Ολυμπιακός: Τι συμβαίνει με Φορτούνη και Μαρτίνς;

Πριν φτάσουμε στον αποκλεισμό του Κώστα Φορτούνη από τον Πέδρο Μαρτίνς για τον αγώνα με την Μάντσεστερ Σίτι, ας θυμηθούμε τι έχει προηγηθεί τους τελευταίους μήνες. Γράφει ο Χρήστος Μεγγλίδης

Ολυμπιακός: Τι συμβαίνει με Φορτούνη και Μαρτίνς;
  • Να ξεκαθαρίσουμε ορισμένα πράγματα. Για να μην υπάρξει καμία παρεξήγηση από οποιαδήποτε πλευρά. Ο Πέδρο Μαρτίνς είναι ένας απολύτως επιτυχημένος προπονητής για την ελληνική ομάδα αλλά και ένας από τους πιο δίκαιους στη διαχείριση απ’ όσους έχουν περάσει τα τελευταία (αλλά και τα παλιότερα) χρόνια από τον πάγκο του Ολυμπιακού. Ο Κώστας Φορτούνης είναι ένας από τους σπουδαιότερους σε ικανότητες και αγωνιστικά χαρίσματα ποδοσφαιριστές που έχουν φορέσει την ερυθρόλευκη φανέλα. Δεν παύει αυτό να ισχύει ούτε επειδή είχε πέρυσι τον σοβαρό τραυματισμό ούτε επειδή ήταν αγχωμένος να επιστρέψει πολύ γρήγορα και του βγήκε «κάπως» ούτε γιατί τώρα συνεχίζει να ψάχνει «εσωτερική ισορροπία» μαζί με τη θέση βασικού στην πειραϊκή ομάδα.
  • Προτού φτάσουμε στο τελευταίο περιστατικό, με την αλλαγή που έκανε τον Φορτούνη στο ημίχρονο της αναμέτρησης με τον Απόλλωνα ο Μαρτίνς και εν συνεχεία με τον αποκλεισμό του παίκτη από τον αγώνα με τη Μάντσεστερ Σίτι, αξίζει να θυμηθούμε κάποια άλλα που έχουν συμβεί τους τελευταίους μήνες.
  • Αρχικά, τη στάση του Μαρτίνς κατά τη διάρκεια της αποθεραπείας του Φορτούνη από τη μεγάλη ατυχία της περσινής προετοιμασίας. Ο Πορτογάλος προπονητής πολύ συχνά είχε κάνει δηλώσεις εμπιστοσύνης και στήριξης για τον Έλληνα άσο. Είχε φτάσει μάλιστα σε σημείο να δηλώσει ότι ο Φορτούνης είναι ο καλύτερος παίκτης που έχει προπονήσει στην καριέρα του. Και ανυπομονούσε για την επιστροφή του.
  • Όταν ο Φορτούνης μπήκε ξανά στη δράση, υπήρξαν στιγμές που ένιωθε ότι είναι πανέτοιμος για να πάρει ξανά τα ηνία. Και στο τέλος της περσινής περιόδου δημιουργήθηκαν παρεξηγήσεις που κάθε φορά λύνονταν. Με παρεμβάσεις ή χωρίς. Με αποφάσεις του προπονητή για το όφελος της ομάδας και όχι το δικό του ή του Φορτούνη. Τον Μαρτίνς μπορεί να τον «κατηγορήσει» κανείς για πολλά, για τέτοια θέματα διαχείρισης, όμως, ουδείς…
  • Στη φετινή χρονιά ο Φορτούνης μπήκε με δυναμισμό για να διεκδικήσει ξανά μονιμότητα στην ενδεκάδα, στην οποία βέβαια ας μην ξεχνάμε ότι υπάρχει από πέρυσι ένας Βαλμπουενά, στους εξτρέμ ο Μασούρας και ο Ραντζέλοβιτς πήραν δικαιωματικά πολύ χρόνο μετά την αποχώρηση του Ποντένσε, ενώ πολλές φορές ο προπονητής πήγε σε διαφορετικό σύστημα, με τον Καμαρά μπροστά από τους δύο κεντρικούς μέσους. Κι ο Καμαρά ήταν «διαστημικός» πέρυσι. Και είναι και φέτος.
  • Φάνηκε σε δηλώσεις του Φορτούνη μετά από καλές εμφανίσεις του ότι φέτος θα είναι η καλύτερη σεζόν της καριέρας του. «Θα δίνω τα πάντα, είτε παίζω από την αρχή είτε έρχομαι από τον πάγκο». Πολύ πρόσφατη ατάκα από τον διεθνή ποδοσφαιριστή. Όπως και πολύ πρόσφατα ο Μαρτίνς είχε εγκωμιάσει ξανά με ξεχωριστό τρόπο τις αγωνιστικές δυνατότητες του Φορτούνη.
  • Πώς φτάσαμε πάλι στο τελευταίο σκηνικό με τον Απόλλωνα και τη Σίτι; Άντε βγάλε άκρη. Ο προπονητής προφανώς δεν έμεινε ικανοποιημένος από την προσπάθεια του Φορτούνη στο διάστημα της συμμετοχής του. Πιθανώς ο παίκτης δεν είχε ενθουσιασμό βλέποντας ότι προοριζόταν για τον πάγκο σε ένα παιχνίδι εντελώς διαφορετικού μεγαλείου και λάμψης σαν το αυριανό. Οι εκτελέσεις του στις στατικές φάσεις ήταν αυτές που ξεχώρισαν στο προχθεσινό ματς, ίσως εάν είχαν γίνει γκολ από τον Χασάν ή τον Σισέ στο πρώτο μέρος, να είχαν αποφευχθεί οι εξελίξεις που ακολούθησαν, η αλλαγή στο ημίχρονο και ο αποκλεισμός από την αποστολή. Αλλά, γενικά, η διάθεσή του δεν ήταν στο φόρτε σε τρεξίματα και πρωτοβουλίες. Ο Μαρτίνς, που ψάχνει να βρει λύσεις για το πρόβλημα της πρωτοφανούς αφλογιστίας στο πρώτο ημίχρονο, δεν σκεφτόταν εκείνη την ώρα καμία Σίτι και κανένα Τσάμπιονς Λιγκ. Να πάρει το τρίποντο σκεφτόταν. Η διαφορά είναι ευκόλως εννοούμενη. Όπως και η αντίδραση από την πλευρά του προπονητή.
  • Ο κάθε φίλος του Ολυμπιακού θέλει να βλέπει έναν τεχνικό υπεύθυνο στην ομάδα με τις φιλοδοξίες, τους στόχους, τη δουλειά και τη δικαιοσύνη που έχει επιδείξει ο Πέδρο Μαρτίνς. Θέλει επίσης να βλέπει χαρισματικούς και ποιοτικούς παίκτες σαν τον Κώστα Φορτούνη να παίζουν στην ομάδα και να προσφέρουν στιγμές ποδοσφαιρικής απόλαυσης. Είτε παίζουν από την αρχή είτε έρχονται από τον πάγκο. Όχι στα λόγια, στις πράξεις. Κι όχι κατά διαστήματα και με αυξομειώσεις αλλά με διάρκεια. Αυτή είναι η απλή πραγματικότητα. Κι αυτός ο Ολυμπιακός, με το περσινό νταμπλ και την πορεία στην Ευρώπη και με στόχο να επαναλάβει αυτές τις επιτυχίες στη δύσκολη φετινή σεζόν, δεν έχει ανάγκη από καμία «παρερμηνεία». Τουλάχιστον έτσι το βλέπω εγώ…