Σεβίλη: «Φτιαγμένη» για το Europa League

Οι Ανδαλουσιάνοι, που είναι πολυνίκες του θεσμού, εξασφάλισαν τη συμμετοχή τους στον φετινό τελικό και το «ΦΩΣ» παρουσιάζει τις μαγικές τους πορείες στον δρόμο για την κατάκτηση των πέντε τους τροπαίων στη διοργάνωση.

Σεβίλη: «Φτιαγμένη» για το Europa League

Στον τελικό του Γιουρόπα Λιγκ βρίσκεται για ακόμα μία χρονιά η Σεβίλη και μετρά πλέον τον χρόνο αντίστροφα για το παιχνίδι της Παρασκευής στην Κολονία με αντίπαλο την Ίντερ, όπου θα διεκδικήσει ακόμα ένα τρόπαιο στην ευρωπαϊκή διοργάνωση. Οι Ανδαλουσιάνοι, αφού πέρασαν κατά σειρά στα νοκ άουτ παιχνίδια τις Κλουζ, Ρόμα και Γουλβς, έφτασαν στα ημιτελικά του θεσμού, όπου απέκλεισαν και τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, με αποτέλεσμα να πάρουν το πολυπόθητο εισιτήριο για την τελευταία φάση της φετινής έκδοσης.

Με τη διοργάνωση της ΟΥΕΦΑ να μετρά ουσιαστικά 49 χρόνια ζωής (σ.σ. από το 1971 πριν μετονομαστεί την περίοδο 2009-2010 από Κύπελλο ΟΥΕΦΑ σε Γιουρόπα Λιγκ), οι «νερβιονέσες» θεωρούνται ήδη θρύλοι στον θεσμό. Δεν είναι μόνο οι πέντε κατακτήσεις τους (και μάλιστα από το 2006 μέχρι σήμερα!) που τους έχουν καταστήσει πολυνίκες, αλλά και οι έξι συμμετοχές τους (σ.σ. με τον φετινό) σε τελικό του Γιουρόπα Λιγκ, που είναι και οι περισσότερες σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη ομάδα στην ιστορία. Υπενθυμίζεται άλλωστε πως στη δεύτερη θέση της λίστας των τροπαιούχων βρίσκονται Λίβερπουλ, Γιουβέντους και Ίντερ, οι οποίες μετρούν τρεις κατακτήσεις σε τέσσερις συμμετοχές τους. Το «ΦΩΣ» ανοίγει το χρονοντούλαπο της ιστορίας και σας παρουσιάζει τις μαγικές πορείες της Σεβίλης στο Γιουρόπα Λιγκ και τον δρόμο για την κατάκτηση των πέντε τους τροπαίων στον θεσμό μέσα σε διάστημα 14 χρόνων.

Ξεκίνημα προς την κορυφή της Ευρώπης

Η νίκη επί της Μάιντς του Κλοπ, ο Γιαννακόπουλος και ο σκόρερ Μαρέσκα

Η παρθενική χρονιά που η Σεβίλη ανέβηκε στην κορυφή της Ευρώπης με την κατάκτηση του Γιουρόπα Λιγκ ήταν το 2006, όταν ακόμα στον πάγκο της βρισκόταν ο Χουάνδε Ράμος. Και το αξιοσημείωτο μάλιστα είναι ότι οι Ανδαλουσιάνοι την προηγούμενη σεζόν (2004/05) είχαν χάσει για δύο μόλις πόντους στο πρωτάθλημα τη συμμετοχή τους για το Τσάμπιονς Λιγκ, καθώς τερμάτισαν στην έκτη θέση του βαθμολογικού πίνακα - με την Μπέτις να παίρνει την τέταρτη θέση και το τελευταίο εισιτήριο για την κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση.

Την περίοδο 2005/06 λοιπόν η Σεβίλη ξεκίνησε την πορεία της στο Γιουρόπα Λιγκ από τα προκριματικά του θεσμού και αφού απέκλεισε τη Μάιντς του Γιούργκεν Κλοπ, εν συνεχεία προκρίθηκε στη φάση των ομίλων. Με αντιπάλους τη Ζενίτ, την Μπεσίκτας, την Γκιμαράες αλλά και την Μπόλτον, στην οποία αγωνιζόταν ακόμα τότε ο Στέλιος Γιαννακόπουλος, οι «νερβιονέσες» εξασφάλισαν την πρωτιά στο γκρουπ και πήραν την πρόκριση στην επόμενη φάση. Στη φάση των «32» η Σεβίλη βρήκε απέναντί της τη Λοκομοτίβ Μόσχας και την απέκλεισε με συνολικό σκορ 3-0 στα δύο παιχνίδια, ενώ εν συνέχεια άφησε εκτός συνέχειας στον θεσμό τόσο τη Λιλ όσο και τη Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης και έφτασε στα ημιτελικά όπου με γκολ του αείμνηστου Αντόνιο Πουέρτα στο 101’ της παράτασης κέρδισε 1-0 τη Σάλκε και πήρε το εισιτήριο για τον τελικό.

Έχοντας στις τάξεις της παίκτες όπως τους Ντάνιελ Άλβες, Χεσούς Νάβας, Λουίς Αντριάνο, Κανουτέ και (τους άλλοτε «ερυθρόλευκους») Έντσο Μαρέσκα και Χαβιέρ Σαβιόλα, η Σεβίλη έκανε «πάρτι» απέναντι στη Μίντλεσμπρο στον τελικό του «Φίλιπς Στάντιον» στην Ολλανδία. Με τον Μαρέσκα να σκοράρει δις, διέλυσε 4-0 την αγγλική ομάδα και έτσι για πρώτη φορά στην ιστορία της κατέκτησε εκείνη τη σεζόν το πολυπόθητο τρόπαιο του Γιουρόπα Λιγκ. Όπως αποδείχτηκε, αυτή έμελλε να είναι μόνο η αρχή…

Τίτλος back to back

Από τον Ατρόμητο ξανά στον τελικό κόντρα στον Βαλβέρδε

Αν και η Σεβίλη κατέκτησε το 2006 το παρθενικό της τρόπαιο στο Γιουρόπα Λιγκ, εντούτοις στο πρωτάθλημα της Πριμέρα Ντιβισιόν απέτυχε για ακόμα μία φορά να εξασφαλίσει μία θέση στην πρώτη τετράδα που θα της χάριζε τη συμμετοχή της στο Τσάμπιονς Λιγκ. Για την ακρίβεια, έχασε στην ισοβαθμία την τέταρτη θέση από την Οσασούνα και ήταν στο -1 από την τρίτη Βαλένθια και στο -2 από τη δεύτερη Ρεάλ Μαδρίτης! Έτσι λοιπόν για ακόμα μία χρονιά κλήθηκε να ξεκινήσει την ευρωπαϊκή της πορεία στο Γιουρόπα Λιγκ, με στόχο να διατηρήσει τα σκήπτρα της. Η μοίρα την έφερε κόντρα σε μία ελληνική ομάδα τη σεζόν 2006-07. Ήταν ο Ατρόμητος, τον οποίο τελικά οι Ανδαλουσιάνοι κατάφεραν να αποκλείσουν στα προκριματικά και να πανηγυρίσουν εκ νέου την είσοδό τους στους ομίλους.

Με τον Χουάνδε Ράμος να συνεχίζει για δεύτερη σερί χρονιά στο «τιμόνι» της ομάδας της Ανδαλουσίας, ο σύλλογος βρέθηκε στο τρίτο γκρουπ με αντιπάλους την Άλκμααρ, την Μπράγκα, τη Σλόβαν Λίμπερετς και την Γκρασχόπερς, όπου εξασφάλισε τη δεύτερη θέση στον όμιλο και τη συμμετοχή της στα νοκ άουτ ματς. Όπως και την προηγούμενη σεζόν, η Σεβίλη ήταν και πάλι καταιγιστική. Απέκλεισε τις Στεάουα Βουκουρεστίου, Σαχτάρ Ντόνετσκ και Τότεναμ και στον ισπανικό «εμφύλιο» για τα ημιτελικά άφησε εκτός και την Οσασούνα που την έστειλε στον τελικό του «Χάμπτεν Παρκ» της Γλασκόβης. Εκεί συνάντησε μία άλλη συμπατριώτισσά της. Συγκεκριμένα την Εσπανιόλ, που την περίοδο εκείνη είχε στην τεχνική της ηγεσία τον Ερνέστο Βαλβέρδε. Στην κανονική διάρκεια με τα γκολ των Άλμπερτ Ριέρα και Αντριάνο οι δύο ομάδες αναδείχτηκαν ισόπαλες 1-1. Ζόνατας και Κανουτέ σκόραραν στην παράταση για το 2-2 και ο τελικός έφτασε στα πέναλτι, όπου η Σεβίλη πήρε τη νίκη με 3-1 και σήκωσε στον ουρανό της Γλασκόβης το δεύτερό της τρόπαιο στον θεσμό.

Επιστροφή στον θρόνο, επτά χρόνια μετά

Μετά την κατάκτηση του Γιουρόπα Λιγκ το 2007 στον τελικό της Γλασκόβης, χρειάστηκε να περάσουν επτά χρόνια για να φτάσει και πάλι η Σεβίλη σε έναν τελικό της ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Πολλοί παίκτες αποτέλεσαν παρελθόν από τον σύλλογο για να συνεχίσουν σε άλλες ομάδες την καριέρα τους, όπως επίσης και ο προπονητής Χουάνδε Ράμος. Στον πάγκο βρέθηκε τελικά ο Ουνάι Έμερι, ο οποίος με παίκτες όπως τους Ιβάν Ράκιτιτς, Ρέγες, Βιτόλο, Κάρλος Μπάκα και τους γνώριμούς μας από τη θητεία τους (αργότερα) στον Ολυμπιακό Ντιόγκο Φιγκέιρας και Μάρκο Μάριν ξεκίνησε τη σεζόν 2013-14 την πορεία στο Γιουρόπα Λιγκ.

Στα προκριματικά οι Ανδαλουσιάνοι απέκλεισαν τις Μλάντοστ Ποντγκόριτσα και Σλασκ Βρότσλαβ και στη φάση των ομίλων έμειναν αήττητοι με τρεις νίκες και ισάριθμες ισοπαλίες απέναντι σε Σλόβαν Λίμπερετς, Φράιμπουργκ και Εστορίλ, με αποτέλεσμα να εξασφαλίσουν την πρώτη θέση στο γκρουπ και την πρόκρισή τους στη φάση των «32» της διοργάνωσης. Εκεί απέκλεισαν τη Μάριμπορ με συνολικό σκορ 4-3 και στα προημιτελικά χρειάστηκαν τη «ρώσικη ρουλέτα» των πέναλτι για να αφήσουν εκτός συνέχειας και την Μπέτις στους «16». Ακολούθησε η πρόκριση επί της Πόρτο στους «8» και στα ημιτελικά ένα εκτός έδρας γκολ του Στεφάν Μπια στο 94’ στην ήττα με 3-1 από τη Βαλένθια (σ.σ. είχε νικήσει η Σεβίλη 2-0 στο πρώτο παιχνίδι) τους χάρισε τελικά τη συμμετοχή τους σε ακόμα έναν τελικό του Γιουρόπα Λιγκ.

Στην τελευταία φάση του θεσμού εκείνης της περιόδου αντίπαλος της Σεβίλης ήταν η Μπενφίκα του Ζόρζε Ζεσούς, η οποία στα ημιτελικά είχε κάνει την έκπληξη με την πρόκριση επί της Γιουβέντους. Στον τελικό όμως που διεξήχθη στο Τορίνο και την έδρα της «Γηραιάς Κυρίας» μεγάλη θριαμβεύτρια έμελλε να είναι για ακόμα μία φορά η Σεβίλη. Μετά το «λευκό» 0-0 της κανονικής διάρκειας και της παράτασης το παιχνίδι οδηγήθηκε στα πέναλτι και οι Ανδαλουσιάνοι επικράτησαν 4-2 και για τρίτη φορά στην ιστορία τους σήκωσαν στα χέρια τους το τρόπαιο του Γιουρόπα Λιγκ.

Η διατήρηση των σκήπτρων και το ρεκόρ τροπαίων

Παρά τον νικηφόρο τελικό του 2014, η Σεβίλη έμεινε εκ νέου εκτός τετράδας στην Πριμέρα Ντιβισιόν και έτσι κλήθηκε εκ νέου να αγωνιστεί στο Γιουρόπα Λιγκ. Ο Ουνάι Έμερι κατέστρωσε τα πλάνα του με στόχο τη διατήρηση των σκήπτρων στον θεσμό και εκ του αποτελέσματος δικαιώθηκε, αφού ο σύλλογος της Ανδαλουσίας γιόρτασε μία ακόμα μεγάλη επιτυχία στην ευρωπαϊκή διοργάνωση, με το τέταρτο τρόπαιό του στον θεσμό τη σεζόν 2014-15. Το ταξίδι είχε ξεκινήσει από τη φάση των ομίλων με την κατάκτηση της δεύτερης θέση στο έβδομο γκρουπ κόντρα σε Φέγενορντ, Ριέκα και Σταντάρ Λιέγης που έδωσε στους «νερβιονέσες» την είσοδο στα νοκ άουτ.

Στους «32» η Σεβίλη «πάτησε» τους «κόκκινους ταύρους» της Σάλτσμπουργκ και στους «16» απέκλεισε με συνολικό σκορ 5-2 τη Βιγιαρεάλ, ενώ στους «8» για ακόμα μία φορά βρήκε στον δρόμο της τη Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης, την οποία και άφησε εκτός φτάνοντας έτσι στα ημιτελικά. Το ματς της τετράδας κόντρα στην ιταλική Φιορεντίνα αποδείχτηκε μία παράσταση για έναν ρόλο από την ομάδα του Έμερι, καθώς όχι μόνο δεν δέχτηκε γκολ από τους «βιόλα» αλλά σκόραρε και πέντε φορές στα δύο ματς και βρέθηκε σε έναν ακόμα τελικό. Ο τελικός του 2015 διεξήχθη στο Εθνικό Στάδιο της Βαρσοβίας, με τη Σεβίλη να βρίσκει απέναντί της την Ντνίπρο (σ.σ. στους «32» είχε αποκλείσει τον Ολυμπιακό). Οι Ανδαλουσιάνοι, παρά το γεγονός ότι βρέθηκαν πίσω στο σκορ από την αντίπαλό τους μόλις στο 7’ με το γκολ του Κάλινιτς, τελικά με ανατροπή πήραν τη νίκη με 3-2 χάρη σε δύο γκολ του Μπάκα και κατέκτησαν το τέταρτο τρόπαιό τους, που τους κατέστησε πολυνίκες στη διοργάνωση.

«Βασίλισσα»… στη Βασιλεία

Με τον νέο κανονισμό που θέσπισε η ΟΥΕΦΑ η κατάκτηση του Γιουρόπα Λιγκ από τη Σεβίλη τη σεζόν 2014-15 έδωσε τη δυνατότητα στον σύλλογο της Ανδαλουσίας να εξασφαλίσει τη συμμετοχή του την επόμενη περίοδο στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ - παρότι στην Πριμέρα Ντιβισιόν είχε τερματίσει στην πέμπτη θέση του βαθμολογικού πίνακα. Στα μεγάλα «σαλόνια» της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης όμως οι Ανδαλουσιάνοι δεν κατάφεραν να προχωρήσουν και να κάνουν ανάλογα βήματα όπως στο Γιουρόπα Λιγκ. Το ταξίδι τους στο Τσάμπιονς Λιγκ της περιόδου 2015-16 ολοκληρώθηκε στη φάση των ομίλων, καθώς τερμάτισαν στην τρίτη θέση του γκρουπ πίσω από Μάντσεστερ Σίτι και Γιουβέντους, με αποτέλεσμα να επιστρέψουν στη δεύτερη τη τάξει ευρωπαϊκή διοργάνωση.

Στο Γιουρόπα Λιγκ λοιπόν η Σεβίλη ξεκίνησε από τη φάση των «32» με πρώτη της αντίπαλο τη Μόλντε, την οποία κέρδισε άνετα με συνολικό σκορ 3-1 και πέρασε στους «16» όπου απέκλεισε και τη Βασιλεία. Στα προημιτελικά οι «νερβιονέσες» συνάντησαν τους Βάσκους της Αθλέτικ Μπιλμπάο του Ερνέστο Βαλβέρδε. Παρά τη νίκη τους με 2-1 στο πρώτο ματς στο «Σαν Μαμές», στη ρεβάνς του «Σάντσεθ Πιθχουάν» βρέθηκαν να χάνουν με το ίδιο σκορ (2-1) στην κανονική διάρκεια και έτσι η πρόκριση κρίθηκε τελικά στα πέναλτι, όπου οι Ανδαλουσιάνοι κέρδισαν 5-4 την αντίπαλό τους και πέρασαν στα ημιτελικά. Στους «4» η Σεβίλη πέρασε και το «εμπόδιο» της Σαχτάρ Ντόνετσκ και στον τελικό του «Σανκτ Γιάκομπ Παρκ» στη Βασιλεία κλήθηκε να αντιμετωπίσει τη Λίβερπουλ του Γιούργκεν Κλοπ. Το τελικό 1-3 και μάλιστα με ανατροπή χάρισε τελικά το τρόπαιο του Γιουρόπα Λιγκ στη Σεβίλη, η οποία, πέραν του ότι έφτασε τις πέντε κατακτήσεις, παράλληλα έγραψε και με χρυσά γράμματα το όνομά της στο βιβλίο της ιστορίας, καθώς έγινε η μοναδική ομάδα που πήρε το συγκεκριμένο τρόπαιο τρίτη σερί χρονιά. Από εκείνο το βράδυ πέρασαν τέσσερα χρόνια. Αν θα επιστρέψουν φέτος οι Ανδαλουσιάνοι στην κορυφή της Ευρώπης ή αν η Ίντερ θα βάλει «φρένο» στις βλέψεις της φετινής ομάδας του Γιούλεν Λοπετέγκι θα το μάθουμε την Παρασκευή στην Κολονία.