Μαντί Καμαρά: Το «βαρόμετρο» του Ολυμπιακού

Γιατί ο Πέδρο Μαρτίνς θεωρεί σημαντικότερο ποδοσφαιριστή για την ομάδα του τον Μαντί Καμαρά. Ο 23χρονος χαφ είναι αυτός που διαμορφώνει τα συστήματα - Η κίνηση με τη Σίτι που άλλαξε όλο το ματς. Γράφει ο Γιώργος Στασινόπουλος.

Μαντί Καμαρά: Το «βαρόμετρο» του Ολυμπιακού

Η ατυχία χτύπησε την πόρτα του Ολυμπιακού λίγο πριν από το παιχνίδι με τη Μαρσέιγ, με τον Μαντί Καμαρά να είναι θετικός στον κορονοϊό. Ο Αφρικανός χαφ έχασε το ματς με την Ολιμπίκ και την Πόρτο, ενώ και κόντρα στη Σίτι, όπου επανήλθε, έδειξε να μην είναι στο επιθυμητό επίπεδο. Φάνηκε επηρεασμένος από την αποχή του από τη δράση, αν και έκανε ατομικές προπονήσεις στο σπίτι του.

Ο Καμαρά επέστρεψε και ο Πέδρο Μαρτίνς τρίβει τα χέρια του. Για τον Πορτογάλο προπονητή αυτός ο παίκτης είναι το πραγματικό «βαρόμετρο». Είναι ο ποδοσφαιριστής που μπορεί να επηρεάσει την εξέλιξη ενός αγώνα, ενώ από την άλλη μπορεί να καθορίσει ακόμη και το σύστημα που θα παίζει η ομάδα του Πειραιά.

Για τον Μαρτίνς το γεγονός ότι ο Καμαρά είναι ξανά στη διάθεσή του είναι κάτι πολύ ευχάριστο, διότι πρόκειται για τον ποδοσφαιριστή που δίνει τη δυνατότητα στον προπονητή του να κάνει ακόμη και εσωτερικές αλλαγές και να μετατρέπει το σύστημα ανάλογα με τις απαιτήσεις του αγώνα. Τον Πορτογάλο δεν τον ανησύχησε η εικόνα του Μαντί Καμαρά στο παιχνίδι με τη Σίτι, διότι ξέρει ποιος είναι πραγματικά. Ξέρει ότι από τη στιγμή που θα βρει ρυθμό ο ποδοσφαιριστής θα επανέλθει ξανά σε υψηλά επίπεδα.

Το 4-3-3 που γίνεται και 4-2-3-1

Ας δούμε αναλυτικά γιατί ο Πέδρο Μαρτίνς πετάει στα σύννεφα με τον Καμαρά. Πρώτα από όλα γίνεται μεγάλη κουβέντα για το σύστημα με το οποίο ξεκινάει ο Ολυμπιακός, δηλαδή για το 4-3-3 και το 4-2-3-1. Με τον Καμαρά στην ενδεκάδα δεν υπάρχει τίποτα δεδομένο για τον τρόπο με τον οποίο αγωνίζεται ο Θρύλος.

Ο 23χρονος άσος έχει τη δυνατότητα να αλλάζει τον σχηματισμό στη διάρκεια του αγώνα. Τελευταίο παράδειγμα αυτού το παιχνίδι με τη Μάντσεστερ Σίτι. Ο Ολυμπιακός πράγματι έκανε ένα πολύ κακό ημίχρονο, αλλά η άνοδός του δεν οφείλεται μόνο στο γεγονός ότι έγιναν αλλαγές με το ξεκίνημα της επανάληψης.

Από το 20’ και μετά που οι Πειραιώτες πήραν μέτρα στο γήπεδο ο Μαρτίνς έδωσε εντολή στον Καμαρά να βγει πιο μπροστά. Στο ξεκίνημα της αναμέτρησης ο Αφρικανός έπαιζε δίπλα με τον Μπουχαλάκη, μπροστά από τον Εμβιλά. Μετά το εικοσάλεπτο ο Μαρτίνς ζήτησε από τον Μπουχαλάκη να πάει δίπλα στον Γάλλο και από τον Καμαρά να πάρει έναν ρόλο «δεκαριού».

Με τις οδηγίες του προπονητή να είναι συγκεκριμένες στον Αφρικανό και να του ζητάει να βγάλει πρέσινγκ προς την αντίπαλη άμυνα και παράλληλα να γίνει πιο δημιουργικός για τον Ολυμπιακό. Από εκείνο το σημείο το περιβόητο 4-3-3 δεν υπήρχε ξεκάθαρα στο γήπεδο. Οι Πειραιώτες έπαιζαν κάτι πιο κοντά στο 4-2-3-1, με τον Καμαρά να έχει έναν πιο δημιουργικό ρόλο.

Η αγωνία του Μαρτίνς

Αυτό ακριβώς θέλει ο κόουτς από τον ποδοσφαιριστή και στη συνέχεια. Ο 23χρονος χαφ έχει ξεκλειδώσει ουκ ολίγες φορές αντίπαλες άμυνες τόσο με τις κάθετες πάσες του όσο και με τις σέντρες του. Το τελευταίο ματς που το έκανε ο Καμαρά ήταν με τον Ατρόμητο στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης». Αυτό ζητάει ο Πορτογάλος προπονητής από τον ποδοσφαιριστή του, ο οποίος μετά την αναμέτρηση με τη Σίτι ακολουθεί ειδικό πρόγραμμα για να καλύψει το χαμένο έδαφος. Από αυτόν περιμένει πολλά ο κόουτς και στην αυριανή αναμέτρηση με τον ΟΦΗ.

Θεωρεί ότι με τον Καμαρά στην ενδεκάδα του έχει τη δυνατότητα να αλλάξει τη ροή της αναμέτρησης κάνοντας ακόμη και εσωτερικές αλλαγές. Για τον προπονητή του Ολυμπιακού ο Μαντί Καμαρά είναι ρυθμιστής για την ενδεκάδα και πολύ περισσότερο είναι ο ποδοσφαιριστής που καθορίζει σε μεγάλο βαθμό το σύστημα της ομάδας του Πειραιά. Για αυτό και στο μυαλό του ο προπονητής του Ολυμπιακού έχει τον 23χρονο διεθνή ως τον σημαντικότερο για την ομάδα του.

Ο Μαρτίνς έχει προετοιμάσει τον ποδοσφαιριστή του για το παιχνίδι με τον ΟΦΗ, αλλά από την άλλη δεν κρύβει και τη μεγάλη ανησυχία του. Αυτή έχει να κάνει αποκλειστικά με το γεγονός ότι ο παίκτης θα πρέπει να ενσωματωθεί ξανά στην Εθνική ομάδα της πατρίδας του.

Ο Καμαρά έχει κληθεί στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας του για τα παιχνίδια με το Τσαντ. Την τελευταία φορά που χρειάστηκε να πάει με την Εθνική ομάδα θυμίζουμε ότι γύρισε άρον άρον στην Ελλάδα λόγω των συνθηκών που συνάντησε και μία εβδομάδα μετά την επιστροφή του βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό. Αυτό είναι το μεγάλο άγχος του Πέδρο Μαρτίνς, αλλά δεν μπορεί να κάνει τίποτα για να το αποτρέψει.