Sports Illustrated: «Πεπ, ρώτα τον Αρτέτα για τον Ολυμπιακό!»

Αφιέρωμα στον όμιλο του Ολυμπιακού στο Champions League από το κορυφαίο αθλητικό περιοδικό στον κόσμο, Sports Illustrated. Πολλά τα διθυραμβικά σχόλια για την ομάδα του Πέδρο Μαρτίνς και η προειδοποίηση στον Γκουαρντιόλα για να μην την πατήσει όπως η Άρσεναλ!

Sports Illustrated: «Πεπ, ρώτα τον Αρτέτα για τον Ολυμπιακό!»

Στο άκουσμα της κλήρωσης των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ, άπαντες συμφώνησαν ότι η Μάντσεστερ Σίτι είναι το φαβορί για την 1η θέση και οι υπόλοιπες ομάδες θα παλέψουν για τη 2η που οδηγεί επίσης στους «16» της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης και την 3η προνομιούχο θέση που προσφέρει το εισιτήριο για τους «32» του Γιουρόπα Λιγκ. Ακόμα και οι στοιχηματικές εταιρείες δίνουν σχεδόν μοιρασμένες τις πιθανότητες για τη 2η θέση σε Πόρτο, Μαρσέιγ και Ολυμπιακό, με ένα ελαφρύ προβάδισμα στους Πορτογάλους.

Χθες, ωστόσο, ήρθε ένα αμερικανικό περιοδικό, το κορυφαίο στον κόσμο («Sports Illustrated»), για να δώσει μία διαφορετική πτυχή στον όμιλο των νταμπλούχων Ελλάδας. Στην ηλεκτρονική έκδοσή του υπήρχε μία σούπερ ανάλυση όλων των ομάδων. Και εκείνο με τη σειρά του έδινε ως φαβορί τη Μάντσεστερ Σίτι, ωστόσο έβαζε έναν αστερίσκο: τον παράγοντα που λέγεται... Ολυμπιακός! Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι κάποια στιγμή απευθύνθηκε στον Γκουαρντιόλα μέσω του άρθρου του και τον συμβούλεψε ότι θα είναι φρόνιμο, πριν από τις αναμετρήσεις με τον Ολυμπιακό, να πάρει ένα τηλέφωνο στον μέχρι πριν από μερικούς μήνες άμεσο συνεργάτη του, τον Μικέλ Αρτέτα. Σύμφωνα με το περιοδικό λοιπόν, ο Γκουαρντιόλα πρέπει να επικοινωνήσει με τον Αρτέτα, προκειμένου να του πει όλα τα μυστικά για να μην την πατήσει η Σίτι, όπως συνέβη με την Άρσεναλ τον περασμένο Φεβρουάριο μέσα στο «Εμιρέιτς».

«Πιο βατός αντίπαλος από την Ίντερ, αλλά...»

Πρωτίστως, το περιοδικό στην ηλεκτρονική έκδοση έκανε ένα αφιέρωμα στη Σίτι, αλλά στάθηκε αρκετά στην παρουσία του Ολυμπιακού στον όμιλο. «Η Σίτι είχε πιθανότητες να πέσει με τη Λειψία, την Ίντερ και την Αταλάντα από το γ’ γκρουπ δυναμικότητας. Είναι δίκαιο να πούμε ότι η Μάντσεστερ Σίτι στάθηκε τυχερή που έπεσε πάνω στον Ολυμπιακό που ήταν πιο βατός αντίπαλος. H Αθήνα (σ.σ. το “Καραϊσκάκης” εννοεί) είναι ένα πολύ φοβιστικό γήπεδο για τους αντιπάλους, αλλά δίχως φιλάθλους η ζεστή ατμόσφαιρα στο “Καραϊσκάκης” δεν θα υφίσταται» έγραψε αρχικά και πρόσθεσε:

«Η μεγαλύτερη επιτυχία του Ολυμπιακού στο Τσάμπιονς Λιγκ ήταν το 1998-99, όταν έφτασε στα προημιτελικά. Εκτός αυτού, κέρδισε το Βαλκανικό Κύπελλο το 1963. Εντός συνόρων έχουν κυριαρχήσει με 45 πρωταθλήματα». Στη συνέχεια του αφιερώματος λοιπόν έρχεται η... συμβουλή προς τον Γκουαρντιόλα: «Εντούτοις, ενώ θα μπορούσαμε να πούμε ότι υπήρχαν πιο δυνατοί αντίπαλοι από τον Ολυμπιακό, θα ήταν συνετό για τη Μάντσεστερ Σίτι και τον προπονητή της να πάρει τηλέφωνο τον Μικέλ Αρτέτα. Ο πρώην βοηθός προπονητή της Σίτι γνωρίζει από πρώτο χέρι τα προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει ο Ολυμπιακός. Είναι νωπές ακόμα οι μνήμες από την περασμένη σεζόν, όταν η ελληνική ομάδα πέταξε έξω από το Γιουρόπα Λιγκ την Άρσεναλ μέσα στο “Εμιρέιτς” του Λονδίνου, χάρη σε τέρμα του Γιουρόπα Λιγκ. Επίσης, η Γουλβς τα βρήκε σκούρα και πέρασε τον Ολυμπιακό χάρη σε ένα πέναλτι. Εκτιμάται ότι έχει το προβάδισμα η Σίτι και για τα δύο ματς με τους Έλληνες, όμως ο Ολυμπιακός θα είναι πολύ ανταγωνιστικός».

Σε ποιους «ερυθρόλευκους» στέκεται

Το «Sports Illustrated», που συνήθως ασχολείται με αμερικάνικα σπορ και όχι τόσο με το ποδόσφαιρο, αποφάσισε να κάνει ολόκληρο αφιέρωμα για το Τσάμπιονς Λιγκ και εστίασε στον όμιλο του Ολυμπιακού, λόγω της φήμης του Γκουαρντιόλα και όλων όσα έκαναν οι «ερυθρόλευκοι» την περσινή σεζόν. Συνεχίζοντας το αφιέρωμα ασχολήθηκε με συγκεκριμένους ποδοσφαιριστές των Πειραιωτών. «Οι φίλοι της Πρέμιερ Λιγκ θα δουν πολλούς γνώριμους ποδοσφαιριστές στο ρόστερ του Ολυμπιακού. Για παράδειγμα, ο πρώην αμυντικός της Γουότφορντ, Χοσέ Χολέμπας, που είναι στα 36 του, ή ο πρώην χαφ της Σάντερλαντ, Γιαν Εμβιλά, που είναι 30. Εκτός από αυτούς τους δύο, όμως, οι πιο γνωστοί στο ρόστερ του είναι ο Ματιέ Βαλμπουενά (36) και ο πρώην άσος της Μπάγερν, Ραφίνια (35). Κάποιοι κακεντρεχείς θα έλεγαν ότι οι παίκτες του έχουν προβλήματα... αρθρίτιδας, αλλά στην πραγματικότητα η ομάδα του Ολυμπιακού έχει μπόλικη εμπειρία. Ο πιο επικίνδυνος ποδοσφαιριστής είναι ο “δήμιος” της Άρσεναλ, Γιουσέφ Ελ Αραμπί, ο οποίος επίσης είναι σχετικά μεγάλος σε ηλικία (33). Αν η άμυνα της Σίτι παραμείνει ευάλωτη έως τα ματς με τον Ολυμπιακό, τότε μην εκπλαγείτε αν δείτε στον πίνακα των σκόρερ το όνομα του Ελ Αραμπί»!