Κέρκυρα: Ξύπνησε ο… γίγαντας

Ο ΑΟ Κέρκυρα πέρασε στα χέρια των παλαιμάχων, μπήκε τέλος στην ομηρία στην οποία είχε περιέλθει και η ομάδα θα αγωνίζεται από το μηδέν στο πρωτάθλημα της Β’ Κατηγορίας.

Κέρκυρα: Ξύπνησε ο… γίγαντας

Για πολλά χρόνια ο ΑΟ Κέρκυρα βρισκόταν στα χέρια της διοίκησης της ΠΑΕ Κασσιόπη, ουσιαστικά δηλαδή ήταν στα χέρια του Γιώργου Λιμπάντση, ο οποίος τον Ιούνιο του 2013 προχώρησε στη διάλυση του σωματείου μετά τον υποβιβασμό του από τη Σούπερ Λιγκ. Ο τότε χρηματοδότης Γιώργος Λιμπάντσης ήρθε σε συμφωνία με τον πρόεδρο της Κασσιόπης, Χάρη Κουτσούρη, ώστε να του παραχωρήσει τον σύλλογο, που μόλις είχε προβιβαστεί από τη Φούτμπολ Λιγκ 2 στη Φούτμπολ Λιγκ. Η μεταβίβαση των μετοχών από τον Κουτσούρη στον Λιμπάντση είχε γίνει παράτυπα, όπως αποφάνθηκαν τα δικαιοδοτικά όργανα του ποδοσφαίρου δύο χρόνια αργότερα, επιβάλλοντας στην ομάδα την ποινή της αποπομπής από τη Σούπερ Λιγκ, στην οποία μετείχε τότε.

Αναλαμβάνοντας τις τύχες της Κασσιόπης τον Ιούλιο του 2013, ο Λιμπάντσης μετέτρεψε την ομάδα σε… πιστό αντίγραφο του ΑΟ Κέρκυρα όπου συμμετείχε στο πρωτάθλημα της Φούτμπολ Λιγκ και μάλιστα εκείνη τη σεζόν (2013-14) ανέβηκε στα «μεγάλα σαλόνια».

Πολλοί παλαιοί παίκτες του ΑΟ Κέρκυρα, βλέποντας την αυθεντική ομάδα να εξαφανίζεται από τον ποδοσφαιρικό χάρτη, προσπάθησαν να ενεργοποιήσουν τον Ερασιτέχνη, ούτως ώστε ο σύλλογος να συνεχίσει να υπάρχει και να αγωνιστεί έστω και στο τοπικό της ΕΠΣ Κέρκυρας.

Από το 2014 οι βετεράνοι ξεκίνησαν έναν τεράστιο αγώνα, προκειμένου να ξαναλειτουργήσει η ομάδα, ωστόσο αρχικά δεν το κατάφεραν. Η ποδοσφαιρική ομάδα του ΑΟ Κέρκυρα είχε πλέον χαθεί από προσώπου γης. Ο Γιώργος Λιμπάντσης προσπαθούσε να πείσει ότι η Κασσιόπη ήταν η συνέχεια του ΑΟΚ, στην ουσία όμως επρόκειτο για δύο εντελώς διαφορετικά σωματεία.

Οι παλαίμαχοι του ΑΟ Κέρκυρα συνέχιζαν να δίνουν… μάχες. Οι Αντώνης Ζώτος και Μάνθος Γιαννούλης επεδίωκαν με κάθε τρόπο να εγγραφούν μέλη στον Ερασιτέχνη, με σκοπό να «γκρεμίσουν» εκ των έσω το ΔΣ που είχε βάλει ο Λιμπάντσης. Ωστόσο, η διοίκηση δεν τους επέτρεπε να γίνουν μέλη. Στο μεταξύ, ο Σύλλογος Παλαιμάχων του ΑΟ Κέρκυρα «κατέβαζε» ομάδα στα πρωταθλήματα βετεράνων που γίνονταν στο νησί, προκειμένου το όνομα του σωματείου να ακούγεται και να μη «σβήσει».

Κάποια στιγμή, το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι το αίτημα των Ζώτου και Γιαννούλη ήταν δίκαιο και διέταξε τον Ερασιτέχνη να τους γράψει μέλη του. Προέκυψε, όμως, ένα άλλο πρόβλημα, καθώς το προεδρείο του Ερασιτέχνη ήταν… εξαφανισμένο, κατά πάσα πιθανότητα κρυβόταν, με συνέπεια να μην είναι εφικτή η παράδοση της δικαστικής απόφασης, η οποία έτσι δεν εκτελούνταν.

Οι παλαίμαχοι του ΑΟ Κέρκυρα δεν απογοητεύτηκαν και δεν το έβαλαν κάτω. Αντιθέτως, συνέχισαν τις προσπάθειές τους και βλέποντας ότι τα τελευταία χρόνια ο Ερασιτέχνης ήταν ανενεργός και δεν είχαν γίνει εκλογές, ουσιαστικά δηλαδή είχε εγκαταλειφθεί από τον Λιμπάντση, προσέφυγαν ξανά στο δικαστήριο, ζητώντας τον ορισμό προσωρινής διοίκησης. Όπερ και εγένετο! Το Ειρηνοδικείο Κέρκυρας, με την υπ’ αριθμόν 393/2020 απόφασή του, όρισε 11μελές προσωρινό ΔΣ, απαρτιζόμενο από τον Στάθη Μηλιώτη και δέκα παλιούς άσους του ΑΟΚ: τους Γιώργο Κολυτά, Μάνθο Γιαννούλη, Δημήτρη Μπορτς, Αντώνη Ζώτο, Γιάννη Κατέρη, Γιώργο Κοσκέρη, Γιώργο Κάνταρο, Θεόδωρο Κεϊκίδη, Νίκο Σπάτουλα και Σπύρο Σκλαβενίτη.

Κάπως έτσι, λοιπόν, τελείωσε η 7ετής ομηρία του ΑΟ Κέρκυρα. Οι βετεράνοι δικαιώθηκαν στον ψυχοφθόρο δικαστικό αγώνα που έδωσαν, με στόχο τη σωτηρία της ομάδας. Πάλεψαν και βγήκαν νικητές! Ο… κοιμώμενος γίγαντας αρχίζει να ξυπνάει και η ομάδα τη νέα σεζόν θα λάβει μέρος στο πρωτάθλημα της Β’ Κατηγορίας ως ΑΟ Κέρκυρα.

Προπονητής ο Γιάννης Χονδρογιάννης

Ένας παλαίμαχος ποδοσφαιριστής του ΑΟ Κέρκυρα, ο Γιάννης Χονδρογιάννης, ανέλαβε την τεχνική ηγεσία του συλλόγου και θα οδηγήσει την ομάδα στο πρωτάθλημα της Β’ Κατηγορίας. Ο 60χρονος κόουτς ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του το 1974 από τον ΠΑΟ Κορακιάνας και από το 1979 έως το 1991 ήταν ποδοσφαιριστής του ΑΟ Κέρκυρα σε Δ’ και Γ’ Εθνική. Μάλιστα, αρκετές σεζόν διετέλεσε και αρχηγός του ΑΟ Κέρκυρα. Το 1991 για υπηρεσιακούς λόγους έφυγε από την Κέρκυρα και μετέβη στην Αθήνα. Εκεί εντάχθηκε στον ιστορικό Φωστήρα, στον οποίο αγωνίστηκε μισή σεζόν, κατόπιν επέστρεψε ακόμη μισή σεζόν στον ΑΟ Κέρκυρα και έκλεισε την ποδοσφαιρική του καριέρα στον Θεσπρωτό Ηγουμενίτσας τη σεζόν 1992-93.

Ως προπονητής έχει δουλέψει σε ΠΑΟ Κορακιάνας, ΠΑΣ Χλωμοτιανών, Ποσειδώνα Αγίου Μάρκου, ΑΟ Κέρκυρα (συνεργάτης Βασίλη Στασινόπουλου και Ντίνου Κούη), Αχιλλέα Νυμφών, Ολυμπιάδα Καρουσάδων, ΑΟ Κοντόκαλι, ΑΕ Φαιάκων, Κρόνο Αργυράδων, Θεσπρωτό Ηγουμενίτσας, Αναγέννηση Περιβολίου, ΑΟ Κέρκυρα (υπεύθυνος ακαδημιών και προπονητής Κ20) και Αστέρα Πετριτή. Μάλιστα πέρσι ήταν στον Κρόνο Αργυράδων, παρέλαβε την ομάδα τη 10η αγωνιστική -κι ενώ ήταν στη γραμμή του υποβιβασμού- και την οδήγησε στη Φούτμπολ Λιγκ. Την άφησε πρώτη την προτελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος, όταν και παραιτήθηκε για οικογενειακούς και προσωπικούς λόγους. Πλέον είναι προπονητής του ΑΟ Κέρκυρα, στην επιστροφή της ομάδας ύστερα από 7 χρόνια. Άμεσοι συνεργάτες του Χονδρογιάννη θα είναι ο γυμναστής Σπύρος Αγαθός και ο Συμεών Φωτεινός, ο οποίος θα είναι ποδοσφαιριστής αλλά και συνεργάτης του έμπειρου τεχνικού. Ο Χονδρογιάννης μάλιστα με τον Αγαθό είχαν συνεργαστεί τόσο στον ΑΟ Κέρκυρα όσο και στον Κρόνο Αργυράδων (πέρσι, στην άνοδο στη Φούτμπολ Λιγκ).

«Να επαναφέρουμε την ομάδα στη θέση όπου της αρμόζει»

Για την επανεκκίνηση του ΑΟ Κέρκυρα ο Γιάννης Χονδρογιάννης τόνισε τα ακόλουθα: «Το όνειρο της επιστροφής του ΑΟ Κέρκυρα στην αγωνιστική δράση έγινε πραγματικότητα. Έπειτα από αγώνα πολλών χρόνων, οι παλαίμαχοι κατάφεραν να ενεργοποιήσουν ξανά την ομάδα. Όλοι οι Κερκυραίοι είναι χαρούμενοι γι’ αυτό το γεγονός και από την πλευρά μας τους δίνουμε την υπόσχεση ότι θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να επαναφέρουμε την ομάδα στη θέση όπου της αρμόζει».

Το νέο διοικητικό συμβούλιο

Στην προεδρία του συλλόγου βρίσκεται ο Γιώργος Κολυτάς, ενώ στα υπόλοιπα πόστα της διοίκησης συμμετέχουν ακόμη οι Μάνθος Γιαννούλης, Αντώνης Ζώτος ως αντιπρόεδροι, Δημήτρης Μπορτς ως γενικός γραμματέας, Γιάννης Κατέρης ως ταμίας, Στάθης Μηλιώτης ως γενικός αρχηγός και ως μέλη οι Νίκος Σπάτουλας, Σπύρος Σκλαβενίτης, Γιώργος Κάνταρος, Θεόδωρος Κεϊκίδης και Γιώργος Κοσκέρης.

Το ρόστερ των «Φαιάκων»

Το ρόστερ της ομάδας αποτελείται από τους παρακάτω ποδοσφαιριστές: Σπύρο Αυλωνίτη (τερματοφύλακα, Αστέρα Λιαπάδων), Γιώργο Μποζίκη (τερματοφύλακα, ΓΕΠ), Κώστα Μώρο (μέσο, ΑΟ Κοντόκαλι), Νίκο Φωτιάδη (μέσο, ΑΟ Κάβου), Άρη Σκολαρίκη (αμυντικό, Περιβόλι), Γιώργο Θεόδοτο (αμυντικό, Όλυμπο), Πέτρο Σπάτουλα (μέσο, Ολυμπιάδα), Νίκο Κατσαρό (αμυντικό, Αστέρα Λιαπάδων), Θωμά Κουλούρη (επιθετικό, Όλυμπο), Σπύρο Ρέτση (επιθετικό, Ατρόμητο Στρογγυλής), Χρήστο Καρύδη (επιθετικό, ελεύθερο), Χρήστο Κούρκουλο (μέσο, ΑΟ Κοντόκαλι), Γιάννη Κάσση (αμυντικό, ΑΟ Κανάλια), Νίκο Σουρβίνο (επιθετικό, Βολίδα), Στέφανο Κουλούρη (μέσο, ΑΟ Κανάλια), Συμεών Φωτεινό (επιθετικό, ελεύθερο), Περικλή Σκεύη (επιθετικό, Νέοι Κέρκυρας), Χρήστο Ίμερη (επιθετικό, Αστέρα Λιαπάδων) και Σπυράγγελο Γουλαρμή (μέσο, ΓΕΠ).

«Ο ΑΟ Κέρκυρα από την αφάνεια βγήκε στην επιφάνεια»

Αναφορικά με τη νέα προσπάθεια που γίνεται στον ΑΟ Κέρκυρα, ο πρόεδρος του συλλόγου Γιώργος Κολυτάς δήλωσε τα εξής: «Ο ΑΟ Κέρκυρα άλλαξε σελίδα και από την αφάνεια βγήκε ξανά στην επιφάνεια. Με δικαστική απόφαση τον Μάρτιο του 2020, η ομάδα πέρασε στα χέρια δέκα παλαιμάχων ποδοσφαιριστών και ενός παλιού μέλους του συλλόγου. Δώσαμε μεγάλο αγώνα από το 2013, αλλά ευτυχώς οι προσπάθειές μας είχαν αίσιο τέλος. Αυτήν τη στιγμή έχουμε γράψει στην ομάδα 230 νέα μέλη και συνεχώς ο κόσμος συσπειρώνεται γύρω από τον ΑΟ Κέρκυρα. Το σωματείο είναι συνέχεια τριών ιδρυτικών συλλόγων της Ένωσης και συγκεκριμένα του Ελλήσποντου, του Αστέρα Κέρκυρας και του Άρη Κέρκυρας, οι οποίοι το 1968 προχώρησαν σε συγχώνευση και δημιούργησαν τον ΑΟ Κέρκυρα (20/6/1968). Η θητεία της προσωρινής διοίκησης είναι μέχρι τον Νοέμβριο του 2020, αλλά θα ζητήσουμε και θα πάρουμε παράταση από το Πρωτοδικείο. Στόχος όλων μας είναι να περάσει η ομάδα σε χέρια ανθρώπων που αγαπούν και πρεσβεύουν τον ΑΟ Κέρκυρα. Θα προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε ακαδημίες και να επιστρέψουμε βήμα βήμα στις εθνικές κατηγορίες. Από τη νέα σεζόν θα λάβουμε μέρος στη Β’ Κατηγορία Κέρκυρας και οι παίκτες θα φορούν τις παραδοσιακές φανέλες με τα χρώματα και το έμβλημα του παλιού ΑΟ Κέρκυρα».

Κούστας: Ο κόσμος αγκαλιάζει και πάλι την ομάδα

Από την πλευρά του ο πρόεδρος των οργανωμένων φίλων του ΑΟ Κέρκυρα, «VOURLIGANS», Στάθης Κούστας, δήλωσε τα παρακάτω: «Ο κόσμος έχει ζεσταθεί και αγκαλιάζει και πάλι την ιστορική ομάδα. Τώρα γίνονται εγγραφές νέων μελών. Ο σύνδεσμος το 2013 τέθηκε σε αδράνεια και έκλεισε, αλλά η βάση του έχει μείνει αναλλοίωτη. Τώρα ενεργοποιήθηκε ξανά και θα είναι στο πλευρό του ΑΟ Κέρκυρα. Περιμένουμε να δούμε τους όρους που θα διεξαχθεί το νέο πρωτάθλημα και θα στηρίξουμε με κάθε τρόπο την ομάδα για να βρεθεί σύντομα στα σαλόνια του επαγγελματικού ποδοσφαίρου». Το Δ.Σ του συνδέσμου έχεις ως εξής: Ευστάθιος Κούστας (πρόεδρος), Ιωάννης Μακρής (αντιπρόεδρος), Νικόλαος Βίτσος (γενικός γραμματέας), Κώστας Λιτσαρδόπουλος (ταμίας) και Γιώργος Τόμπρος (υπεύθυνος επικοινωνίας).