«Bonne nuit», που λένε και οι Γάλλοι…

Ο Κώστας Χαλέμος γράφει για τον Ματιέ Βαλμπουενά, που όταν μεταφέρθηκε στη φυσική του θέση... έστειλε για ύπνο τους συμπατριώτες του στη Μαρσέιγ.

«Bonne nuit», που λένε και οι Γάλλοι…

Ο 35χρονος Μανταντά, ως παλιός συμπαίκτης του, είχε πει την παραμονή του αγώνα για τον Ματιέ Βαλμπουενά: «Όταν είσαι τερματοφύλακας, πρέπει να έχεις το μυαλό σου στο τι θα κάνει». Στο χθεσινό ματς δεν χρειαζόταν να σπαζοκεφαλιάζει στο μεγαλύτερο μέρος καθώς ο Γάλλος κινούνταν έξω από τα νερά του και δεν ήταν σε θέση να κάνει τη διαφορά στον αγώνα κόντρα στην παλιά αγαπημένη του.

Ας όψεται ο… Μαντί Καμαρά που διαγνώστηκε με κορονοϊό και τέθηκε σε καραντίνα αφήνοντας ένα τεράστιο κενό στη μεσαία γραμμή του Ολυμπιακού, που ο… 25χρονος Βαλμπουενά ίσως και να μπορούσε να καλύψει, αλλά στα 36 του κάτι τέτοιο ήταν ανθρωπίνως αδύνατον και αυτό φάνηκε καθαρά στο τερέν.

Ο Γάλλος, παίζοντας κεντρικός χαφ, δεν βρήκε χώρο να κινηθεί ανάμεσα στις πυκνές γραμμές της Μαρσέιγ για να δημιουργήσει προϋποθέσεις επίθεσης από τον άξονα. Και όχι μόνο αυτό αλλά η απουσία του από τα άκρα στερούσε από τον Ολυμπιακό τις φαρμακερές σέντρες που ο Ελ Αραμπί μετέτρεπε συχνά σε γκολ.

Δίχως τροφοδοσία από τα άκρα ο Μαροκινός ήταν αναγκασμένος να κυνηγά σκοτωμένες μπαλιές με αποτέλεσμα τις πιο πολλές φορές να πέφτει στην παγίδα του οφσάιντ, παρά να απειλεί την εστία της Μαρσέιγ. Δύο φορές μέχρι το 71’ ο Βαλμπουενά επιχείρησε από τις πτέρυγες και τις δύο ο Ολυμπιακός έφτασε κοντά στο γκολ.

Την πρώτη στο 36’ όταν ο Ελ Αραμπί δεν βρήκε γεμάτο σουτ και τη δεύτερη στο 71’ όταν ο Μανταντά απέκρουσε το σουτ του. Το… μαρτύριο του Γάλλου τελείωσε στο 77’ όταν ο Μαρτίνς αποφάσισε να ρίξει στον αγώνα τον Φορτούνη. Τότε ο Βαλμπουενά πήγε στη φυσική του θέση, στη δεξιά πτέρυγα, και από εκεί στις καθυστερήσεις του αγώνα δημιούργησε το γκολ της νίκης.

Η σέντρα-διαβήτης βρήκε τον Χασάν οπλισμένο… Από το κεφάλι του Αιγυπτίου η μπάλα κατέληξε στα δίχτυα και… καληνύχτα. «Bonne nuit», που λένε και οι Γάλλοι…