Η ΟΥΕΦΑ με τα δύο πρόσωπα και τον έναν Θεό

Πώς η υγεία πήγε περίπατο και φτάσαμε στο… μαστίγιο στα χέρια των συνεργατών του Αλεξάντερ Τσέφεριν.

Η ΟΥΕΦΑ με τα δύο πρόσωπα και τον έναν Θεό

Η διαφορά μεταξύ «θεωρίας» και «πράξης» μοιάζει με ανέκδοτο. Ξέρετε, αυτό το ανέκδοτο στο οποίο ο μπαμπάς εξηγεί στον γιο του τη διαφορά, χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα την πιθανή αντίδραση της μαμάς σε περίπτωση ανήθικης, αλλά γενναιόδωρης πρότασης.

Εμείς όμως ας μην πούμε ανέκδοτα. Ας ασχοληθούμε με την πραγματικότητα. Ας γυρίσουμε τον χρόνο πίσω και ας δούμε τι έλεγε ο πρόεδρος της ΟΥΕΦΑ Αλεξάντερ Τσέφεριν σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στην «Κοριέρε ντελα Σέρα» στις 20 του περασμένου Απριλίου.

«Προτεραιότητα αποτελεί η υγεία των φιλάθλων, των παικτών και των προπονητών. Είμαι εκ φύσεως αισιόδοξος άνθρωπος, επομένως θεωρώ πως υπάρχουν επιλογές που μας επιτρέπουν να ολοκληρώσουμε τα πρωταθλήματα και τα Κύπελλα σε κάθε χώρα». Αυτά έλεγε τότε ο Σλοβένος δικηγόρος και είναι σαφές ότι μιλούσε ως ο πρόεδρος της ΟΥΕΦΑ της θεωρίας και όχι της πράξης

Ας πάμε τώρα και στο άλλο πρόσωπο της ΟΥΕΦΑ, αυτό της πράξης. Το πρόσωπο από το οποίο η εφημερίδα «Εκίπ» αποφάσισε να αφαιρέσει τη μάσκα και μας το παρουσίασε όπως είναι στην πραγματικότητα. Η γαλλική εφημερίδα δεν γράφει εύκολα κάτι που γνωρίζει ότι θα προκαλέσει αντιδράσεις. Χθες λοιπόν έγραψε ότι η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία είναι αποφασισμένη να τελειώσει κανονικά την επόμενη αγωνιστική περίοδο, σε σημείο μάλιστα να αναγκάζει μία ομάδα να παίξει ακόμα και αν έχει 10 κρούσματα κορονοϊού.

Όπως αναφέρει η γαλλική εφημερίδα, οι ειδικοί κανονισμοί έρχονται για να εγγυηθούν την ολοκλήρωση των διοργανώσεων για τη σεζόν 2020-21, αν και αρκετοί φοβούνται ότι θα υπάρξουν προβλήματα στα προκριματικά και τα πλέι οφ.

Η ΟΥΕΦΑ αποφάσισε, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, σε περίπτωση που μία ομάδα εμφανίσει 10 κρούσματα κορονοϊού, τότε ~εφόσον διαθέτει 13 υγιείς ποδοσφαιριστές από τη λίστα που έχει δηλώσει~ θα πρέπει να αγωνιστεί!

Αν δεν έχει 13 ποδοσφαιριστές από τη λίστα που έχει δηλώσει αρχικά, τότε θα πρέπει να χρησιμοποιήσει ποδοσφαιριστές που δεν ήταν στη λίστα. Αν δεν μπορεί να παίξει, τότε θα χάσει τον αγώνα με 3-0.

Αυτή είναι η ΟΥΕΦΑ της πράξης

Είναι δεδομένο ότι έχουμε να κάνουμε με την ΟΥΕΦΑ και τα δύο πρόσωπά της. Δύο πρόσωπα, αλλά ένας… Θεός: το χρήμα, που γι’ αυτό γίνονται όλα. Είναι σαφές ότι δεν υπάρχει ηθική σε αυτές τις περιπτώσεις. Δεν υπάρχει «προτεραιότητα αποτελεί η υγεία των φιλάθλων, των παικτών και των προπονητών», αυτό δηλαδή που έλεγε ο Σλοβένος στις 20 Απριλίου στην εφημερίδα «Κοριέρε ντελα Σέρα».

Από τότε μέχρι σήμερα πέρασε καιρός. Ο κορονοϊός είναι ακόμα εδώ και δεν δείχνει την πρόθεση να μας αφήσει εύκολα. Μπροστά σε αυτόν τον κίνδυνο, η ΟΥΕΦΑ πήρε το μαστίγιο και ξεκαθαρίζει τα πράγματα. Όχι απλώς δεν είναι προτεραιότητα, αλλά πάει περίπατο η υγεία των φιλάθλων, των παικτών και των προπονητών.

Αυτή ακριβώς είναι η διαφορά της θεωρίας και της πράξης και τώρα έχουμε να κάνουμε με την πράξη. Οι θεωρίες πάνε κι αυτές… περίπατο. Τα… αφεντικά, δηλαδή οι χορηγοί, πληρώνουν και αυτό είναι πάνω απ’ όλα.