Ένα «εμβόλιο» για τη Σούπερ Λιγκ

Το 2020 φεύγει, παίρνοντας μαζί του τον πρώτο γύρο που η Σούπερ Λιγκ τον εγκωμίασε -αν δεν παινέψεις το σπίτι σου- ως ιδιαίτερα παραγωγικό, λαμβάνοντας υπόψη τη στατιστική που λέει ότι ο μέσος όρος των γκολ που έχουν σημειωθεί ανά αγώνα αγγίζει τα 2,5.

Ένα «εμβόλιο» για τη Σούπερ Λιγκ

Ωστόσο, οι αριθμοί δεν λένε όλη την αλήθεια. Για παράδειγμα, απέναντι στα 33 γκολ που έχει σημειώσει ο Ολυμπιακός, υπάρχουν τα μόλις 5 που έχει βάλει η Λαμία ή τα 6 που έχει πετύχει ο Παναιτωλικός.

Περνώντας από μια γρήγορη ακτινογραφία τις 14 ομάδες της κατηγορίας, βλέπουμε…

Από την αρχή της σεζόν πέντε μόνο κεφάλια προπονητών δεν έχουν… πέσει και παραμένουν στις θέσεις τους. Αυτά των Μαρτίνς, Ράσταβατς, Σίμου, Κάναντι, Γιαννίκη. Στις εννιά από τις 14 ομάδες ο πέλεκυς έπεσε βαρύς. Στην ουραγό μάλιστα Λαμία όχι μία αλλά δύο φορές. Τι μας έδειξαν οι 14 μονομάχοι;

Ο Ολυμπιακός με τιμονιέρη τον Mαρτίνς κράτησε μια σταθερή πορεία. Παρά το γεγονός ότι είχε δυο καρπούζια κάτω από τη μασχάλη (Ελλάδα - Ευρώπη), ορισμένες απώλειες παικτών από κορονοϊό και κάποιες αστοχίες στις μεταγραφές, σημείωσε 10 νίκες και 2 ισοπαλίες, πατώντας στην κορυφή.

Ο Άρης ήταν η μεγάλη έκπληξη. Διατηρώντας το αήττητο εκτός έδρας για πρώτη φορά στην Ιστορία του, κατάφερε να πλασαριστεί στη δεύτερη θέση. Η πολύ νωρίς αντικατάσταση του Ένινγκ από τον Μάντζιο λειτούργησε ευεργετικά. Η ομάδα αναρριχήθηκε σταθερά κι έγινε με αποφασιστικότητα αφεντικό της πόλης.

Ο ΠΑΟΚ άλλαξε επίσης προπονητή, λόγω της αποχώρησης του Φερέιρα για την Παλμέιρας. Ο Πάμπλο Γκαρσία που τον διαδέχθηκε προώθησε κι άλλα παιδιά από την Κ19 στη βασική ενδεκάδα. Και αυτά και εκείνος χρειάζονται χρόνο, αλλά το πρωτάθλημα δεν περιμένει.

Αυτό πάλι πού να το πεις; Με Ιταλό προπονητή η ΑΕΚ είχε τη χειρότερη άμυνα της Ιστορίας της (13 γκολ σε 12 αγώνες). Επόμενο ήταν ο Καρέρα να αποτελέσει παρελθόν (για να έρθει ξανά ο Χιμένεθ). Το καρπούζι του Γιουρόπα και το πήγαινε-έλα σε ΟΑΚΑ και Ριζούπολη ήταν άλλοι δύο λόγοι της κακής πορείας.

Ο Παναθηναϊκός πλήρωσε τα πειράματα του καλοκαιριού με τον μαθητευόμενο προπονητή Πογιάτος. Ο ερχομός του Μπόλονι μπάλωσε κάπως την κατάσταση, αλλά την ομάδα εξακολουθούν να πληγώνουν η απειθαρχία των ποδοσφαιριστών και το πρόβλημα στο γκολ (14 σε 13 αγώνες).

Αυτές οι πέντε ομάδες είναι οι μόνες που έχουν θετικό πρόσημο στον συντελεστή τερμάτων. Όλες οι άλλες έχουν αρνητικό. Ο Αστέρας Τρίπολης έχει σημειώσει όλα κι όλα 14 γκολ, από τα οποία τα 8 ο Μπαράλες. Δίχως τον Αργεντινό παραγωγικά θα ήταν… Παναιτωλικός.

Ο Βόλος αποδείχθηκε ζημιάρης. Δεν έχασε από ΠΑΟΚ, ΑΕΚ και Παναθηναϊκό. Ο Άνχελ Λόπεθ που πήρε τη θέση του Σάκη Τσιώλη έβαλε σε σωστή ρότα την ομάδα, έχοντας πρώτο βιολί τον Ουάρντα. Ο ΟΦΗ έχει τον ίδιο με πέρσι προπονητή (Σίμο), αλλά η έδρα του είναι φέτος «περάστε κόσμε» κι αυτό του στοίχισε.

Ο Σπανός στηρίζει τον Κάναντι στον Ατρόμητο, αλλά μέχρι πότε; Η ομάδα έχει πετύχει μόνο 11 γκολ σε 12 αγώνες… ΠΑΣ Γιάννινα και Απόλλων Σμύρνης, οι δύο νεοφώτιστοι, μπήκαν αργά στον χορό αλλά... χορεύουν καλά. Ο Παναιτωλικός άλλαξε προπονητή (Δέλλας αντί Χάβου), αλλά δεν άλλαξε τη μοίρα του. Το ίδιο και η ΑΕΛ (Τάτσης αντί Γρηγορίου). Όσο για την… κορονοχτυπημένη Λαμία, η παρέλαση προπονητών συνεχίζεται: Πετράκης, Τεννές, Γρηγορίου...

Έφτασε και στην Ελλάδα το εμβόλιο που θα μας σώσει (;) από τον κορονοϊό. Μακάρι να είχε βρεθεί ένα εμβόλιο και για τις παθογένειες του ποδοσφαίρου μας, που στο κατώφλι του 2021 εξακολουθεί να παίζεται πιο πολύ στο παρασκήνιο και στις δικαστικές αίθουσες παρά στο γήπεδο.