Σπύρος Κωτσόπουλος: «Είναι Θεία Δίκη αυτό που έχει συμβεί στον Εθνικό!»

Ο Σπύρος Κωτσόπουλος, ο νέος πρόεδρος του Εθνικού, στο «ΦΩΣ»: «Η ομάδα πληρώνει τα λάθη παραγόντων που ήταν δίπλα στον Καρέλλα. Διότι κοίταγαν πώς θα τον “φάνε”, αντί να κοιτάνε το καλό του Εθνικού

Σπύρος Κωτσόπουλος: «Είναι Θεία Δίκη αυτό που έχει συμβεί στον Εθνικό!»

Συνέντευξη στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ

Ο Εθνικός πάντα μας απασχολεί, όπως και ο Πανιώνιος και όλες οι ιστορικές ομάδες του ελληνικού ποδοσφαίρου. Και ειδικά οι πειραϊκές ομάδες έχουν ένα προβάδισμα. Πάμε να δούμε τι μου είπε ο νέος πρόεδρος του πολύπαθου Εθνικού, Σπύρος Κωτσόπουλος. Δεν είναι ουρανοκατέβατος στον Εθνικό. Γνωστός από προηγούμενα χρόνια. Θα εκπλήξουν αυτά που λέει για τον Μώραλη...

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο «ΦΩΣ» στις 8/8/2020

Έχετε όρεξη;

Όταν αγαπάς κάτι, σου δίνει δύναμη.

Ταξίαρχο σας λένε.

Είμαι απόστρατος αξιωματικός ανώτατος, στον Στρατό Ξηράς, στο όπλο των Διαβιβάσεων.

Πώς γίνατε Εθνικός;

Λόγω ονόματος, λόγω χρώματος και επειδή είχα έναν θείο μου και έναν φίλο μου που τώρα ζει στην Καβάλα, τον Σάββα Γρηγοριάδη.

Πού μεγαλώσατε;

Σε διάφορες περιοχές. Το Γυμνάσιο όμως το τελείωσα στην Κυψέλη και έτσι πήγα στη Σχολή Ευελπίδων ~τους έβλεπα εκεί και είχα κολλήσει.

Αγαπημένη ομάδα όλων των εποχών του Εθνικού;

Χατζηιωάννογλου, Καλκαντέρα, Ρόρμπαχ. Τι τριάδα ήταν αυτή! Οι δύο από τους τρεις πήγαν στον Ολυμπιακό. Ο Εθνικός τερμάτιζε τέταρτος τότε, με πρώτο σκόρερ στο πρωτάθλημα τον Καλκαντέρα, που ένα χρόνο μετά του έκοψαν την μπάλα με τον τραυματισμό του.

Φανταζόσασταν τον Εθνικό ότι θα έφτανε τόσο χαμηλά και ότι θα κολλούσε εκεί;

Όταν δεν βλέπεις πίσω από την κουρτίνα, όχι. Αν όμως βλέπεις πίσω από την κουρτίνα, μπορείς να καταλάβεις ότι έρχονται τραγικές καταστάσεις...

Δηλαδή;

Να μιλήσω έξω από τα δόντια. Ο Εθνικός πληρώνει τα λάθη παραγόντων που ήταν δίπλα στον Καρέλλα. Διότι κοίταγαν πώς θα τον «φάνε», αντί να κοιτάνε το καλό του Εθνικού! Έναν άνθρωπο με αυτό το οικονομικό μέγεθος και την τρέλα για την ομάδα κατάφεραν να τον θάψουνε. Είναι Θεία Δίκη αυτό που έχει συμβεί στον Εθνικό! Θεία Δίκη. Αυτά πληρώνει ο Εθνικός, τις αμαρτίες αυτών που ήταν δίπλα στον Καρέλλα.

Υπήρξε έλλειψη σωστής επάνδρωσης τα τελευταία χρόνια στη διοίκηση;

Ας μην ασχοληθούμε άλλο με την εσωστρέφεια. Την κριτική πρέπει να την κάνουμε για να γίνει καλύτερος ο Εθνικός. Όχι για να μειώσουμε άλλους και να ανεβάσουμε άλλους... Ένα ευχαριστώ θέλω να πω σε όλους. Αν κάποιος είναι ανίκανος ή επηρεάζεται από άλλους, τι να πω... Φταίει εκείνος. Όμως δεν μπήκε στον Εθνικό κάποιο λαμόγιο τα τελευταία χρόνια. Δεν μπήκε κάποιος στοιχηματζής, κάποιος απατεώνας. Εδώ θέλω να σου πω κάτι για τον δήμαρχο Πειραιά.

Τον Γιάννη Μώραλη.

Ναι. Δεν υπάρχει δεύτερος σαν αυτόν στο έργο που έκανε για τον Εθνικό! Και έχω χαρτιά και ντοκουμέντα. Κανείς άλλος δήμαρχος δεν είχε ασχοληθεί με το δράμα του γηπέδου του Εθνικού. Κανείς δεν προσπάθησε να βρει έδρα για τον Εθνικό. Ο Μώραλης, παρά τις αντιδράσεις της Καλλιθέας, κατόρθωσε να παίξει ο Εθνικός στην Καλλιθέα φέτος. Ούτε για πλάκα δεν ασχολούνταν άλλοι δήμαρχοι Πειραιά με το πού θα παίξει ο Εθνικός. Και περιπλανιόταν η ομάδα στα Μέγαρα, στη Φυλή, στο Μαρκόπουλο, στο Μοσχάτο. Όταν κάποιος σε βοηθά, πρέπει να το λες. Αν δεν το λες, είσαι αχάριστος. Η αλήθεια πρέπει να λέγεται. Τώρα το τι θα πει ο κάθε εμπαθής, δεν με νοιάζει.

Τι έκανε δηλαδή ο Μώραλης;

Τι έκανε; Να μη μιλήσω δημόσια με λεπτομέρειες... Δεν θα είχε έδρα ο Εθνικός αν δεν μεσολαβούσε ο δήμαρχος και ενδεχομένως να πέφταμε και πιο κάτω χωρίς έδρα.

Με το γήπεδο στο Σχιστό τι γίνεται;

Οι πληροφορίες λένε ότι μέχρι τέλους του έτους θα έχει ξεκαθαρίσει.

Στο ΣΕΦ;

Ας μην αναφερθούμε δημόσια σε αυτό, ζημιά θα κάνουμε...

Χρηματοδότηση πώς θα βρείτε για την ομάδα;

Είμαστε ένα γκρουπ τώρα που δεν έχουμε την τεράστια οικονομική επιφάνεια, αλλά με το μεράκι που έχουμε και τα χρήματα που διαθέτουμε θα είμαστε αξιοπρεπέστατοι και θα το πάμε καλά το έργο.

Ο στόχος;

Ο στόχος είναι ένας όταν μιλάμε για Εθνικό. Δεν μπορείς να είσαι στον Εθνικό και να μη λες ότι ο στόχος είναι η άνοδος.

Με το ρόστερ και τις μεταγραφές τι σκέφτεστε;

Κρατήσαμε μια βάση από τα παιδιά που έπαιξαν φέτος και τα ενισχύουμε με μεταγραφές που εξετάζονται πάρα πολύ. Ο προπονητής μας είναι ένας από τους καλύτερους όχι μόνο στη Γ’ Εθνική, αλλά και πιο πάνω: ο Σεροπιάν. Δουλεύει πάρα πολύ, εξετάζει κάθε περίπτωση ποδοσφαιριστή με τον καλύτερο τρόπο, δεν αφήνει τίποτα στην τύχη. Και για τους μικρούς είναι πολύ καλός, δεν είναι τυχαίο πόσους παίκτες έχει βγάλει.

Υπάρχουν Εθνικοί εφοπλιστές;

Υπάρχουν, ναι.

Τα παιδιά των Εθνικών, γίνονται Εθνικοί ή θα εξαλειφθεί ο κόσμος αυτής της ομάδας στο τέλος;

Μισοί μισοί. Μισοί παραμένουν Εθνικοί, οι άλλοι μισοί συμπαθούν τον Εθνικό αλλά γίνονται άλλες ομάδες. Και κυρίως Ολυμπιακοί.

Έχετε ζήσει εποχή που οι Εθνικοί ήταν δεύτερη δύναμη πίσω από τους Ολυμπιακούς στην Καστέλλα, στο Νέο Φάληρο, στο Πασαλιμάνι, στον Πειραιά;

Πράγματι. Τα έχω ζήσει αυτά.

Πείτε μου τους πιο αγαπημένους παίκτες όλων των εποχών στον Εθνικό.

Δεν θέλω να αδικήσω κανέναν. Θα πω αρκετούς. Για να μαθαίνουν οι μικροί και να θυμούνται οι μεγάλοι. Αδυναμία μου ήταν ο Τάκης Ελευθεριάδης.

Θέση;

Δεξιός μπακ. Όλη την πλευρά έπαιρνε. Επίσης ο Άγγελος Κρεμμύδας. Μιλάμε για πολύ παλιά τώρα.

Τι θέση;

Σέντερ μπακ. Επίσης ο Βασίλης Κρητικός, παικτάρα μεγάλη, αλλά ήταν τεμπέλης.

Θέση;

Χαφ. Και βέβαια όλη η ομάδα του Άγγλου προπονητή Μπερτς ήταν καταπληκτική. Με Αρμόδωρο μέσα, με Τάσο Μητρόπουλο, με Βαμβακούση, με Μακαρατζή, με Κοτίδη. Ένας από τους καλύτερους προπονητές στην ιστορία του Εθνικού, ο Μπερτς.

Τον θυμάμαι τον Κοτίδη. Παικταράς.

Και μετά πάμε στους νεότερους. Ιωακειμίδης, Γεωργάρας, Φώτης Παπαδόπουλος -μεγάλος παίκτης αυτός-, οι Κατσικογιάννηδες, ο Μπατίστα.

Ο Μπατίστα έκανε πάταγο στο 3-6 επί του Παναθηναϊκού στο ΟΑΚΑ.

Τι είδαν τα μάτια μας. Τι ιστορία ζήσαμε…. Τον Κρητικόπουλο ξέχασα. Είναι κρίμα πραγματικά αυτό που περνά εδώ και χρόνια ο Εθνικός.

Πώς θέλεις να κλείσουμε;

Πρέπει να υπάρξει καλύτερη αστυνόμευση στα γήπεδα. Το κράτος απουσιάζει. Πώς μπαίνουν τα πυρομαχικά, πώς μπαίνουν τα ναρκωτικά; Αυτά δεν μπορώ να τα ελέγξω εγώ ή ο Μαρινάκης ή ο Σαββίδης. Εμείς δεν είμαστε αστυνομία. Πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της η ίδια η πολιτεία. Το «όχι βία στα γήπεδα» ωραίο είναι στα λόγια, αλλά τα λόγια δεν αρκούν χωρίς πράξεις.