕ θα έκαναν τα πάντα προκειμένου να διατηρήσουν αυτόν και το επιτελείο του στον «κιτρινόμαυρο» πάγκο.

Κάτι τέτοιο δεν συνέβη. Οι τότε πληροφορίες έλεγαν ότι ο Χιμένεθ είχε ζητήσει από την ΑΕΚ περίπου 1,5 εκατ. ευρώ για τον ίδιο και τους συνεργάτες του. Η ΠΑΕ ήταν διατεθειμένη να προχωρήσει μεν σε αύξηση αποδοχών του ιδίου και των άλλων μελών του τεχνικού τιμ (μέχρι τότε λάμβαναν 600.000 ευρώ ο ίδιος και άλλες 100.000 ευρώ οι συνεργάτες του), σε καμία περίπτωση όμως σε τέτοιον βαθμό.

Έτσι, λοιπόν, επήλθε «διαζύγιο» και η ΑΕΚ στράφηκε στη σαφώς πιο προσιτή και οικονομική λύση του Μαρίνου Ουζουνίδη. Αναμφίβολα ο Έλληνας κόουτς είναι ικανός, όμως βάσει αποτελεσμάτων από τότε κι έπειτα αποδείχθηκε ότι η επιλογή της «Ένωσης» να προχωρήσει με την πιο οικονομική και όχι με την πιο -αποδεδειγμένα, βάσει της κατάκτησης του τίτλου ύστερα από 24 χρόνια-επιτυχημένη λύση στον πάγκο δεν ήταν η ενδεδειγμένη.

Λίγο αργότερα, ύστερα από περίπου οκτώ μήνες θητείας του Ουζουνίδη στην τεχνική ηγεσία, είναι που η… λούπα της ΑΕΚ με τον Χιμένεθ μάλλον ξέφυγε από τον έλεγχο. Ο Ισπανός επέστρεψε στον πάγκο ύστερα από μια αδιάφορη θητεία λίγων μηνών στη Λας Πάλμας, με σαφώς χειρότερους οικονομικούς όρους, όμως τα παλιότερα… μεγαλεία της ομάδας υπό τις οδηγίες του δεν πλησιάστηκαν.

Τότε η ΑΕΚ επέλεξε να χωρίσουν ξανά οι δρόμοι της με τον Χιμένεθ, σε μία ακόμη αμφιλεγόμενη απόφαση. Γιατί και πώς δεν γνωρίζουμε, όμως ξέρουμε πολύ καλά το… φιάσκο που ακολούθησε με τον ερχομό του Μιγκέλ Καρντόσο, με τον οποίο η «Ένωση» ήθελε να κάνει το «βήμα παραπάνω», όπως είχε ειπωθεί χαρακτηριστικά.

Περίπου 16 μήνες και δύο ακόμη… προπονητές αργότερα (μετά την κακήν κακώς αποπομπή του Καρντόσο ακολούθησαν οι Νίκος Κωστένογλου και Μάσιμο Καρέρα), ο Χιμένεθ είναι ξανά προπονητής στην ΑΕΚ. Για τέταρτη φορά. Το ερώτημα, βέβαια, δεν είναι αν ο Ισπανός είναι ικανός τεχνικός ή όχι, αλλά αν η εμμονή της ΑΕΚ να επιστρέφει στο… παρελθόν θα της βγει σε καλό…