Ο Σα, η Γουλβς και η ψυχολογία

Είναι τεράστια απώλεια για τον Ολυμπιακό ο τραυματισμός του Ζοσέ Σα, όπως και για την Γουλβς η χαμένη Ευρώπη...

Ο Σα, η Γουλβς και η ψυχολογία

Δεν ήταν καλή μέρα η 1η Αυγούστου για τον Ολυμπιακό και την Γουλβς. Λίγες μέρες πριν από την κρίσιμη ρεβάνς για την πρόκριση στην τελική 8άδα του Europa League, o Πέδρο Μαρτίνς το πρωί και ο Νούνο Εσπίριτο Σάντο το βράδυ μετρούσαν απώλειες.

Για τον Ολυμπιακό ο τραυματισμός του Ζοσέ Σα αποτελεί μεγάλη αγωνιστική ζημιά. Παρόλο που για την ελληνική ομάδα το βασικό ζητούμενο είναι τι θα κάνει στην επίθεση, οι αμυντικές υποθέσεις που πρέπει να λύσει είναι πολύ σοβαρές και καθοριστικές. Μετά τον Σεμέδο, νοκ άουτ και ο Σα. Κι ο Ομάρ να φουλάρει για να προλάβει να είναι στο απόλυτο. Δεν είναι απλά ζητήματα για τον προπονητή. Παρόλο που υπάρχει εμπιστοσύνη σε όσους θα παίξουν, μεγαλύτερη ή μικρότερη, δεν είναι ακριβώς το ίδιο. Κι αυτό το καταλαβαίνει ο καθένας.

Για την Γουλβς η νίκη της Άρσεναλ επί της Τσέλσι στον τελικό του Κυπέλλου σήμανε οριστική απώλεια της συμμετοχής στο προσεχές Europa League. Η αγγλική ομάδα που είχε φτάσει πολύ κοντά στον στόχο μέσω της Premier League, έμεινε έξω από την Ευρώπη της νέας περιόδου. Εκτός αν πιστεύει στα θαύματα περί κατάκτησης της φετινής διοργάνωσης. Καλό γι΄αυτήν είναι το πιστεύει, αλλά το πιο άμεσο είναι να πιστέψει ότι μπορεί να αποκλείσει τον Ολυμπιακό. Και παρά το 1-1 του πρώτου αγώνα, παρά τις απουσίες των Πειραιωτών, η πίεση για την Γουλβς θα είναι πολύ μεγάλη το βράδυ της Πέμπτης (6/8).

Ο Μαρτίνς θα πρέπει να στηρίξει τον Αλέν και να του ζητήσει ένα μεγάλο ματς πιο πολύ για τον ίδιο του τον εαυτό, από τη στιγμή που ο Γάλλος είναι προς αποχώρηση. Κι αυτά, βέβαια, πολλές φορές αλλάζουν στο ποδόσφαιρο. Από τη μια στιγμή στην άλλη. Ο συμπατριώτης του τεχνικός της Γουλβς θα πρέπει να στηρίξει ολόκληρη την ομάδα του από μια αποτυχία που όσο και να ωραιοποιείται, παραμένει αποτυχία. Τι κι αν πήρε πιο πολλούς βαθμούς φέτος η Γουλβς στο πρωτάθλημα; Έξω έμεινε, αυτό μετράει.

Όπως πάντα στο ποδόσφαιρο, πολλά θα κριθούν και στη ρεβάνς του Ολυμπιακού με την Γουλβς από την απόδοση των ομάδων στον αγωνιστικό χώρο. Κι από τις τακτικές κι από το πάθος κι από την τύχη. Αυτή τη φορά, πάντως, όσοι δεν πολυπιστεύουν στην ψυχολογική διαχείριση θα πρέπει να αναθεωρήσουν. Τόσο στη μια πλευρά όσο και στην άλλη, η καταλληλότερη πνευματική προετοιμασία και αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί, θα παίξει μεγάλο ρόλο.