Ο Ραφίνια, ο Πεπ και η Σίτι

Οι ευρωπαϊκές αναμετρήσεις του Ραφίνια εναντίον της Μάντσεστερ Σίτι, η ασίστ στο Etihad όπου επιστρέφει με τον Ολυμπιακό και η πενταετής συνεργασία του με τον Πεπ Γκουαρντιόλα.

Ο Ραφίνια, ο Πεπ και η Σίτι

Ο ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού που γνωρίζει - σε ευρωπαίκό επίπεδο - καλύτερα απ΄όλους την Μάντσεστερ Σίτι είναι αναμφίβολα ο Ραφίνια, καθώς ο Βραζιλιάνος άσος της ελληνικής ομάδας έχει αντιμετωπίσει στην καριέρα του πέντε φορές την αγγλική ομάδα ως παίκτης της Μπάγερν Μονάχου στο Champions League.

Σίγουρα άλλο Μπάγερν και άλλο Ολυμπιακός, αλλά με τέτοια εμπειρία ο Ραφίνια είναι λογικό να μην έχει κανένα φόβο για το ματς της Τρίτης (2/11-22.00) κόντρα στο πανίσχυρο κλαμπ του Μάντσεστερ. Με τη μεγάλη φόρα που έχει μπει στο γκρουπ, έχοντας ήδη δύο νίκες και θέλοντας στα παιχνίδια με τον Ολυμπιακό να εξασφαλίσει πρόωρα την πρώτη θέση του ομίλου και να έχει την ευχέρεια αλλαγών στις τελευταίες αγωνιστικές, στρέφοντας το ενδιαφέρον της στην Premier League.

Αυτός είναι άλλωστε ένας ακόμη λόγος που ο Ολυμπιακός θα επιδιώξει με όποιον τρόπο μπορεί να πάρει έστω και ένα βαθμό από την Σίτι στους αγώνες που ακολουθούν, πρώτα στην Αγγλία και στη συνέχεια στο Φάληρο. Όσο δύσκολο κι αν είναι, θα πρέπει να επιδιωχθεί με κάθε τρόπο. Κι ο Ραφίνια είναι ένας από τους παίκτες που έχουν το ειδικό βάρος για να δώσουν αυτό το σύνθημα στην ελληνική ομάδα.

Διότι εκτός των άλλων, ο Ραφίνια είναι και ο παίκτης του Ολυμπιακού που γνωρίζει καλύτερα από κάθε άλλον τον προπονητή της Μάντσεστερ Σίτι, τον Πεπ Γκουαρντιόλα. Είχαν συνεργαστεί για μια ολόκληρη πενταετία στην Μπάγερν, με τον Γκουαρντιόλα να βρίσκει εκεί τον Ραφίνια το 2013 (ήταν ήδη δύο χρόνια στο Μόναχο ο Βραζιλιάνος) και να φεύγει το 2018, ένα χρόνο δηλαδή προτού αποχωρήσει και ο Ραφίνια για να επιστρέψει στο πρωτάθλημα της πατρίδας του και στη Φλαμέγκο.

Προφανώς και θα είναι μια ωραία συνάντηση του παίκτη του Ολυμπιακού με τον τεχνικό της Σίτι, για τη δουλειά του οποίου δεν υπάρχουν… μυστικά που μπορούν να αποκαλυφθούν, αλλά σίγουρα είναι αλλιώς να έχει απέναντί του έναν παλιό ποδοσφαιριστή του. Για τον οποίο τρέφει μεγάλο σεβασμό, αφού ειδικά τα πρώτα χρόνια τον χρησιμοποιούσε συνεχώς στην ενδεκάδα.

Ο Ραφίνια έχει νικήσει με τη φανέλα της Μπάγερν τρεις φορές την Μάντσεστερ Σίτι και έχει ηττηθεί σε δύο αγώνες. Στις 27 Αυγούστου του 2011 έπαιξε 90 λεπτά στο Μπάγερν-Σίτι 2-0, αλλά και στις 7 Δεκεμβρίου εκείνης της χρονιάς στο Σίτι-Μπάγερν 2-0. Το καλύτερο παιχνίδι του ήταν στο Etihad, με προπονητή τον Γκουαρντιόλα, στις 2 Οκτωβρίου του 2013. Τότε η Μπάγερν νίκησε με 3-1, με το πρώτο γκολ να είναι δημιουργία του Ραφίνια για τον Φρανκ Ριμπερί!

Στις 17 Σεπτεμβρίου του 2014 πάλι υπό τις οδηγίες του Πεπ, ο Ραφίνια έπαιξε 84 λεπτά στο Μπάγερν-Μάντσεστερ Σίτι 1-0, ενώ στις 25 Νοεμβρίου μπήκε στο Etihad, βοήθησε την ομάδα του να ανατρέψει το προβάδισμα του Αγουέρο, όμως ο Αργεντινός άσος έβαλε άλλα δύο γκολ στο 85΄και στο 90΄και έκανε το Σίτι-Μπάγερν 3-2!

Έξι χρόνια μετά ο Ραφίνια θα επιστρέψει στο γήπεδο της Μάντσεστερ Σίτι, ως αντίπαλος αυτή τη φορά του Πεπ Γκουαρδιόλα και με τον Σέρχιο Αγουέρο απόντα λόγω τραυματισμού. Ο Βραζιλιάνος άσος του Ολυμπιακού δεν είναι… τρελός. Ξέρει ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά δυναμικότητας. Δεν έχει, όμως, κανένα φόβο με τόσες παραστάσεις στο τοπ επίπεδο. Και είναι βέβαιο ότι θα επιχειρήσει να παρασύρει τους συμπαίκτες του προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση πίστης ότι όλα μπορούν να συμβούν με υπερπροσπάθεια. Και σίγουρα με όσο το δυνατό λιγότερα λάθη από τον ίδιο (διότι έκανε λάθος στο δεύτερο γκολ της Πόρτο, χάνοντας τη φάση με τον Ολιβέιρα) όσο και από τους άλλους ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού.

Άλλωστε ο Ραφίνια έδειξε με τις δηλώσεις του μετά την ήττα από την Πόρτο πόσο πολύ πιστεύει στις δυνατότητες του Ολυμπιακού και στη δουλειά του Πέδρο Μαρτίνς. Ήταν λόγια που συζητήθηκαν, όπως και ο τρόπος με τον οποίο τα είπε ο σπουδαίος και πολύπειρος αμυντικός. Κι αυτή η χαρά που νιώθει ένας τέτοιος παίκτης, αγωνιζόμενος σε μια ελληνική ομάδα, λέει πάρα πολλά…