Γιάννης Αλαφούζος: Από μαύρο πρόβατο… Μεσσίας!

Ο Παναθηναϊκός βρίσκεται, αν μη τι άλλο, σε μια πρωτόγνωρη κατάσταση, καθώς σχεδόν ολόκληρος ο σύλλογος εξαρτάται από τις διαθέσεις ενός ανθρώπου: του Γιάννη Αλαφούζου! Γράφει ο Ανδρέας Χανιάς.

Γιάννης Αλαφούζος: Από μαύρο πρόβατο… Μεσσίας!

Ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ έχει απομείνει ως ο μοναδικός παράγοντας με την οικονομική δυνατότητα να σηκώσει το βάρος των προσπαθειών και να αποτελέσει εκείνον που θα οδηγήσει τους «πράσινους».

Η αποστασιοποίηση του Δημήτρη Γιαννακόπουλου σήμανε ουσιαστικά το τέλος της οικογένειας από τα διοικητικά του συλλόγου. Εάν δεν αλλάξει γνώμη ο ευμετάβλητος σε συναισθήματα και διάθεση μεγαλομέτοχος της ΚΑΕ (οι μετοχές παραμένουν στα χέρια του), τότε δεν υπάρχει κάποιος άλλος στον ορίζοντα για να βάλει χρήματα.

Ομάδες όπως ο Παναθηναϊκός χρειάζονται μεγάλα πορτοφόλια για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις και τις προσδοκίες. Να δημιουργήσουν ανταγωνιστικές ομάδες σε όλα τα αθλήματα και να διεκδικούν τίτλους.

Ασφαλώς και δεν αρκεί σε συλλόγους αυτού του διαμετρήματος να συμμετέχουν απλώς σε μια διοργάνωση. Όμως ο Ερασιτέχνης Παναθηναϊκός αναγκάστηκε να ρίξει την ομάδα πόλο των ανδρών στην Α2 κατηγορία, ώστε να εξοικονομηθούν χρήματα και να μπορέσουν οι ομάδες βόλεϊ ανδρών και γυναικών όπως και το τμήμα γυναικών μπάσκετ να είναι ανταγωνιστικές τη νέα σεζόν.

Ακόμα και στην περίπτωση της ομάδας βόλεϊ ανδρών χρειάστηκε η οικονομική ένεση, που «βαφτίστηκε» ενίσχυση του Ερασιτέχνη για τη χρήση της Λεωφόρου από τις ακαδημίες, του Γιάννη Αλαφούζου με περίπου 200 χιλ. ευρώ, όπως και η χορηγία του Σπύρου Θεοδωρόπουλου.

Χωρίς αυτά τα χρήματα προφανώς και δεν θα υπήρχε η δυνατότητα να παραμείνει στη συντριπτική της πλειονότητα αλώβητη η πρωταθλήτρια ομάδα βόλεϊ ανδρών.

Είναι πρόδηλο λοιπόν ότι ο Αλαφούζος έχει το χρήμα, την προοπτική κι όπως φαίνεται τη διάθεση να καλύψει το κενό που έχει προκληθεί με την αποστασιοποίηση του Γιαννακόπουλου.

Έτσι λοιπόν από την απόφαση-σοκ της 21ης Σεπτεμβρίου 2017, όπου απλά τράβηξε την πρίζα σταματώντας να πληρώνει, έχουν αλλάξει πολλά. Δεν έχει αλλάξει όμως και η εικόνα που έχουν οι φίλοι της ομάδας γι’ αυτόν. Οι περισσότεροι εξακολουθούν να τον αντιμετωπίζουν ως το… αναγκαίο κακό στην ηγεσία της ΠΑΕ και δεν παραλείπουν σε κάθε ευκαιρία να εκφράζουν την αποστροφή τους. Είναι μια κατάσταση την οποία πολύ δύσκολα θα καταφέρει να αναστρέψει ο Αλαφούζος, του οποίου η παρουσία σε γήπεδο με θεατές ίσως αποτελέσει και ένα επιπλέον κίνητρο για να πάνε και να τον αποδοκιμάσουν!

Τα πράγματα όμως έχουν αλλάξει. Διότι ο «Mr ΣΚΑΪ» αυτήν τη στιγμή είναι ο μοναδικός που έχει τη δυνατότητα να βάλει χρήματα σε μια πάρα πολύ δύσκολη συγκυρία. Μη φανταστεί κανείς φυσικά ότι έχει ανοίξει το… θησαυροφυλάκιο! Κάθε άλλο. Η οικονομική πολιτική βασίζεται σε μνημόνιο απομείωσης του χρέους. Το μπάτζετ είναι μικρό και συγκεκριμένο. Κάθε υπέρβαση γίνεται με προοπτική στο μέλλον να καλυφθεί από κάποια πώληση. Προφανώς δεν είναι αρκετό. Αλλά αυτό είναι…

Αυτήν τη στιγμή στον σύλλογο αρκετοί άνθρωποι βάζουν λεφτά. Κάποιοι παίρνουν κάρτα μέλους, άλλοι κάρτα ΑμεΑ, άλλοι διαρκείας στο μπάσκετ και άλλοι βάζουν χρήματα στην καμπάνια «Σύλλογος πιο μεγάλος». Κάποιοι σε όλα! Είναι προφανές ότι η προσπάθεια, όσο συγκινητική κι αν είναι, δεν φτάνει, διότι οι ανάγκες είναι πολλές και μεγάλες. Έτσι λοιπόν ο Γιάννης Αλαφούζος από… μαύρο πρόβατο στον Παναθηναϊκό έχει μείνει ο μόνος που θα μπορούσε να σώσει την κατάσταση. Αν θέλει…