Δημάτος: «Δεν αποτελεί πρόβλημα το Europa Conference Lague»
Με ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο διαδίκτυο, ο διευθυντής επικοινωνίας της ΑΕΚ, Ανδρέας Δημάτος αναλύει τη νέα διοργάνωση, το Europa Conference League.
Με ανάρτηση του στον προσωπικό λογαριασμό στο διαδίκτυο (facebook) ο Ανδρέας Δημάτος ανέλυσε τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται για τις ελληνικές ομάδα και τη διοργάνωση. UEFA Europa Conference League
Μάλιστα, ο διευθυντής επικοινωνίας της ΠΑΕ ΑΕΚ, τόνισε πως η συγκεκριμένη εξέλιξη δεν αποτελεί πρόβλημα για τις ελληνικές ομάδες.
Αναλυτικά, όσα έγραψε:
«Για το ελληνικό ποδόσφαιρο σαφώς και αποτελεί συνολικά ανησυχητικό δείγμα η υποχώρηση της χώρας μας στη 18η θέση της βαθμολογίας της UEFA. Oσο πλασματική ήταν κάποτε η καθιέρωσή μας στο top-10 της σχετικής βαθμολογίας, άλλο τόσο μη αντιπροσωπευτική θα πρέπει να θεωρείται η εκτόπιση από το top-15, που μέχρι πρότινος θεωρείτο κάτι το δεδομένο.
Για το ελληνικό ποδόσφαιρο βεβαίως προβλήματα όπως, η νοοτροπία, οι τακτικές αλλά και η συνολική ολοένα αυξανόμενη τοξικότητα είναι πολύ σημαντικότερα, για να μην κοροϊδευόμαστε, από την 18η θέση στη βαθμολογία της UEFA, από την απώλεια του πέμπτου ευρωπαϊκού εισιτηρίου και από τη μετάθεση των τριών από τους τέσσερις εκπροσώπους μας στην τρίτη τη τάξει ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση, το UEFA Europa Conference League (UECL) από την περίοδο 2021-22.
Ακόμα βεβαίως και ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε αυτή την αναγκαστική οπισθοχώρηση, ο τρόπος που συνολικά αντιμετωπίζουμε την προοπτική της συμμετοχής των ομάδων μας στο UECL και συνολικά ο σχολιασμός των νέων δεδομένων έχω την εντύπωση ότι για μία ακόμα φορά είναι ακόμα πιο τραγικός από την ίδια τη διαμορφωθείσα πραγματικότητα…
Το πρώτο ζητούμενο είναι ότι η κατάσταση στις διοργανώσεις της UEFA διαμορφώνεται ξεχωριστά χρόνο με το χρόνο. Η 18η θέση στη βαθμολογία θα χαρακτηρίσει τις εξελίξεις μόνο για τη σεζόν 2021-22. Η χώρα μας θα ξεκινήσει τη νέα σεζόν από την ίδια θέση (18η) στην οποία τερμάτισε εφέτος και είναι στο χέρι των ομάδων μας στη διάρκεια μίας ολόκληρης σεζόν να καλύψουν το χάντικαπ (κοντά στις πέντε νίκες είναι η διαφορά από την 15η θέση), να ξαναφέρουν την Ελλάδα στη 15η θέση και να επαναφέρουν τα σημερινά δεδομένα από τη μεθεπόμενη κιόλας σεζόν 2022-23.
?? Θα είναι εύκολο; Όχι…
Και προσωπικά δεν είμαι αισιόδοξος όσο εξάγουμε την εγχώρια αντιπαράθεση και σε επίπεδο συμμετοχής των ομάδων μας στις διοργανώσεις της UEFA. Με επιχειρήματα του στυλ… «εσείς φταίτε για την 18η θέση» ή «όταν παίζαμε εμείς η Ελλάδα είναι ψηλά» και άλλα τέτοια καφενειακά επιχειρήματα για κάτι εξαιρετικά σοβαρό.
Από την άλλη πλευρά το πρόβλημα είναι ότι και του χρόνου θα ανταγωνιστούμε ομάδες με τέσσερις εκπροσώπους στην Ευρώπη (Κύπρος, Δανία, Σερβία, Ελβετία) την ίδια ώρα που εμείς θα έχουμε και για του χρόνου πέντε και ο κάθε βαθμός μας θα μετράει λιγότερο…
Πάμε τώρα παρακάτω…
Θα είναι τόσο… εξευτελιστική η συμμετοχή των ομάδων μας στο UEFA Europa Conference League (UECL) από την περίοδο 2021-22; Εχω διαβάσει απίθανα πράγματα για ανταγωνισμό με ομάδες από το Αζερμπαϊτζάν και το Καζακστάν και για πλήρη υποτίμηση… Υποτίμηση της νοημοσύνης μας είναι όλα αυτά από ανθρώπους που δεν γνωρίζουν. Απλά τα πράγματα…
Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα για τις ομάδες μας. Το UECL μπορεί απεναντίας να αποτελέσει και μία πολύ μεγάλη ευκαιρία να αποδείξουν ότι μπορούν να γίνουν ανταγωνιστικές και να διεκδικήσουν ακόμα και ευρωπαϊκή διάκριση! Αρκεί για μία φορά να κατανοήσουμε πώς ακριβώς είναι η πραγματικότητα και να ξεφύγουμε από τον μικρόκοσμό μας και τον μόνιμο λαϊκισμό.
Γνωρίζετε τι είναι το UECL; Αυτή η τρίτη διασυλλογική διοργάνωση, που θα μπει από του χρόνου στη ζωή μας και που έχει ήδη παρουσιαστεί σαν το αλησμόνητο για εμάς τους παλαιότερους… Κύπελλο Ράπαν;
Στην ουσία είναι η διεύρυνση του μέχρι σήμερα UEFA Europa League και η διάσπασή του σε δύο ξεχωριστές διοργανώσεις! Εκεί που το UEL θα διεξάγεται μέχρι και του χρόνου με 48 ομάδες και δώδεκα ομίλους των τεσσάρων ομάδων, οι ομάδες γίνονται 64 σε οχτώ και οχτώ ομίλους σε δύο διοργανώσεις, που θα αποτελούν μεταξύ τους συγκοινωνούντα δοχεία!
?? Θα αντιμετωπίζουν οι ομάδες μας αντιπάλους από το Καζακστάν και την Αρμενία (χωρίς καμία διάθεση από εμένα υποτίμησης αυτών των πρωταθλημάτων); Κατηγορηματικά, όχι…
?? Θα είναι χαμηλής δυναμικότητας οι αντίπαλοί μας από τις χαμηλές στη βαθμολογία της UEFA χώρες; Καμία σχέση…
?? Θα μετέχουν σε αυτή τη διοργάνωση ομάδες από το ευρωπαϊκό top-10 όπως στο Europa League; Κανονικότατα…
Εκτός αν κατά την άποψη όσων έχουν ήδη προδιαγράψει τον… ευτελισμό, υπάρχει μεγάλη διαφορά δυναμικότητας ανάμεσα στην πέμπτη ομάδα του πρωταθλήματος Αγγλίας, Ιταλίας, Γερμανίας, Ισπανίας (UEL) και την έκτη που θα έχουν αντίπαλο οι ομάδες μας στο UECL από τα ίδια πρωταθλήματα…
Eκτός αν υπάρχει διαφορά δυναμικότητας ανάμεσα στον Κυπελλούχο Ρωσίας, Πορτογαλίας, Βελγίου, Ουκρανίας, Ολλανδίας κλπ (UEL) και την τρίτη ομάδα των αντίστοιχων πρωταθλημάτων, που θα παίζει στο UEFA Europa Conference League…
Aν πραγματικά στην Πρέμιερ Λιγκ υπάρχει τόσο μεγάλη διαφορά ποδοσφαιρικής ποιότητας και επιπέδου ανάμεσα στην εφετινή πέμπτη Λέστερ και την έκτη Τότεναμ, τότε οκ…
Αν όντως είναι ευτελισμός για τις ομάδες μας να βρουν στο δρόμο τους την Μίλαν (έκτη στην Ιταλία) και όχι τη Ρόμα (πέμπτη), τότε είναι μεγάλη ευκαιρία να βάλουν μπροστά ακόμα και για διεκδίκηση ευρωπαϊκού τροπαίου…
Αλλά για να είμαστε σοβαροί και κυρίως να γνωρίζουμε τι ακριβώς λέμε…
Για τους τρεις εκπροσώπους από τη σεζόν 2021-22 στο UECL, όχι μόνο δεν θα αποτελεί ντροπή το επίπεδο των αντιπάλων τους, αλλά απεναντίας θα είναι και εξαιρετικά ανταγωνιστική (όσο και σήμερα στο Europa League) η προσπάθεια να κάνουν τρεις προκρίσεις για να μπουν στους ομίλους της νέας διοργάνωσης. Θα αποτελεί τεράστια πρόκληση και να το καταφέρουν και να πετύχουν τέτοια αποτελέσματα που υπό προϋποθέσεις θα ανεβάσουν και πάλι τη χώρα μας ψηλότερα στη βαθμολογία της UEFA.
Επί της ουσίας μιλάμε για την ίδια διοργάνωση, χωρισμένη στα δύο χωρίς ουσιαστικές διαφορές μεταξύ τους. Απεναντίας θα έχουν και στενή… επικοινωνία, αφού οι δέκα αποκλεισμένες ομάδες των πλέι οφ του Europa League θα συνεχίζουν στους ομίλους του Conference, ενώ και οι οχτώ δεύτερες των οχτώ ομίλων του Conference θα αντιμετωπίζουν τις οχτώ τρίτες των ομίλων του Europa για την πρόκριση στους 16 της νεοσύστατης διοργάνωσης.
Ακόμα και στο οικονομικό επίπεδο (που κυρίως ενδιαφέρει τις ομάδες μας στο πεδίο της ευρωπαϊκής τους συμμετοχής) τα δεδομένα δεν θα είναι κατά πολύ διαφορετικά. Τα μπόνους πρόκρισης στους ομίλους, κατάκτησης βαθμών, μάρκετ πουλ κλπ της νέας διοργάνωσης δεν έχουν ακόμα οριστικοποιηθεί από πλευράς UEFA, αλλά είναι ξεκάθαρη η πρόθεση να μην υπάρχουν σημαντικές διαφορές ανάμεσα στη συμμετοχή στο UEFA Europa League και στο UEFA Europa Conference League…
Δεδομένα η κατάσταση δεν διαμορφώνεται ευνοϊκά για το ελληνικό ποδόσφαιρο.
Δεν αποκλείεται, αν συνεχίσουμε έτσι, να εξελιχθούν ακόμα πιο άσχημα…
Αλλά για να αντιμετωπίσουμε τη νέα πραγματικότητα, θα πρέπει να γνωρίζουμε ποια είναι τα δεδομένα.
Το UEFA Europa Conference League δεν αποτελεί το πρόβλημα του ελληνικού ποδοσφαίρου και των ομάδων μας.
Ούτε πολύ περισσότερο θα τις… προσβάλλει η συμμετοχή τους σε αυτό!
Αλλα είναι τα προβλήματα…»