Ολυμπιακός: Η ιστορία του αριστερού μπακ - Από τον Μουράτη στον Τσιμίκα!

Στη διάρκεια των χρόνων και στη θρυλική πορεία του Ολυμπιακού στα γήπεδα της Ελλάδας και της Ευρώπης, η ομάδα του Πειραιά φιλοξένησε στο δυναμικό της μεγάλους αριστερούς οπισθοφύλακες.

Ολυμπιακός: Η ιστορία του αριστερού μπακ - Από τον Μουράτη στον Τσιμίκα!

Μια θέση που στα πρώτα χρόνια δεν υπήρχε στα πλάνα των προπονητών, όπως τη γνωρίζουμε σήμερα, καθώς οι αμυντικοί ήταν συνήθως μόνον οι λεγόμενοι σέντερ μπακ και οι υπόλοιποι παίκτες ήταν μέσοι ή επιθετικοί.

Από την εποχή του θρυλικού «Μισούρι» των ελληνικών γηπέδων ο Ολυμπιακός γνώρισε έναν αριστερό μπακ που πλησίαζε τη σημερινή έννοια της θέσης. Ο Ανδρέας Μουράτης κάλυπτε αμυντικά και εκείνη την πλευρά του γηπέδου, κάνοντας με τον περιβόητο δυναμισμό του τούς εξτρέμ των αντιπάλων του Ολυμπιακού και της Εθνικής ομάδας να προβληματίζονται και πολλές φορές να συγκρούονται με έναν «τοίχο»!

Για περισσότερα χρόνια εκείνη τη μεταπολεμική περίοδο και μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του ’60 ο Ολυμπιακός είχε την τύχη να τον «υπηρετεί» από τη συγκεκριμένη θέση ένας άλλος τεράστιος άσος των ελληνικών γηπέδων, ο Ηλίας Ρωσσίδης. Με την άφιξη του Μπούκοβι, ο όρος του αριστερού μπακ στην ομάδα άρχισε να εκμοντερνίζεται και ακόμη ένας ποδοσφαιριστής που σε πολλά παιχνίδια χρησιμοποιήθηκε εκεί (διότι έπαιζε και κάτι σαν τον σημερινό αμυντικό χαφ στα ντέρμπι) ήταν ο Ορέστης Παυλίδης.

Για μεγάλο χρονικό διάστημα, ο Ολυμπιακός είχε στο αριστερό άκρο της άμυνάς του τον Θανάση Αγγελή, ο οποίος επίσης είχε αρχίσει ως επιθετικός, αλλά στον πειραϊκό σύλλογο καθιερώθηκε από τον Μπούκοβι και έπαιξε για μία δεκαετία στο συγκεκριμένο πόστο της ενδεκάδας, έχοντας από την άλλη μεριά της αμυντικής τετράδας τον Γιάννη Γκαϊτατζή. Αυτό ήταν το δίδυμο των ακραίων μπακ με το οποίο πορεύτηκε ο Ολυμπιακός στα χρόνια της κυριαρχίας του, επί διοίκησης Γουλανδρή.

Ο αντικαταστάτης του για την επόμενη δεκαετία ήταν ο Νίκος Βαμβακούλας, που όπως οι περισσότεροι αριστεροί οπισθοφύλακες είχε αρχίσει την καριέρα του από την επίθεση. Ο εκρηκτικός και πάντα αυθόρμητος «Τιραμόλα» αγωνίστηκε σε σχεδόν 200 ματς με την ερυθρόλευκη φανέλα. Κλασικός αριστερός μπακ που έπαιξε για λίγο στον Ολυμπιακό με μεταγραφή από τον Άρη ήταν ο Γιάννης Πάλλας, επί διοίκησης Νταϊφά.

Στα τελευταία δύσκολα χρόνια της ομάδας έπαιξε εκεί ο Κρις Καλαντζής, ενώ στο αριστερό άκρο ξεκίνησε την καριέρα του και έπαιξε πολλά παιχνίδια με τον Ολυμπιακό ο Κυριάκος Καραταΐδης, που μετέπειτα έγινε κεντρικός αμυντικός, ειδικά από τη στιγμή που στον Πειραιά έφτασε ένας από τους κορυφαίους αριστεροπόδαρους άσους του ελληνικού ποδοσφαίρου, ο Γρηγόρης Γεωργάτος. Με μεγάλη προσφορά στους πρώτους τίτλους της σύγχρονης κυριαρχίας της ομάδας, αλλά και μεταγραφή στο Καμπιονάτο για την ‘Ιντερ.

Ο Γεωργάτος γύρισε ξανά στον Ολυμπιακό και ολοκλήρωσε την καριέρα του το 2007. Έκτοτε η ομάδα του Πειραιά εμπιστεύθηκε διάφορους ποδοσφαιριστές, βασικά από το εξωτερικό. Παίκτες με μεγάλη εμπειρία, όπως ο Ραούλ Μπράβο που αποκτήθηκε από τη Ρεάλ Μαδρίτης και αγωνίστηκε επί μία τριετία (και ως στόπερ), ή με λιγότερη, όπως ο Βραζιλιάνος Λεονάρντο. Πρωταθλήματα με τον Ολυμπιακό πήρε ως αριστερός μπακ ο Γάλλος Ντιντιέ Ντομί, αλλά για πολλά χρόνια τη θέση κατείχε αποκλειστικά ο Χοσέ Χολέμπας, ομογενής από τη Γερμανία, που πολύ σύντομα κλήθηκε και στην Εθνική ομάδα. Ένας ποδοσφαιριστής τεράστιας φήμης, αλλά με μικρή παρουσία στον Ολυμπιακό όπου ολοκλήρωσε την καριέρα του, ήταν ο Ερίκ Αμπιντάλ.

Στην ίδια θέση αγωνίστηκαν ο Γάλλος Αρτούρ Μασουακού, που πλέον κάνει καριέρα στην Πρέμιερ Λιγκ και ο έμπειρος Ισπανός Αλμπέρτο Ντε Λα Μπέγια, με πολυετές παρελθόν στη Ρεάλ Σοσιεδάδ. Τα τελευταία χρόνια το δοξασμένο αριστερό άκρο της «ερυθρόλευκης» άμυνας τίμησαν δύο Ελληνόπουλα:

Ο Λεονάρντο Κούτρης αλλά ο Κώστας Τσιμίκα που ήταν η βασική επιλογή του Πέδρο Μαρτίνς και στη φετινή χρονιά «έβγαλε μάτια» στους αγώνες του Ολυμπιακούς εντός και εκτός Ελλάδος. Τώρα ο Κώστας με την ορμή και τη δόξα του Μουράτη, του Ρωσσίδη, του Αγγελή και του Γεωργάτου άνοιξε τα φτερά του στην Πρέμιερ Λιγκ και μπαίνει στο ρόστερ της θρυλικής Λίβερπουλ. Η μεγάλη παράδοση συνεχίζεται…