Ουδείς ανίκητος στην Ευρώπη…

Ο Ολυμπιακός μπαίνει στη φετινή γιορτή του Τσάμπιονς Λιγκ, έστω και χωρίς την ίδια λάμψη λόγω του κορονοϊού και της απουσίας κόσμου από τις εξέδρες. Γράφει ο Σπύρος Κερκύρας

Ουδείς ανίκητος στην Ευρώπη…

Το ίδιο θα συμβεί στο Γιουρόπα Λιγκ με τους δύο «Δικεφάλους», με την ελπίδα ότι σταδιακά και σε μικρή κλίμακα θα δοθεί στη διάρκεια της σεζόν η δυνατότητα να βρίσκονται οπαδοί στα γήπεδα. Άλλωστε αυτό έχει αρχίσει να συμβαίνει σε κάποιες χώρες. Το θέμα μας, όμως, είναι άλλο. Πόσο μπορεί να τρομάζουν οι ελληνικές ομάδες στη φετινή ευρωπαϊκή παρουσία τους απέναντι σε οποιονδήποτε αντίπαλο βρεθεί στον δρόμο τους, τώρα ή αργότερα. Ακόμη κι αν πρόκειται για κάποιο από τα μεγαθήρια του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.

Το ξεκίνημα της φετινής σεζόν καταδεικνύει επακριβώς την παραπάνω άποψη. Με παραδείγματα που ισχύουν για όλους. Στην Αγγλία γίνεται ο κακός χαμός. Η Λίβερπουλ γνώρισε πρωτοφανή συντριβή από την Άστον Βίλα. Η Σίτι έχασε 5-2 στην έδρα της από τη Λέστερ. Η Τσέλσι έφερε 3-3 με τη Σαουθάμπτον και η Τότεναμ το ίδιο σκορ με τη Γουέστ Χαμ ενώ νικούσε 3-0 μέχρι το 80’! Μια Τότεναμ που είχε βάλει έξι γκολ στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ μέσα στο «Ολντ Τράφορντ», η οποία λίγες μέρες αργότερα πέρασε με 4-1 από την έδρα της Νιούκαστλ. Απίστευτη ανισορροπία, δεν βγαίνει άκρη!

Θέλετε κι άλλα «σχιζοφρενικά»; Παντού τα βρίσκεις. Στη Γερμανία η Μπάγερν «φόρτωσε» με 8 γκολ τη Σάλκε και λίγες μέρες αργότερα έχασε 4-1 από τη Χόφενχαϊμ. Την οποία νίκησε η Ντόρτμουντ, αλλά η ίδια ομάδα νωρίτερα είχε χάσει με κάτω τα χέρια από την Άουγκσμπουργκ και στο Κύπελλο είχε βάλει 5 γκολ στην Ντούισμπουργκ. Και… 11 γκολ σε φιλικό στην Αούστρια Βιέννης!

Στην Ισπανία η Μπαρτσελόνα. μετά την… οκτάρα στη μαύρη σελίδα της Ιστορίας της από την Μπάγερν, έβαλε πρόσφατα 4 στη Βιγιαρεάλ και 3 εκτός έδρας στη Θέλτα και αμέσως μετά έφερε 1-1 εντός με τη Σεβίλη και έχασε 1-0 από τη Χετάφε. Η δε Ρεάλ Μαδρίτης έχασε το περασμένο Σάββατο στην έδρα της από την Κάντιθ!

Η Γιουβέντους δεν μπόρεσε να νικήσει την Κροτόνε! Αλλά και στη Γαλλία, που ενδιαφέρει τον Ολυμπιακό λόγω Μαρσέιγ, η αντίπαλος των «ερυθρολεύκων» νίκησε εκτός έδρας την Παρί Σεν Ζερμέν, μετά για μεγάλο διάστημα δεν μπορούσε στο γήπεδό της να πάρει τρίποντο, μέχρι το πρόσφατο 3-1 με την Μπορντό.

Παντού τα ίδια. Μεγάλες εκπλήξεις και απίστευτες πανωλεθρίες ομάδων που δεν μπορούσαν να το φανταστούν σε κανονικές συνθήκες. Και τώρα οι συνθήκες ασφαλώς και δεν είναι καθόλου κανονικές. Με την προετοιμασία να γίνεται εν μέσω πολλών εμποδίων και διακοπών, με τα βαρετά ματς των εθνικών ομάδων (που κι εκεί βλέπουμε «ανάποδα» αποτελέσματα) να δημιουργούν πρόσθετες δυσκολίες στους συλλόγους, με τις άδειες εξέδρες να αποδυναμώνουν τους γηπεδούχους. Κι άλλα πολλά μπορεί να σκεφτεί κανείς ως εξηγήσεις. Σοβαρές και όχι απλοϊκές και κουτοπόνηρες, όπως ότι παίζει ρόλο το… στοίχημα! Όχι ότι δεν παίζει δηλαδή…

Στην εποχή της πανδημίας το ποδόσφαιρο έχει γίνει «λούνα παρκ». Κανείς δεν είναι ανίκητος. Και με τις ελληνικές ομάδες να μην είναι φαβορί, παρά σε ελάχιστες περιπτώσεις, αυτή η πραγματικότητα μπορεί να φέρει θετικά αποτελέσματα. Στο χέρι τους είναι…