Μαρία Σάββα: «Είδωλό μου ο Πίρλο, ταυτίζομαι με τον τρόπο σκέψης του Ιμπραΐμοβιτς»

Είναι οπαδός του Απόλλωνα Λεμεσού, που είναι πρώτος στην Κύπρο, του Ολυμπιακού και της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Δείτε την ιστορία της, μου άρεσε που μου μίλαγε στα κυπριακά με τέτοια αγάπη για το ποδόσφαιρο. Μαρία Σάββα, λοιπόν. 

Μαρία Σάββα: «Είδωλό μου ο Πίρλο, ταυτίζομαι με τον τρόπο σκέψης του Ιμπραΐμοβιτς»

Συνέντευξη στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ

Το ότι είναι κούκλα δεν το συζητάμε. Το ότι είναι παθιασμένη και ερωτευμένη με το ποδόσφαιρο τέτοια κούκλα ποδοσφαιρίστρια είναι το θέμα. Έχω κάνει λίγες συνεντεύξεις στο παρελθόν από γυναίκες αθλήτριες του ποδοσφαίρου, ήταν όλες από την Ελλάδα, πρώτη φορά κάνω Κύπρια.

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο «ΦΩΣ» στις 27/10/2020

Φαντάζομαι άκουγες αρκετές σαχλαμάρες από τα αγόρια όταν ήσουν πιτσιρίκα. Τώρα πόσο είσαι;

Είμαι 23 χρόνων. Είναι αλήθεια, το αμφισβητούσαν τα αγόρια στη Λεμεσό, «πώς θα παίξει το κορίτσι μαζί μας», «δεν είναι για εσάς αυτά» και άλλα τέτοια... Αλλά όταν έβλεπαν ότι ήμουν και καλύτερη από μερικούς, με επέλεγαν κιόλας!

Από πόσων χρόνων πήγες σε ακαδημία ποδοσφαίρου;

Από 11 χρόνων. Εγώ ήθελα πολύ νωρίτερα. Μεγάλωσα σε μια γειτονιά μόνο με αγόρια!

Γιατί καλέ;

Ήμουν το μοναδικό κορίτσι στη γειτονιά και στην οικογένεια.

Τυχερή ήσουν, όλα τα μάτια πάνω σου από τα αγόρια.

(γελάει). Ήθελα από πολύ μικρή να παίζω ποδόσφαιρο, αλλά οι γονείς μου δεν με έστελναν σε ακαδημία ποδοσφαίρου γιατί το θεωρούσαν αντρικό σπορ και φοβόντουσαν ότι θα έχανα τη θηλυκότητά μου...

Ναι, δεν είχαν δει πώς θα ήσουν στα 18...

(γελάει). Με είχαν γράψει λοιπόν σε συγκρότημα χορού και σε ομάδα μπάσκετ, μπας και ξεχάσω το ποδόσφαιρο και μου φύγει αυτή η εμμονή. Δεν ήθελα το μπάσκετ όμως, ήθελα το ποδόσφαιρο και στα 11 μου υποσχέθηκα στους γονείς μου ότι δεν θα χάσω τη θηλυκότητά μου. Κι έτσι άρχισα στα 11 στις ακαδημίες του Απόλλωνα Λεμεσού, στις Apollon Ladies.

Ήσουν και οπαδός του Απόλλωνα Λεμεσού;

Ναι, από μικρή.

Από Ελλάδα ποια ομάδα υποστηρίζεις;

Τον Ολυμπιακό.

Από το εξωτερικό;

Τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Είχα την τύχη να σπουδάσω και να παίξω ποδόσφαιρο στην Αγγλία.

Θα τα πούμε για την Αγγλία μετά. Πόσο ύψος έχεις;

1,73 μ.

Σε ποια θέση παίζεις;

Στο κέντρο σε όλες τις θέσεις μπορώ.

Ποιον είχες πρότυπο;

Τον Πίρλο. Είδωλο. Μου άρεσε πάρα πολύ ο τρόπος παιχνιδιού του, πολύ έξυπνο το παιχνίδι του. Επίσης μου αρέσει πολύ η αυτοπεποίθηση που έχει ο Ιμπραΐμοβιτς, ο τρόπος σκέψης του, ταυτίζομαι μαζί του!

Είδα ότι το καλοκαίρι πήρες μεταγραφή σε ομάδα του εξωτερικού, στη Ρουμανία. Πώς έφτασες εκεί;

Σε ηλικία 15 χρόνων έπαιξα για πρώτη φορά στην Α’ Κατηγορία στην Κύπρο με τη Χρυσομηλιά Αγίου Αμβροσίου Κερύνειας.

Αυτό είναι προσφυγικό σωματείο;

Ναι, αγωνίζονται οι κοπέλες και για την Κερύνειά μας που είναι κατεχόμενη.

Εσύ έχεις προσφυγικές ρίζες;

Η μαμά μου είναι από το Βαρώσι. Έπαιξα Εθνική Νεανίδων Κύπρου. Έπαιξα και σε μια ομάδα της Αγγλίας, στη Γ’ Κατηγορία, στις Enfield Ladies, όταν σπούδασα στην Αγγλία. Καθώς και για το Πανεπιστήμιό μου στην Αγγλία, στον τρίτο χρόνο σπουδών, όπου βγήκαμε πρωταθλήτριες στο National University League.

Τι σπούδασες εκεί;

Καλές τέχνες. Έκανα και σεμινάρια και πήρα δίπλωμα διαιτησίας για μετά το ποδόσφαιρο!

Πω πω, να σε δούμε και διαιτητή κάποτε, θα πέσουν τα τσιμέντα.

(γελάει). Τον Γενάρη είχα πρόταση από Ιταλία, αλλά επειδή έκανα τρεις δουλειές συν το ποδόσφαιρο στη Χρυσομηλιά όπου ήμουν αρχηγός, δεν ήθελα να τα παρατήσω όλα και να φύγω. Όμως το καλοκαίρι, όταν ήρθε η πρόταση από Ρουμανία, πήγα για να παίξω επαγγελματικά ποδόσφαιρο.

Σε ποια ομάδα;

Piros Security Lionesses. Α'’Κατηγορία. Καλή ομάδα, κυνηγάει τις πρώτες θέσεις.

Τι δουλειές έκανες πριν;

Δασκάλα τέχνης σε φροντιστήριο, μέικαπ άρτιστ όπου έχω επίσης δίπλωμα, δούλευα και σε κάβα κρασιών. Είμαι εργατικό κορίτσι.

Στη Ρουμανία μόνη σου πήγες ή με κάνα αγόρι;

Όχι, μόνη μου. Προσαρμόζομαι εύκολα. Μάλιστα έκανα εντατικά μαθήματα και μέσα σε έναν μήνα μπορούσα να καταλάβω τα βασικά στα ρουμάνικα. Όμως ήμουν άτυχη...

Το κλασικό, όπως όλες οι κοπέλες που παίζουν ποδόσφαιρο σε υψηλό επίπεδο. Χιαστός.

Ναι, χιαστός.

Έχουν ευπάθεια τα κορίτσια σε αυτό.

Πράγματι, το έχω ακούσει και εγώ από γιατρούς. Στο πρώτο φιλικό που παίξαμε τραυματίστηκα. Είμαι όμως της άποψης ότι όλα γίνονται για κάποιον λόγο. Σκέφτομαι θετικά και δεν το βάζω κάτω. Τον Μάρτιο επιστρέφω στα γήπεδα έτοιμη 100%. Το έχουν περάσει αυτό πολλές κοπέλες και μετά συνέχισαν κανονικά και μάλιστα σε υψηλό επίπεδο.

Τι σου αρέσει πιο πολύ να κάνεις στο γήπεδο;

Να βγάζω κάθετες πάσες για γκολ. Οι ασίστ είναι το αγαπημένο μου. Πρέπει να σας πω ότι το γυναικείο ποδόσφαιρο έχει πάρει μεγάλη ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια παγκοσμίως.

Το γνωρίζω. Γι’ αυτό κάνουμε άνοιγμα ως εφημερίδα σε αυτό. Πες μου μια τρέλα που έχεις κάνει για το ποδόσφαιρο.

Θα σας πω δύο περιστατικά που τα λένε όλα για την αγάπη μου στο ποδόσφαιρο. Στα 14 μου, επειδή δεν έφερνα καλούς βαθμούς από το σχολείο, η μαμά μου ανακοίνωσε στον προπονητή μου ότι σταματάω το ποδόσφαιρο. Χωρίς να μου έχει πει τίποτα. Στο επόμενο χρονικό διάστημα έφερα τρία 20άρια απανωτά από το σχολείο! Για να μη σταματήσω να παίζω ποδόσφαιρο. Επίσης, όταν έπαιζα στην Αγγλία, το γήπεδο των προπονήσεων ήταν 1 ώρα μακριά από εκεί όπου έμενα. Με το τρένο πήγαινα 1 ώρα, έκανα την προπόνηση, με το τρένο γύρναγα άλλη 1 ώρα, έφτανα σπίτι στις 11.30 το βράδυ. Και το πρωί είχα Πανεπιστήμιο.

Ποιες γνωστές αντρικές ομάδες έχουν τις καλύτερες γυναικείες ομάδες ποδοσφαίρου;

Με διαφορά οι Apollon Ladies. Παίρνουν τους τίτλους. Επίσης η Ομόνοια έχει καλή ομάδα.

Πες μου μια φορά που έκλαψες για το ποδόσφαιρο.

Όταν αδίκησε την ομάδα μου ένας διαιτητής. Δεν ανέχομαι την αδικία. Ήμουν και αρχηγός, αντί να καλμάρω τις συμπαίκτριές μου, ξέσπασα σε κλάματα από τα νεύρα μου.

Μελέτησα τις φωτογραφίες σου και είδα πολλή φλόγα στα μάτια. Έχεις πλακώσει καμία ποτέ;

Όχι, δεν μου αρέσει η βία. Είμαι πολύ θερμό άτομο, αλλά είμαι ευχάριστη, έχω θετική ενέργεια, μπορώ να μιλάω σε κάποιον και να νομίζει ότι με ξέρει χρόνια.

Τώρα θα κάνω μια ερώτηση που δεν την είχα κάνει σε άλλες παίκτριες. Αν δεν τη θέλεις αυτήν την ερώτηση, δεν θα τη βάλω καθόλου στη συνέντευξη. Αλλά είναι μέσα στη ζωή. Όταν μία παίκτρια είναι αδιάθετη, παίζει; Και πώς παίζει;

Δεν έχω πρόβλημα να απαντήσω.

Τη βάζω λοιπόν την ερώτηση.

Ναι. Υπάρχουν παίκτριες που πονάνε πολύ, αλλά κάποιες αναγκαστικά παίζουν. Ξέρω συμπαίκτρια η οποία δεν μπορούσε να περπατήσει. Όχι να τρέχει. Προσωπικά εμένα μου δίνει ενέργεια και παίζω καλύτερα εκείνες τις μέρες!

Πες μου κι ένα όνειρο τρελό που έχεις για το ποδόσφαιρο.

Να δημιουργήσουμε μία ομάδα με παίκτριες που θα βάφονται και θα παίζουν μπάλα μακιγιαρισμένες. Κάνοντας έτσι σπόνσορινγκ σε κάποιο μπραντ καλλυντικών. Όπως η καλύτερη παίκτρια στον κόσμο, η Βραζιλιάνα Μάρτα, η οποία κάνει προμόσιον και παίζει με κραγιόν γνωστής εταιρείας καλλυντικών.