Ο Εμβιλά και ο... Γκιγιέρμε

Θέλει χρόνο προσαρμογής ο Γιαν Εμβιλά στο πλάνο του Ολυμπιακού, όπως ήθελε και πήρε, όταν ήρθε, ο Γκιγιέρμε. 

Ο Εμβιλά και ο... Γκιγιέρμε

Είναι πολύ άδικο και αυστηρό να κριθεί ο Γιαν Εμβιλά και οι δυνατότητες προσφοράς του στον Ολυμπιακό από τον αγώνα με τον Αστέρα Τρίπολης και την μέτρια εικόνα που είχε ο Γάλλος άσος στο διάστημα που αγωνίστηκε, δηλαδή στο πρώτο 45λεπτο της αναμέτρησης. Ακόμη πιο άδικο και αυστηρό είναι να επιχειρηθεί η οποιαδήποτε σύγκριση με τον Γκιγιέρμε, από το πρώτο κιόλας ματς του Εμβιλά στην ελληνική ομάδα. Λίγες μόλις μέρες μετά τη μεταγραφή του.

Είναι φανερό ότι ο Ολυμπιακός και ο Πέδρο Μαρτίνς χρειάζονται το συντομότερο δυνατό την ολοκληρωτική ένταξη του 30χρονου μέσου στον τρόπο παιχνιδιού της ομάδας. Ο χρόνος πιέζει, τα παιχνίδια με την Ομόνοια είναι πάρα πολύ κρίσιμα, το σύστημα με τους τρεις χαφ μπορεί να είναι απαραίτητο τόσο στο πρώτο όσο και στο δεύτερο ματς με την κυπριακή ομάδα, συνεπώς η παρουσία του Εμβιλά είναι απαραίτητη. Ο Πέπε δεν είναι ακόμη έτοιμος και δεν μπορεί να παίξει, ενώ η λύση του Καφού μπορεί να υπολογίζεται ως σοβαρή ακόμη και για τη θέση του βασικού, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι ο Εμβιλά παύει να είναι απαραίτητος. Ακόμη κι αν ο Καφού προτιμηθεί για βασικός, ο Γάλλος πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο προετοιμασμένος για να βοηθήσει.

Ο Εμβιλά διψά να παίξει στο Champions League με τον Ολυμπιακό διότι δεν έχει συμμετάσχει στη συγκεκριμένη διοργάνωση στην πολύχρονη καριέρα του. Κι αυτό τον κάνει ακόμη πιο διψασμένο για να προσφέρει τη μεγαλύτερη βοήθεια στην ομάδα στα ματς με την Ομόνοια. Αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι ακόμη στο 100% από πλευράς τακτικής ετοιμότητας για να «μπει» έτσι όπως πρέπει στο παιχνίδι του Ολυμπιακού. Με τον Αστέρα τον είδαμε πολλές φορές να κάνει αβίαστα λάθη, να μην έχει καλές συνεργασίες με τους συμπαίκτες του, να δείχνει σα να βρίσκεται ακόμη έξω από τα νερά του. Κι είναι κάτι απολύτως λογικό.

Ας θυμηθούμε απλώς ότι ο Γκιγιέρμε όταν είχε έρθει στον Ολυμπιακό είχε παίξει για πρώτη φορά τέλη Σεπτέμβρη. Και βασικός αρχές Οκτώβρη. Ο Εμβιλά δεν έχει κάνει προετοιμασία με την ομάδα, δεν ξέρει πρόσωπα και πράγματα, ακόμη προσαρμόζεται. Σημασία για τον Ολυμπιακό δεν έχει να μπορέσει από τώρα να προσφέρει όσα ο Γκιγιέρμε, αλλά να συμβεί αυτό όταν η πειραϊκή ομάδα θα μπει στον όμιλο και θα αρχίσει να παίζει ντέρμπι στην Ελλάδα. Στον Ολυμπιακό είναι σίγουροι ότι αυτό θα συμβεί. Αλλά μέχρι τότε ο χρόνος προσαρμογής είναι απαραίτητος. Με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τους αγώνες των play off του Champions League και τη συμμετοχή του Γάλλου σε αυτούς. Η οποία, κατά την άποψή μου, θα πρέπει να είναι ενισχυτική. Και όχι πλήρης απαιτήσεων...