Προπονητές Παναθηναϊκού: Ο «καρπουζάς» Σάντος, ο «θείος» Μπάκε και ο «μαθητευόμενος μάγος»

O Λάζλο Μπόλονι ήρθε, ο Ντάνι Πογιάτος έφυγε και γίνεται ακόμα ένας προπονητής που δεν προλαβαίνει καν την… παρέλαση! Για την ακρίβεια είναι ο τρίτος στη νεότερη Ιστορία του «τριφυλλιού» που φεύγει πριν καλά καλά μάθει τη διαδρομή για το προπονητικό κέντρο της ομάδας.

Προπονητές Παναθηναϊκού: Ο «καρπουζάς» Σάντος, ο «θείος» Μπάκε και ο «μαθητευόμενος μάγος»

Το 2002-03 στον πάγκο καθόταν ο Φερνάντο Σάντος, προερχόμενος από την εξαιρετική δουλειά που είχε κάνει στην ΑΕΚ, στην πρώτη του παρουσία σε ελληνικό πάγκο. Ωστόσο το «τριφύλλι» τότε γνώρισε τρεις ήττες στα ισάριθμα πρώτα ματς πρωταθλήματος και ο Πορτογάλος απολύθηκε κακήν κακώς!

Τότε λοιπόν ο Παναθηναϊκός στην πρεμιέρα διασύρθηκε με 4-1 από τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα, κατόπιν έχασε 1-0 από την Προοδευτική στη Λεωφόρο και ακολούθως με 1-0 από την ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Κάτι το μελαμψό παρουσιαστικό του, κάτι τα κοντομάνικα πουκάμισα που φορούσε και δεν άργησε να βαφτιστεί από τον Τύπο… «ο καρπουζάς από το Εστορίλ»!

Ωστόσο για πολλούς η δουλειά του γεννημένου στο Εστορίλ Σάντος σε επίπεδο τακτικής και φυσικής κατάστασης βγήκε στον Σέρχιο Μαρκαριάν που οδήγησε τον Παναθηναϊκό σε μια απίθανη πορεία στην Ευρώπη, μέχρι τα προημιτελικά με την Πόρτο.

Μετά την ήττα από την Προοδευτική με 1-0 μέσα στη Λεωφόρο το κλίμα «βράζει» γύρω από τον Πορτογάλο.

Ακολουθεί συνάντηση του Φιλιππίδη με τον Κριστόφ Βαζέχα, παρουσία και του Γιάννη Βαρδινογιάννη, ο Πολωνός ενημερώνεται ότι η διοίκηση στηρίζει τον προπονητή και ότι επιβάλλεται πρόστιμο 6.000 ευρώ σε κάθε ποδοσφαιριστή. Ο Βαζέχα ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα στις σχέσεις παικτών – προπονητή και ότι θεωρεί και ο ίδιος ανεξήγητο τι συμβαίνει… Ακολουθεί άλλωστε το ντέρμπι με την ΑΕΚ όπου ο Παναθηναϊκός γνωρίζει την τρίτη διαδοχική ήττα, με σκόρερ τον Ίλια Ίβιτς στο 42’, μετά από πάσα του Ντέμη Νικολαΐδη.

Η πρώτη «πράσινη» νίκη της σεζόν 2002-03 ήρθε στο πλαίσιο της 4ης αγωνιστικής, όταν ο Παναθηναϊκός αντιμετώπισε τον Ιωνικό στη Νεάπολη. Ο Μπασινάς με εύστοχο χτύπημα πέναλτι, σε ανατροπή του Καραγκούνη από τον Κινγκ, δίνει το πρώτο τρίποντο στην ομάδα, που υποδέχεται κατόπιν τη Λίτεξ στη ρεβάνς της νίκης στο Λόβετς (1-0). Ωστόσο ο Παναθηναϊκός περνάει διά πυρός και σιδήρου επί της άσημης βουλγαρικής ομάδας στην παράταση με δύο γκολ του Βαζέχα (2-1) και οπαδοί έφτασαν στο σημείο να ανέβουν πάνω από τον πάγκο της ομάδας από τη θύρα 10 της Λεωφόρου σε έξαλλη κατάσταση και να προσπαθούν να φτάσουν τον Σάντος, κουνώντας χαρτονομίσματα και ζητώντας του παράλληλα να σηκωθεί να φύγει!

«Αυτοί που με αποδοκιμάζουν τώρα, κάποτε θα με χειροκροτούν. Το κακό στον Παναθηναϊκό είναι ότι για όλα φταίει ο προπονητής. Είμαι θλιμμένος για τον τρόπο που μου φέρθηκαν, αλλά σέβομαι την αντίδρασή τους» είπε τότε ο Πορτογάλος.

Στις 16 Οκτωβρίου 2002, μετά από ραντεβού με τον Γιάννη Βαρδινογιάννη, ο Φερνάντο Σάντος υπέβαλε για δεύτερη φορά την παραίτησή του (η πρώτη φορά ήταν μετά το ματς με την Προοδευτική). Μάλιστα μιλώντας σε Πορτογάλους δημοσιογράφους τόνισε: «Επιστρέφω στην Πορτογαλία. Στην Ελλάδα δεν θα δουλέψω άλλο. Δεν θα ήθελα να μιλήσω για τους λόγους της αποχώρησής μου».

«Nα πάρουμε προπονητή τον θείο»!

Φυσικά, εκτός του Σάντος, υπάρχει και… fast track η απόλυση του Χανς Μπάκε. Ο Σουηδός, με πετυχημένη παρουσία στην Κοπεγχάγη, προσελήφθη με τις… ευλογίες του Ρενέ Χένρικσεν. Θρυλείται πως τον πρότεινε η σύζυγος του Γιάννη Βαρδινογιάννη μια καλοκαιρινή ημέρα, όταν ο «Τζίγκερ» έσπασε το κεφάλι του για να βρει προπονητή. «Αγάπη μου, να πάρουμε προπονητή τον θείο» φέρεται να του είπε. Πράγματι, ο Χανς Μπάκε είναι θείος της Μελίσα Βαρδινογιάννη!

Πρόλαβε να καθοδηγήσει τον Παναθηναϊκό σε μόλις τρεις αγώνες. Η εντός έδρας ισοπαλία με την άσημη ουκρανική Μέταλουργκ Ζαπορίζιε αλλά και η εν γένει αποκαρδιωτική εικόνα της ομάδας είχαν συνέπεια να εκδοθεί άμεσα το… διαζύγιο. Έχει μείνει στην ιστορία η κούρσα που έκανε στο ταρτάν του Παμπελοποννησιακού Σταδίου όπου έγινε το ματς με τους Ουκρανούς για να γλιτώσει το λιντσάρισμα από τις… ορδές των εξαγριωμένων οπαδών που είχαν κάνει ντου από την απέναντι εξέδρα και τον είχαν πάρει στο κυνήγι!

Στου… κασίδη το κεφάλι!

Από την πρώτη στιγμή το ερωτηματικό ήταν αν θα κατάφερνε ο μαθημένος στο… θερμοκήπιο των ακαδημιών της Ρεάλ Μαδρίτης, Ντάνι Πογιάτος, να αντέξει στο «πρέπει» μιας επαγγελματικής ομάδας και ειδικότερα σαν τον Παναθηναϊκό. Ο Ισπανός με… προξενητή τον Τσάβι Ρόκα από τα φιλικά κιόλας ήταν εμφανές πως μάθαινε στου… κασίδη το κεφάλι. Μίλαγε συνεχώς στους παίκτες, ακατάπαυστα, ακόμα και για τα βασικά. Κυρίως όμως οι συμβιβασμοί και οι τραγικοί χειρισμοί του μέσα στα ματς οδήγησαν στην απόλυσή του. Στο μεταξύ, έφυγαν είκοσι ποδοσφαιριστές από το Κορωπί και αποκτήθηκαν σχεδόν τόσοι, οι περισσότεροι Ισπανοί…

Από την 21η Ιουλίου μέχρι τη 12η Οκτωβρίου διήρκεσε η θητεία του Ντάνι Πογιάτος στον πάγκο του Παναθηναϊκού. Άρχισε με όνειρα, με υποσχέσεις, με διάθεση, αλλά η πράξη ήταν αντιστρόφως ανάλογη με όλα αυτά… Μια ομάδα απογοητευτική, χωρίς αρχή και τέλος, με μόλις έναν βαθμό σε τρία ματς πρωταθλήματος. Μοιραία, λοιπόν, η πορεία του Ισπανού ολοκληρώθηκε στις 84 μέρες!

Πρόλαβε να κοουτσάρει μόλις σε τρεις αναμετρήσεις πρωταθλήματος (δεν υπολογίζουμε τα φιλικά), απέναντι σε Αστέρα Τρίπολης, ΑΕΛ και Άρη. Επίδοση που τον… γράφει στην Ιστορία των «πράσινων». Όχι για λόγους που θα ήθελαν οι φίλοι της ομάδας και φυσικά ο ίδιος…