Όπως θα έλεγε και ο Σάββας «το πρωτάθλημα πάνω απ’ όλα»

Ο Σάββας Θεοδωρίδης θα έλεγε «το πρωτάθλημα είναι πάνω απ’ όλα, εγώ καίγομαι για το Σάββατο στο "Κλεάνθης Βικελίδης"». 

Όπως θα έλεγε και ο Σάββας «το πρωτάθλημα πάνω απ’ όλα»

Γράφει ο Θέμης Σινάνογλου

Δεν γράφω συχνά άρθρο, κυρίως συνεντεύξεις κάνω. Όταν όμως γράφω άρθρο, είναι επηρεασμένο και απ’ όσα μου έχουν πει αυτοί που ξέρουν. Για παράδειγμα, με το που μάθαμε ότι ο Ολυμπιακός ξέμεινε από Ελ Αραμπί και Χασάν, δηλαδή δεν είχε σέντερ φορ, δεν ασχολήθηκα καθόλου με τον Κάιπερς ή με τον Σουντανί, αλλά θυμήθηκα τι μου είχαν πει σε ανάλογη περίπτωση ο Σάββας Θεοδωρίδης και ο Νίκος Αλέφαντος, που και οι δύο ήταν μεγάλοι οπαδοί του Φορτούνη. Και οι δύο πίστευαν ότι μπορεί αυτός ο παίκτης να παίξει και επιθετικός αν χρειαστεί.

Με γνώμονα αυτό έβγαλα τον Αλεξανδρή, που και αυτός είπε ότι ο Φορτούνης μπορεί να παίξει μπροστά με αντίπαλο τον Παναθηναϊκό και να είναι καθοριστικός. Επικοινώνησε ο Αλεξανδρής μαζί μου μετά το ματς και δήλωσε χαρούμενος που έπεσε μέσα.

Τι γίνεται τώρα είναι το θέμα. Ο Κώστας Φορτούνης δεν πρέπει να σκέφτεται ότι είναι καβάλα στο άλογο, γιατί ο Ολυμπιακός είναι πολύ δύσκολη ομάδα, ο κόσμος του Ολυμπιακού εύκολα σε αποθεώνει από το ανάθεμα και ξανά σε ρίχνει στο ανάθεμα από την αποθέωση. Ο παίκτης που έχει το ταλέντο πρέπει να το δείχνει συνεχώς. Εξετάσεις δίνουμε όλοι όσοι απευθυνόμαστε στον κόσμο και τις εξετάσεις τις δίνουμε συνέχεια.

Ένα κομμάτι των οπαδών του Ολυμπιακού έχει πικαριστεί εδώ και καιρό από τον Φορτούνη, το βλέπουμε στα σόσιαλ μίντια. Δεν χρειάζεται ούτε να βάζει το δάχτυλο στο στόμα ούτε να κάνει δηλώσεις ότι στενοχωριέται που δεν παίζει και ότι του έδωσε ρυθμό η Εθνική, δεν χρειάζεται να πετάει σπόντες. Ας εστιάσει στα όσα του είπαν στο «ΦΩΣ» ο Αναστόπουλος, ο Γκόγκιτς, ο Αλεξανδρής. Την αξία τη δείχνεις μέσα στο γήπεδο, όχι με δηλώσεις, όχι με δυσφορία στα αποδυτήρια. Πρέπει να ετοιμάζεσαι στο 100% να αρπάξεις την ευκαιρία. Αυτό είπαν και οι τρεις μεγάλοι επιθετικοί του παρελθόντος, οι οποίοι πέρασαν περιόδους προβλημάτων στην καριέρα τους, έπεσαν, αλλά ξανασηκώθηκαν.

Ο Κώστας Φορτούνης έχει σπάνιο ταλέντο για Έλληνα ποδοσφαιριστή, δεν βλέπουμε εύκολα τέτοιους μεσοεπιθετικούς Έλληνες τα τελευταία χρόνια. Οι απαιτήσεις είναι μεγάλες, γι’ αυτό άλλωστε ακριβοπληρώνεται. Ξελάσπωσε τον Ολυμπιακό τώρα με τον Παναθηναϊκό, το περίμενα και πόνταρα σε εκείνον. Αν κάτσει όμως πάνω στον «θρόνο» που μπορεί να έχει στο μυαλό του, θα ξαναβρεθεί στον πάγκο. Ο Ολυμπιακός είναι πολύ μεγαλύτερος από εκείνον, όπως το «ΦΩΣ» είναι πολύ μεγαλύτερο από τον καθένα μας που γράφουμε σε αυτό. Κάποτε ο μεγάλος εκδότης του «ΦΩΤΟΣ», ο Θόδωρος Νικολαΐδης, μου είχε πει «κανείς δεν είναι αναντικατάστατος στο "ΦΩΣ", ούτε καν εγώ” και χαμογέλαγε.

Και μια που θυμήθηκα τον κυρ Θόδωρο, έλεγε και κάτι άλλο: «Το πρωτάθλημα είναι πάνω απ’ όλα, όχι η Ευρώπη, ο Ολυμπιακός έγινε πολύ μεγάλος μέσα από τους τίτλους». Αυτό το γράφω γιατί ήταν κακή η εικόνα του Ολυμπιακού στο β’ ημίχρονο. Σε σχέση με το α’ ημίχρονο ήταν η μέρα με τη νύχτα. Στο α’ ημίχρονο έδειξε ότι μπορούσε να πατήσει τον Παναθηναϊκό.

Το 1-0 του α' ημιχρόνου σε συνδυασμό με τις απουσίες του Ολυμπιακού και το ευρωπαϊκό ματς που ακολουθεί με τη Σίτι έκαναν τους παίκτες να κόψουν ρυθμό, φοβούμενοι μην έχουν κι άλλες θλάσεις, μην έχουν περισσότερη κόπωση ενόψει Ευρώπης. Ναι, αλλά παραλίγο να ισοφάριζε ο Παναθηναϊκός. Έφτασε πολύ κοντά στην ισοφάριση. Κάτι που θα ήταν μεγάλη ζημιά και για το πρεστίζ του Ολυμπιακού και για την απώλεια των βαθμών.

Κανένα πρωτάθλημα δεν έχει κατακτηθεί από μήνα Νοέμβρη. Πέρσι ο ΠΑΟΚ στις αρχές ήταν το φαβορί, αλλά μετά κατέρρευσε. Είναι πολύ νωρίς ακόμα για να λέει κανείς ότι ο Ολυμπιακός θα πάρει τον τίτλο.

Και όπως έλεγε ο Σάββας Θεοδωρίδης, που είχε ζήσει πάμπολλες κατακτήσεις τίτλων, «το πρωτάθλημα είναι πάνω απ’ όλα, αυτό με καίει. Τα ματς στην επαρχία να φοβόμαστε, εγώ εκεί φοβάμαι τον Ολυμπιακό, όχι στα ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό και την ΑΕΚ».

Επειδή μια μεγάλη ομάδα πρέπει να τα προσέχει όλα, ελπίζουμε να είναι τυχαίο ότι τον τελευταίο καιρό είδαμε για πρώτη φορά μαζεμένα δυσάρεστα φαινόμενα. Πάρτι στη Συγγρού απαγορευμένο με τη συμμετοχή παικτών του Ολυμπιακού, κορονοϊός να χτυπάει καλούς παίκτες της ομάδας, θλάσεις η μία μετά την άλλη.

Ο Ολυμπιακός έχει μεγάλο ρόστερ και το απέδειξε στο α' ημίχρονο του ματς με τον Παναθηναϊκό, που και λύσεις βρέθηκαν και η ομάδα έπνιξε τον αντίπαλο, αλλά πιο σημαντική από το μεγάλο ρόστερ και την ποιότητα των παικτών είναι η πειθαρχία.

Αυτήν την εβδομάδα όλοι μιλάνε για το ματς με τη Σίτι, στο οποίο οι παίκτες θα τα δώσουν όλα γιατί θέλουν να διακρίνονται στο Τσάμπιονς Λιγκ, υπάρχει και πολύ μεγάλο πριμ, όμως πολύ σημαντικό είναι επίσης το ματς του Σαββάτου, τρεις μέρες μετά -και με ταξίδι- με τον Άρη στο «Κλεάνθης Βικελίδης». Με τον καλό Άρη φέτος. Ματς κορυφής, οι δύο πρώτοι στη βαθμολογία. Με τον Ολυμπιακό να έχει απώλειες, προβλήματα, κούραση.

Και την Τρίτη, τρεις μέρες μετά, πάλι με ταξίδι, πάει ο Ολυμπιακός στη Μασσαλία να παίξει το πιο καθοριστικό ματς του ομίλου με τη Μαρσέιγ. Πρόγραμμα πολύ βαρύ, κάθε τρεις μέρες ματς-φωτιά, και με μία ομάδα επιβαρυμένη από κούραση και απουσίες.

Φαίνεται λοιπόν με τόσα προβλήματα, με ελλείψεις παικτών, με τόσο δύσκολο πρόγραμμα, πόσο μεγάλη ήταν η νίκη επί του Παναθηναϊκού. Όμως το β’ ημίχρονο πρέπει να γίνει μάθημα, διότι είχε και τη βοήθεια της τύχης ο Ολυμπιακός για να μην ισοφαριστεί. Το ματς με τον Άρη στη Θεσσαλονίκη, που θα είναι ανάμεσα σε δύο «καυτά» ματς Τσάμπιονς Λιγκ -τρεις μέρες πριν το ένα και τρεις μέρες μετά το άλλο-, είναι επικίνδυνο για βαθμολογικές απώλειες. Ξέρουμε τη νοοτροπία των παικτών όταν υπάρχουν ματς στο Τσάμπιονς Λιγκ, συν τις ασθένειες, τους τραυματισμούς και την κούραση.

Υ.Γ.: Και μια που έγραψα για το ματς με τον Άρη στη Θεσσαλονίκη, να συμπληρώσω ότι είμαστε ολόψυχα με τη Θεσσαλονίκη στον αγώνα που δίνει κατά της πανδημίας, η κατάσταση εκεί παραμένει πολύ άσχημη, ενώ έχει μπει σε λοκντάουν πολύ πριν από εμάς! Δεν πρέπει να επιτρέπουμε σε κόντρες ποδοσφαιρικές να δηλητηριάζουν τις προτεραιότητές μας, που είναι η υγεία, η οικογένεια, το ότι είναι συμπατριώτες και συνάνθρωποί μας. Στενοχωριόμαστε για την κατάσταση εκεί και τους ευχόμαστε δύναμη και υπομονή ώστε να ξεπεράσουν το πρόβλημα.