Λευτέρης Πουπάκης στο «ΦΩΣ»: «Ο Αλέν να το δει ως ευκαιρία!»

Ένας από τους καλύτερους δεύτερους τερματοφύλακες που είχε ποτέ ο Ολυμπιακός στην ιστορία του, ο Λευτέρης Πουπάκης, μιλά στο «ΦΩΣ» για την παρουσία του Μπόμπι Αλέν κάτω από τα δοκάρια της ομάδας στο παιχνίδι με τη Γουλβς.

Λευτέρης Πουπάκης στο «ΦΩΣ»: «Ο Αλέν να το δει ως ευκαιρία!»

Συνέντευξη στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ

Με Αλέν θα πάει ο Ολυμπιακός, μετά τον τραυματισμό του Σα, να παίξει ίσως το σημαντικότερο ματς της σύγχρονης ιστορίας του. Αν περάσει, ο δρόμος θα είναι ανοιχτός για τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή διάκρισή του. Σίγουρα ήταν ατυχία αυτό που έγινε, αλλά δεν μπορεί να κολλήσει σε αυτό η ομάδα. Αντιθέτως, πρέπει να ακολουθήσει μία ειδική ψυχολογία. Κατ’ αρχάς, για να είσαι στον Ολυμπιακό δεύτερος τερματοφύλακας πάει να πει ότι δεν είσαι τυχαίος. Μίλησα με έναν από τους μεγαλύτερους δεύτερους τερματοφύλακες που είχε ο Ολυμπιακός: τον Λευτέρη Πουπάκη. Ήταν πίσω από τον Κελεσίδη. Βρίσκω ενδιαφέροντα αυτά που μου είπε.

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο «ΦΩΣ» στις 5/8/2020

Μπορεί να τραυματιστεί έτσι σοβαρά ένας τερματοφύλακας στην προπόνηση;

Όλα μπορούν να συμβούν στο ποδόσφαιρο. Εγώ έχω παίξει και με κάταγμα πάντως...

Τι είχε γίνει;

Μου είχε πει ο γιατρός του Ολυμπιακού, ο Πρίφτης, «σου είπα ότι ήταν διάστρεμμα, αλλά ήταν κάταγμα τελικά!». Είχε πρηστεί.

Πού ήταν;

Στο τρίτο δάχτυλο του δεξιού μου χεριού. Και με εξάρθρωση ωμοπλάτης έχω παίξει και όταν έσκαγα κάτω γύριζα το κορμί μου για να πέφτω από την άλλη πλευρά. Άλλες συνθήκες βέβαια, τότε. Οι γιατροί αξιολογούν την κατάσταση. Λυπάμαι γιατί ο Σα έχει δείξει μεγάλη ποιότητα, έδωσε αυτοπεποίθηση στην ομάδα. Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει σιγουριά στην άμυνα.

Από την εμπειρία σας στον Ολυμπιακό τι θα συμβουλεύατε τώρα;

Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει δεύτερος γκολκίπερ που να διψά για την ευκαιρία. Όχι να τη φοβάται την ευκαιρία, αλλά να τη ζητά. Θυμάμαι την παραμονή του αγώνα της Εθνικής στη Δανία όταν τραυματίστηκα και έπαιξε ο Σαργκάνης, ο οποίος έκανε το ματς της ζωής του και έτσι του βγήκε το παρατσούκλι «Φάντομ»!

Πείτε μου γι’ αυτό...

Ήταν επί προπονητή Αλκέτα Παναγούλια. Στην προπόνηση βγήκα σε ένα τετ α τετ με τον Γιάννη Γούναρη, ο οποίος πήγε να με ντριμπλάρει. Το γήπεδο όμως ήταν «βαρύ» και έτσι «κλείδωσε» το πόδι μου κάτω και έπαθα μηνίσκο. Εγώ ήμουν ο βασικός στην Εθνική, εγώ θα έπαιζα το ματς. Ήταν όμως έτοιμος ψυχολογικά ο Σαργκάνης και άρπαξε την ευκαιρία. Εκεί ουσιαστικά εκτινάχθηκε η καριέρα του. Το μεγάλο πρόβλημα σε μία ομάδα είναι με τον τερματοφύλακα που δεν παίζει, όχι με αυτόν που παίζει...

Δηλαδή;

Ο τερματοφύλακας είναι πολύ ιδιαίτερη θέση. Στις άλλες θέσεις οι αναπληρωματικοί μπορούν να μπουν να παίξουν ως αλλαγή, γίνονται και εσωτερικές αλλαγές, παίρνουν αγώνες. Ο τερματοφύλακας όμως μένει στον πάγκο. Και ξέρεις, δεν έχει σχέση η προπόνηση με τους αγώνες... Στο θέμα της ψυχολογίας κυρίως.

Μου έχει πει ο Κελεσίδης ότι στις προπονήσεις εσείς ήσασταν καλύτερος από εκείνον!

Εγώ με τον Παναγιώτη ήμασταν πολύ καλό δίδυμο. Γι’ αυτό ο Γουλανδρής έδινε και στους δυο μας το ίδιο πριμ! Στο 100%! Ενώ στις άλλες θέσεις έδινε λιγότερο στους αναπληρωματικούς, αναλόγως με τις συμμετοχές τους. Εμένα μου έδινε το ίδιο με τον Κελεσίδη. Αναγνώριζε την ποιότητά μας.

Τι περιμένετε από τον Αλέν τώρα;

Για να είναι στον Ολυμπιακό δεύτερος, πιστεύω ότι είναι καλός γκολκίπερ. Μην τα βάφουμε μαύρα. Είναι σε υψηλό επίπεδο. Το θέμα είναι να βρεθεί ψυχολογικά έτοιμος, πνευματικά έτοιμος να αρπάξει την ευκαιρία, να το δει ως ευκαιρία. Ο τερματοφύλακας είναι μία θέση που μπορεί να σου δώσει ένα ματς ή να σου χάσει ένα ματς...

Πώς πρέπει να τον χειριστούν οι συμπαίκτες του, οι παράγοντες, ο προπονητής του;

Όχι πολλά λόγια! Γιατί μπορεί να φέρουν αντίθετο αποτέλεσμα. Ο δεύτερος τερματοφύλακας καταλαβαίνει την ανασφάλεια. Δεν χρειάζεται να πέσουν όλοι πάνω του και να το παρακάνουν με τα λόγια. Πολλές φορές μία ματιά φτάνει! Ένα νόημα. Μπορείς να μεταφέρεις στον άλλο εμπιστοσύνη με ένα βλέμμα, με μία χειρονομία, με λίγες κουβέντες. Να τον κάνεις να νιώσει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Ο Αλέν πρέπει να είναι 95 λεπτά συγκεντρωμένος στο 100%, γιατί ένας τερματοφύλακας που δεν έχει αγώνες είναι πιο εύκολο να την πατήσει στο εξής: Μία φάση θα κάνει τη διαφορά. Μία φάση. Το να έχεις πολλές φάσεις στην εστία σου είναι καλό, γιατί σε κρατά σε εγρήγορση. Όμως η μία φάση μπορεί να σε πιάσει χαλαρό, μη συγκεντρωμένο. Επίσης πρέπει να μελετήσει πολύ καλά τη Γουλβς, να την αναλύσει, πώς χτυπάνε τα κόρνερ, πώς χτυπάνε τα φάουλ, τα πάντα.

Ο Σα τι ρόλο θα παίξει;

Πολύ σημαντικό. Ο Σα πρέπει να δώσει αυτοπεποίθηση στον Αλέν. Έτσι γινόταν και με εμένα με τον Παναγιώτη. Ο ένας στήριζε τον άλλον. Θυμάμαι σε ένα ματς στην Πάτρα, με τη μεγάλη τότε Παναχαϊκή, είχε επιλέξει εμένα ο Λάκης Πετρόπουλος επειδή έπιανα πολλά πέναλτι στην προπόνηση. Και έπιασα 4 πέναλτι στο ματς ~ημιτελικός ήταν! Και όχι μόνο έπιασα 4 πέναλτι, αλλά έβαλα και πέναλτι γκολ! Υπήρχε μεγάλη πίεση και είχε πει ο μεγάλος Γιώργος Δεληκάρης: «Εγώ δεν χτυπάω».

Ποιον τερματοφύλακα θαυμάζατε πιο πολύ στη ζωή σας;

Όταν ήμουν πιτσιρίκι, ο Σάββας Θεοδωρίδης ήταν για εμένα πρότυπο. Στη συνέχεια ο Τάκης Οικονομόπουλος, ο Κελεσίδης, ο Σαργκάνης. Μεγάλοι τερματοφύλακες.

Από την ΑΕΚ;

Ο Στεργιούδας ήταν πολύ καλός. Επίσης πιο παλιά ο Σεραφείδης. Παρ’ ότι ήταν κοντός, ήταν απίθανος τερματοφύλακας! Έπιανε τα απίστευτα.

Τι ατού είχε;

Ρεφλέξ, εκτίναξη, ήταν τόσο ελαστικός, εγώ τον έβλεπα σαν... καουτσούκ. Μεγάλη ευλυγισία. Μπορούσε να πετάγεται στο «γάμα» από το κέντρο της εστίας, ενώ δεν είχε τα σωματικά προσόντα.

Τι θα λέγατε στον Αλέν αν ήσασταν στα αποδυτήρια;

Λίγες κουβέντες. «Πρέπει να κάτσεις να ηρεμήσεις, να σκεφτείς ότι δεν είναι η πρώτη σου φορά, δεν είσαι αρχάριος, μπορείς να το κάνεις και θα το κάνεις. Έχεις όλα τα προσόντα. Μπες και γράψε ιστορία». Δεν θέλει πολλά λόγια ~και να προσέξουν τα βλέμματα όλοι γύρω του...

Σας ευχαριστώ. Τι πρόβλεψη κάνετε;

Καλή επιτυχία εύχομαι στον Ολυμπιακό και στο παιδί. Θέλει καρδιά και μυαλό. Πιστεύω ότι όλα θα πάνε καλά. Εγώ το λέω ειλικρινά, πιστεύω ότι ο Ολυμπιακός θα περάσει! Είναι η χρονιά του φέτος. Έχει σπουδαίο προπονητή που έχει φτιάξει ομαδάρα. Κρίμα μόνο που δεν μπορεί ο κόσμος να είναι στα γήπεδα λόγω της πανδημίας, να απολαμβάνει τα κατορθώματα αυτής της ομάδας.