Παναθηναϊκός: Χωρίς… αναισθητικό!

Ρόκα και Πογιάτος έχουν επιδοθεί σε εκκαθαρίσεις στο ρόστερ του ΠΑΟ, με συνέπεια να προκαλούνται γκρίνιες και ερωτηματικά.

Παναθηναϊκός: Χωρίς… αναισθητικό!

Εν μέσω προετοιμασίας και… τμηματικά ο Παναθηναϊκός έχει αρχίσει να απαλλάσσεται από τους παίκτες που δεν βρίσκονται στα πλάνα του Ντάνι Πογιάτος.

Η διαδικασία είναι πολύ σκληρή, επίπονη αλλά και… παράξενη, καθώς ο Τσάβι Ρόκα κάθε δύο μέρες ανακοινώνει και αποχωρήσεις.

Μάλιστα μερικές φορές τα ονόματα προκαλούν εντύπωση, αντιδράσεις και συζητήσεις ακόμα και μέσα στα αποδυτήρια.

Πράγματι ο Παναθηναϊκός πρέπει να «κοντύνει» το ρόστερ του. Δεν υπάρχει αμφιβολία, διότι έφτασε να διαθέτει περίπου 40 παίκτες!

Στην πρώτη συγκέντρωση της ομάδας το «παρών» έδωσαν 39 ποδοσφαιριστές, μαζί και τα μεταγραφικά αποκτήματα (Σαβιέρ, Αϊτόρ, Βέλεθ), οι δανεικοί και οι παίκτες που προωθήθηκαν από την ομάδα νέων. Εν αναμονή μόνο του Βιγιαφάνιες που ήταν ο 40ός παίκτης της ομάδας και δεν είχε προλάβει να φτάσει στην Ελλάδα!

Συγκεκριμένα συγκεντρώθηκαν οι Διούδης, Ξενόπουλος, Κότσαρης, Χατζηγιαννάκης, Χριστογεώργος, Σένκεφελντ, Μακέντα, Κουρμπέλης, Καρλίτος, Σαβιέρ, Χατζηγιοβάνης, Μπουζούκης, Μαυρομμάτης, Σαμαράς, Κολοβέτσιος, Αθανασακόπουλος, Περέα, Σέχου, Κολοβός, Καραγιάννης, Μπεκ, Εμμανουηλίδης, Καμπετσής, Αγιούμπ, Ζαγαρίτης, Σερπέζης, Αλεξανδρόπουλος, Θεοχάρης, Αϊτόρ, Φάουστο, Μολό, Χατζάρας, Δημήτρουλας, Πούγγουρας, Βέλεθ, Χατζηθεοδωρίδης, Κονάν, Σκεντεράι, Τζαβίδας.

Μετά από περίπου μια εβδομάδα άρχισαν τα… μπαμ. Ο Τσάβι Ρόκα να ανακοινώνει στους Κολοβέτσιο και Κολοβό ότι θα προπονούνται με τους «κομμένους»! Εξήγηση; Απόφαση Πογιάτος. Δεν περιλαμβάνονται στα πλάνα του.

Η εξέλιξη προκάλεσε συζητήσεις και στα αποδυτήρια με τους παίκτες να αναρωτιούνται τι συμβαίνει. Ο Κολοβός μάλιστα χρειάστηκε να πληρώσει κάποια χρήματα από το συμβόλαιό του με την Ομόνοια πιστεύοντας τον Δώνη που του έλεγε πως θα έχει τριετή παρουσία στον Παναθηναϊκό. Μαζί του. Δεν υπάρχει Δώνης, δεν υπάρχουν και χρήματα κι ο παίκτης «βράζει»…

Εκεί που τα πράγματα… ζόρισαν ήταν όταν ανακοινώθηκε στον Περέα πως κι αυτός θα αποχωρήσει. Κι όμως, ο Κολομβιανός δεν είχε την παραμικρή νύξη πως δεν θα είναι στο πλάνο του νέου προπονητή.

Την ίδια στιγμή έχει ξεκινήσει μια διαδικασία αποδέσμευσης με παίκτες που έχουν συμβόλαιο, αλλά δεν φαίνονται τόσο πρόθυμοι να αποχωρήσουν… αναίμακτα.

Ο λόγος για τους Μολό και Μπεκ, οι οποίοι ζητούν μια ακόμα ευκαιρία από το τεχνικό τιμ της ομάδας. Αυτή δεν πρόκειται να υπάρξει και όσο δεν έρχεται οι παίκτες μένουν στα συμβόλαιά τους. Δυσκολίες για τον Ρόκα…

Στη λίστα των «κομμένων» είναι και τα ονόματα των Κώστα Κότσαρη, Χρίστου Σέχου, Κριστιάν Κονάν, Αντριάνο Σκεντεράι και Δήμου Χατζάρα. Όλοι τους όμως εύκολα ή δύσκολα θα αποχωρήσουν από το Κορωπί.

Οι Έλληνες και η μεταγραφή

Ο Παναθηναϊκός θέλει να κάνει μία ανταγωνιστική ομάδα, ώστε να διεκδικεί επιτέλους τίτλους, αλλά παράλληλα είναι σημαντικό να αποκτήσουν υπεραξία οι ποδοσφαιριστές του και να μπορεί να ελπίζει σε πωλήσεις, που θα του δώσουν οικονομική ανάσα προκειμένου να έχει τη δυνατότητα ενίσχυσης.

Οι μεταγραφικές κινήσεις δεν έχουν ολοκληρωθεί. Όταν συμπληρωθεί το παζλ, θα είναι πιο ξεκάθαρα τα πράγματα. Προς το παρόν, πάντως, είναι ξεκάθαρο ότι ο σύλλογος μπορεί να ευελπιστεί σε προσφορές κυρίως για τους Έλληνες ποδοσφαιριστές του. Οι λόγοι είναι απλοί. Το νεαρό της ηλικίας αρκετών εξ αυτών και το γεγονός ότι μπορούν να γίνουν μέλη της Εθνικής, κάτι που αυτόματα ανεβάζει τη μετοχή τους.

Το μεγάλο πρόβλημα του Παναθηναϊκού είναι η απουσία αρκετών διεθνών παικτών και βεβαίως η Ευρώπη. Όσο δεν παίρνει μέρος σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις, ώστε να διαφημίσει τα προϊόντα στη βιτρίνα του, δεν μπορεί να πουλήσει ακριβά. Όταν, όμως, έρθει η ώρα και πάλι να παίξει εκτός συνόρων, είναι πιο πιθανό να πουλήσει ακριβά τους Έλληνες παρά τους ξένους.

Η απουσία της Ευρώπης φαίνεται σε υποθέσεις, όπως των 27χρονων διεθνών Διούδη, Κουρμπέλη. Δεν έχουν φέρει κάποια τρομερή πρόταση, αλλά με την παρουσία στην Εθνική πάντα έχουν σε σχετικά καλό επίπεδο τη μετοχή τους. Ο 23χρονος Χατζηγιοβάνης, αν κληθεί στην Εθνική, αυτόματα θα ανέβει επίπεδο. Τώρα δυσκολεύεται να φέρει 1,5 εκατ.

Ο Μπουζούκης επίσης δεν θα είναι απλό να φέρει αρκετά εκατομμύρια. Τα ίδια ισχύουν και για τον Πούγγουρα, τον Εμμανουηλίδη και τον Αλεξανδρόπουλο. Ποιος παίκτης του Παναθηναϊκού μπορεί τώρα να πουληθεί 3-4-5 εκατομμύρια; Η απάντηση είναι σκληρή. Κανείς. Ο Παναθηναϊκός πρέπει να παίξει στην Ευρώπη και λογικά αυτό θα συμβεί το επόμενο καλοκαίρι, αλλά δεν θα έχει αντίκρισμα, αν παράλληλα δεν επενδύσει και στα ελληνόπουλα, που είναι πιο εύκολο να γίνουν διεθνείς από τους ξένους.

Γενικά πρέπει να επενδύσει σε ηλικίες που έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν υπεραξία. Γιατί στην Ευρώπη με 30χρονους μπορεί να είναι ανταγωνιστικός, αλλά οικονομικά δεν θα έχει οφέλη. Εννοείται ότι είναι απαραίτητοι και οι 30χρονοι στον αγωνιστικό χώρο και στα αποδυτήρια. Μην κάνει, όμως, το λάθος να εξαφανίσει νέους παίκτες και μετά να αναρωτιέται γιατί δυσκολεύεται να πουλήσει.

Εδώ φαίνεται πως υπάρχει και ο μεγάλος αντίλογος με την προφανή διάθεση των Ρόκα - Πογιάτος να αποκτηθούν έτοιμοι 30χρονοι παίκτες, ικανοί να μπουν στην ενδεκάδα και να προσφέρουν. Δύσκολα όμως θα αποκτήσουν μεταπωλητική αξία…

Μαζί σου Αντρέα…

Πριν από λίγα χρόνια ο Παναθηναϊκός ξόδεψε και μάλιστα αρκετά για να ακολουθήσει τη λογική του Αντρέα Στραματσόνι. Έφερε πολλούς παίκτες, ξόδεψε περισσότερα από όσα φέρεται διατεθειμένος να ξοδέψει φέτος και έκανε μια… τρύπα στο νερό με αποτέλεσμα να «ναυαγήσει» η προσπάθεια, να συσσωρευτούν χρέη και να γίνει η παύση πληρωμών που τόσο στοίχισε κι εξακολουθεί να στοιχίζει στην ομάδα. Την ίδια στιγμή χάλασε η ομάδα που είχε δημιουργήσει ο Γιάννης Αναστασίου με Έλληνες παίκτες που είχαν ανδρωθεί από τις ακαδημίες και είχαν φτάσει μέχρι την πρώτη ομάδα.

Εύκολα λοιπόν αλλάζει κάποιος πορεία και αναποδογυρίζει ό,τι έφτιαξε σε δυο χρόνια, αλλά δύσκολα μπορεί από τη μια στιγμή στην άλλη να φτιάξει κάτι άλλο και μάλιστα καλύτερο από το προηγούμενο. «Εύκολα μπορεί να λες ότι ο φτηνότερος Φακούντο Σάντσες είναι καλύτερος από τον Γιόχανσον, αλλά θα φανεί μέσα στο γήπεδο γιατί τον Αργεντινό δεν τον έχουμε δει και δεν τον ξέρουμε». Είναι εύλογη η απορία των φιλάθλων που παρακολουθούν για άλλη μια φορά να «ξηλώνεται το πουλόβερ». Φοβούνται λοιπόν μην ξαναδούν το… έργο που, αντί για ιταλικούς, θα έχει ισπανικούς υπότιτλους!

Προφανώς όλα θα κριθούν στο γήπεδο και ουδείς γνωρίζει εάν θα είναι η φετινή καλύτερη από την ομάδα που θα παρουσίαζε φέτος ο Γιώργος Δώνης με τις ενισχύσεις που θα ζητούσε. Την ευθύνη παίρνουν οι Ρόκα και Πογιάτος για τις επιλογές, όπως φυσικά και ο Γιάννης Αλαφούζος που για ακόμα μια φορά φαίνεται… γοητευμένος από τις γνώσεις και το… όραμα ενός ανθρώπου, με συνέπεια να ακολουθεί κατά γράμμα τις εισηγήσεις του…