Σταύρος Παπαδόπουλος στο «ΦΩΣ»: «Να προσέξει πολύ ο Ολυμπιακός με την Ομόνοια»

Ο παλιός αρχηγός του Ολυμπιακού, Σταύρος Παπαδόπουλος, από την Κύπρο κάνει σούπερ σκάουτινγκ για την Ομόνοια στο «ΦΩΣ», ενόψει των αγώνων με τους ερυθρόλευκους για τα πλέι οφ του Champions League.

Σταύρος Παπαδόπουλος στο «ΦΩΣ»: «Να προσέξει πολύ ο Ολυμπιακός με την Ομόνοια»

Συνέντευξη στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ

Ένα πλήρες σκάουτινγκ για την Ομόνοια από την Κύπρο μού έκανε ο Σταύρος Παπαδόπουλος, ο παλιός αγαπητός αρχηγός του Ολυμπιακού. Προσέξτε όσα λέει. Η Ομόνοια θέλει μεγάλη προσοχή.

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο «ΦΩΣ» στις 19/9/2020

Είδα την κόρη σου την κούκλα, θέλω φωτογραφία της μαζί σου, πώς τη λένε;

Ρομίνα.

Με τι ασχολείται;

Είναι καθηγήτρια χορού, έχει σχολή.

Πώς είδες την Ομόνοια απέναντι στον Ερυθρό Αστέρα; Θέλω να μου πεις τα πάντα για αυτήν την ομάδα που θα αντιμετωπίσει ο Ολυμπιακός.

Πρώτα απ’ όλα να το πω ξεκάθαρα. Και εύχομαι να με ακούσει ο Ολυμπιακός, διότι το ίδιο είχα πει πριν από την Ανόρθωση, πριν αποκλειστεί τότε ο Ολυμπιακός. Για να περάσει ο Ολυμπιακός την Ομόνοια, πρέπει να τη δει πάρα πολύ σοβαρά, δεν θα είναι εύκολα ματς. Η Ομόνοια είναι πολύ καλή ομάδα. Είδατε τι έπαθε ο ΟΦΗ στην έδρα του από την άλλη κυπριακή ομάδα, τον Απόλλωνα Λεμεσού, πώς αποκλείστηκε. Αυτό πρέπει να είναι καμπανάκι για τον Ολυμπιακό.

Η Ομόνοια τα τελευταία χρόνια ήταν στη σκιά του ΑΠΟΕΛ. Τι άλλαξε;

Η Ομόνοια ταλαιπωρήθηκε για χρόνια, θύμιζε το πρόβλημα που περνάει ο Παναθηναϊκός... Όμως από τη στιγμή που την ανέλαβε ο Παπασταύρου, Κυπριοαμερικανός, και έριξε πολλά λεφτά, έγινε ξανά μεγάλη. Έκανε καλές μεταγραφές, έγινε η μεγάλη Ομόνοια που ξέραμε παλιά. Και όχι η Ομόνοια που ζήσαμε να παραπαίει.

Πρόβλεψη μπορείς να κάνεις;

Αν ήταν ο Ολυμπιακός ο περσινός, θα έλεγα ότι σίγουρα θα περνούσε. Όμως ο Ολυμπιακός άλλαξε, έχασε κάποιους βασικούς παίκτες, δεν έχουν προλάβει να προσαρμοστούν οι καινούργιοι. Ο Ολυμπιακός που είδα με τον Ατρόμητο στο φιλικό καθώς και με την ΑΕΚ στον τελικό Κυπέλλου πρέπει να παίξει πολύ καλά για να βγάλει την Ομόνοια έξω.

Πάμε να ακτινογραφήσεις την Ομόνοια με λεπτομέρειες.

Δεν έχει τους μεγάλους παίκτες, αλλά έχει ομάδα συνόλου. Ανασταλτικά είναι πολύ δυνατή, είναι και οι 11 πίσω από την μπάλα! Και καλύπτουν έτσι αδυναμίες που έχουν τα σέντερ μπακ της ατομικά, αλλά και τα πλάγια μπακ της στην άμυνα. Αυτός που ξεχωρίζει είναι ο Γάλλος Μποτεάκ, είναι πολύ καλός οργανωτής, αλλά με τον Ερυθρό Αστέρα τον έβαλε στα φτερά. Ξέρει πολλή μπάλα. Πρέπει να προσεχθεί. Κι ένας Βραζιλιάνος στο κέντρο είναι καλός, ο Τιάγκο. Επίσης ο Γκόμες Πορτογάλος και ο Γκόμεθ Ισπανός. Αυτοί κρατάνε το κέντρο της Ομόνοιας, τη ραχοκοκαλιά της ομάδας. Στα ατού βάζω και τον γνωστό Παπουλή που παίζει στα φτερά. Και βέβαια τον τερματοφύλακα, τον Βραζιλιάνο.

Πες μου για αυτόν, έπιασε δύο πέναλτι.

Ο Φαμπιάνο είναι πολύ καλός τερματοφύλακας, ένα θηρίο με ύψος 1,97 μ. Ήρθε πέρσι από σπόντα! Είχαν δύο καλούς τερματοφύλακες, αλλά τραυματίστηκαν στην αρχή της σεζόν και οι δύο, την ίδια εβδομάδα! Αναγκάστηκαν να πάνε σε μεταγραφή και έφεραν αυτόν τον Βραζιλιάνο που τους βγήκε λίρα εκατό! Έχει όμως ένα μειονέκτημα αυτός ο τερματοφύλακας που πρέπει να εκμεταλλευτεί ο Ολυμπιακός.

Ποιο είναι το μείον του;

Παίζει μόνο στη γραμμή, δεν βγαίνει έξω από τα δοκάρια, παρά το ύψος του.

Πες μου για τον προπονητή.

Είναι Νορβηγός, ο Μπεργκ, έκανε καλή δουλειά από πέρσι που ήρθε. Προώθησε Κύπριους, έκανε ροτέισον γιατί έπαιξε ευρωπαϊκά ματς σε παρατάσεις, έβαλε πιτσιρικάδες στο πρωτάθλημα και δεν του στοίχισε. Τον εμπιστεύονται γιατί ό,τι κάνει του βγαίνει. Σέντερ φορ βάζει έναν νεαρό Κύπριο, τον Κακουλλή, 19 χρόνων, τον εμπιστεύτηκε από πέρσι, κλήθηκε και στην Εθνική. Τραυματίστηκε, έμεινε λίγο καιρό έξω, γύρισε, τον έβαλε με τον Ερυθρό Αστέρα, πρέπει να προσεχθεί, είναι γρήγορος. Είναι ομάδα συνόλου. Δεν έχει τους μεγάλους παίκτες, αλλά αμύνονται όλοι μαζί, σε αυτό το κομμάτι παίρνει άριστα. Όλη η ομάδα τρέχει πίσω από το μισό του γηπέδου, μαρκάρουν, πιέζουν.

Πού πρέπει να χτυπήσει ο Ολυμπιακός;

Το μεγάλο πρόβλημα στην Ομόνοια είναι οι στημένες φάσεις. Πρέπει να το εκμεταλλευτεί ο Ολυμπιακός. Αυτή είναι η αδυναμία της Ομόνοιας, καθώς και τα άκρα της στην άμυνα, στο ένας με έναν. Επίσης, αν τους πρεσάρει ψηλά ο Ολυμπιακός, κάνουν λάθη. Αντίθετα, αν τους αφήσεις χώρο να παίξουν, τα πάνε καλά. Είμαι βέβαιος ότι θα τα έχει δει αυτά ο καλός προπονητής του Ολυμπιακού, ο Μαρτίνς. Ο Ολυμπιακός πρέπει να παίξει πολύ καλά, αλλιώς θα την πατήσει...

Ποιος έχει πιο πολύ κόσμο στην Κύπρο, η Ομόνοια ή ο ΑΠΟΕΛ; Παλιά ήταν σίγουρα η Ομόνοια η πιο λαοφιλής.

Έχει κλείσει η ψαλίδα λόγω των επιτυχιών του ΑΠΟΕΛ τα τελευταία χρόνια, αλλά νομίζω ότι ακόμα η Ομόνοια έχει περισσότερο κόσμο.

Εσύ τι ομάδα ήσουν στην Κύπρο μικρός; Από τις ελληνικές, μου είχες πει ότι ήσουν Παναθηναϊκός. Από τις κυπριακές;

Η ομάδα μου που με ανέδειξε δεν υπάρχει πια. Ήταν ο Πεζοπορικός. Ενώθηκε με την ΕΠΑ και έφτιαξαν την ΑΕΚ Λάρνακας.

Είναι ακόμα οι οπαδοί της Ομόνοιας αριστεροί; Και του ΑΠΟΕΛ δεξιοί;

Δυστυχώς. Αυτό είναι τραγωδία για εμένα και δεν ξέρω αν υπάρχει τέτοιο φαινόμενο σταθερά και μόνιμα όλα τα χρόνια σε άλλη χώρα στο ποδόσφαιρο! Το 99% των οπαδών της Ομόνοιας είναι αριστεροί και του ΑΠΟΕΛ δεξιοί! Είναι κάτι που πρέπει να φύγει από το ποδόσφαιρο, τα κομματικά να αφήσουν ήσυχο το ποδόσφαιρο.

Και ισχύει ότι οι περισσότεροι οπαδοί της Ομόνοιας είναι Ολυμπιακοί;

Ναι. Με το τριφύλλι στο στήθος και πράσινοι! (γελάει). Γιατί η Ομόνοια είναι η ομάδα του λαού.

Πιο πολύ από Τσιμίκα, Γκιγιέρμε, Ομάρ ποιος θα σου λείψει;

Και οι τρεις είναι πολύ καλοί παίκτες, αλλά ο Τσιμίκας θα λείψει πιο πολύ, ήταν μηχανάκι. Ο Ολυμπιακός όμως θα είναι πάλι δυνατός, πιστεύω ότι θα καλύψει τις απώλειες και θα τους ξεχάσουμε αυτούς. Παίκτες έρχονται και παρέρχονται, ο Ολυμπιακός μένει πάντα εκεί.

Πώς βλέπεις το δίδυμο Σισέ - Μπα που παίζουν και στη θέση σου;

Είναι σε καλό δρόμο, βελτιώθηκαν, βοηθούν πολύ την ομάδα.

Ο Σεμέδο πολύ καλύτερος;

Είναι μια κλάση ανώτερος σίγουρα.

Έγραφα συνεχώς ότι ο Ολυμπιακός δεν πρέπει να μποϊκοτάρει τον τελικό με την ΑΕΚ και ότι δεν πρέπει να επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος. Είχα βγάλει τον Πέτρο Ξανθόπουλο και μου είπε ότι οι παίκτες θέλατε να παίξετε στο μπαράζ με την ΑΕΚ το 1979 που δεν κατέβηκε ο Ολυμπιακός και το πήρε η ΑΕΚ.

Είναι αλήθεια. Οι παίκτες του Ολυμπιακού θέλαμε να αγωνιστούμε. Ήταν όμως απόφαση διοικητική. Εμείς δεν κωλώναμε πουθενά, πιστεύαμε ότι θα τους νικήσουμε και θα παίρναμε το πρωτάθλημα, όπως νικήσαμε τα δύο επόμενα μπαράζ με Άρη και Παναθηναϊκό. Ο Ολυμπιακός έχει δείξει ότι στα δύσκολα και κρίσιμα ματς ξέρει να βγαίνει νικητής.