Η FIFA απέβαλε την Ομοσπονδία του Τρινιντάντ & Τομπάγκο

Την απόφαση να αποβάλει την ποδοσφαιρική Ομοσπονδία του Τρινιντάντ & Τομπάγκο πήρε η FIFA, ύστερα από παραβιάσεις του καταστατικού της παγκόσμιας ομοσπονδίας ποδοσφαίρου, αλλά και υποθέσεις κακοδιαχείρισης.

Η FIFA απέβαλε την Ομοσπονδία του Τρινιντάντ & Τομπάγκο

Η ανακοίνωση:

Το Προεδρείο του Συμβουλίου της FIFA απέβαλε σήμερα την ποδοσφαιρική Ομοσπονδία του Τρινιντάντ και Τομπάγκο (TTFA) με άμεση ισχύ λόγω σοβαρών παραβιάσεων του Καταστατικού της FIFA.

Η αποβολή προκλήθηκε από την πρώην ηγεσία του TTFA που υπέβαλε αξίωση ενώπιον τοπικού δικαστηρίου στο Τρινιντάντ και Τομπάγκο, προκειμένου να αμφισβητήσει την απόφαση του Συμβουλίου της FIFA να διορίσει επιτροπή εξομάλυνσης για την TTFA. Η συγκεκριμένη κίνηση ήταν κατά παράβαση του άρθρου 59 του καταστατικού της FIFA, το οποίο απαγορεύει ρητά την προσφυγή σε τακτικά δικαστήρια, εκτός εάν προβλέπεται ρητά στους κανονισμούς της FIFA.

Μια επιτροπή εξομάλυνσης εγκαταστάθηκε από το Συμβούλιο της FIFA αφού διαπιστώθηκε ότι η πρώην ηγεσία του TTFA είχε εμπλακεί σε διάφορες υποθέσεις σοβαρής κακοδιαχείρισης. Η απόφαση της πρώην ηγεσίας να προσφύγει σε τοπικό δικαστήριο για να αμφισβητήσει τον διορισμό της επιτροπής εξομάλυνσης θέτει σε κίνδυνο όχι μόνο το μέλλον του ποδοσφαίρου στο Τρινιντάντ και Τομπάγκο, αλλά επίσης θέτει σε κίνδυνο τη συνολική δομή της παγκόσμιας διακυβέρνησης ποδοσφαίρου, η οποία αναγνωρίζει το CAS ως το αποκλειστικό δικαστήριο για την επίλυση διαφορών αυτού του είδους.

Αρχικά δόθηκε στους ενδιαφερόμενους διορία μέχρι τις 16 Σεπτεμβρίου να αποσύρουν την προσφυγή, αλλά δεν το έπραξαν. Η προθεσμία αυτή στη συνέχεια παρατάθηκε μέχρι τις 23 Σεπτεμβρίου, αλλά δίχως να αλλάξει κάτι. Υπό τις συνθήκες αυτές, το Προεδρείο του Συμβουλίου της FIFA αποφάσισε να αποβάλει την TTFA.

Η αποβολή θα αρθεί μόνο όταν η TTFA συμμορφωθεί πλήρως με τις υποχρεώσεις της ως μέλους της FIFA, συμπεριλαμβανομένης της αναγνώρισης της νομιμότητας της διορισμένης επιτροπής εξομάλυνσης και της ευθυγράμμισης του καταστατικού της με εκείνο της FIFA.

Το «ΦΩΣ» στην πόρτα σας και στον υπολογιστή σας