Κολίνα: «Το VAR είναι σαν ένα νεαρό αγόρι, μαθαίνει και σίγουρα θα βελτιωθεί»

Την σιγουριά του πως το VAR όσο περνάει το καιρός θα βοηθήσει όλο και περισσότερο το ποδόσφαιρο, εξέφρασε ο άλλοτε Ιταλός διαιτητής και επικεφαλής της Επιτροπής Διαιτητών της FIFA, Πιερλουίτζι Κολίνα.

Κολίνα: «Το VAR είναι σαν ένα νεαρό αγόρι, μαθαίνει και σίγουρα θα βελτιωθεί»

Ο επικεφαλής της Επιτροπής Διαιτητών της FIFA, Πιερλουίτζι Κολίνα, υπογράμμισε σε δηλώσεις του πως το VAR αποτελεί ένα πολύ χρήσιμο μέσο για την απονομή... δικαιοσύνης στο ποδόσφαιρο, ωστόσο τόνισε πως αυτό μπορεί να γίνει ακόμα καλύτερο.

Συγκεκριμένα ο Ιταλός πρώην διαιτητής δήλωσε: «Το VAR έχει σχεδιαστεί για να έχει τον πλήρη έλεγχο όλων των πιθανών γεγονότων που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια του αγώνα. Αυτό που είναι διαφορετικό είναι η αξιολόγηση, επειδή δεν είναι η τεχνολογία που προσφέρει την τελική απάντηση, όπως συμβαίνει με την τεχνολογία-γραμμής για το γκολ. Είναι ο άνθρωπος που χρησιμοποιεί την τεχνολογία για να πάρει την τελική απόφαση.

Βασικά λοιπόν, στο τέλος υπάρχει ο άνθρωπος και όπως γνωρίζετε, όπως όλοι γνωρίζουμε, τα ανθρώπινα όντα δεν είναι τέλεια. Τα λάθη αποτελούν μέρος του ανθρώπου. Η FIFA έχει το καθήκον να υποστηρίζει τις ομοσπονδίες στα εκπαιδευτικά τους προγράμματα με διαιτησία, συμπεριλαμβανομένου του VAR. Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να έχουμε συνεπή αξιολόγηση, να έχουμε ομοιομορφία, να έχουμε συνεπείς αποφάσεις από το VAR.

Αν η λανθασμένη απόφαση διορθωθεί από το VAR, στο τέλος της ημέρας, λαμβάνεται μια σωστή απόφαση, ώστε κανείς δεν νοιάζεται, κανείς δεν θυμάται, ενώ μια λανθασμένη απόφαση που ελήφθη σε έναν σημαντικό αγώνα, μπορεί πραγματικά να σκοτώσει την καριέρα του διαιτητή. Επομένως, θα πω για μία ακόμα φορά ότι είναι ένα δίχτυ ασφαλείας, που είναι πολύ σημαντικό για τους διαιτητές», πρόσθεσε ο Κολίνα και κατέληξε: «Το VAR είναι μόλις πέντε ετών, είναι ένα νεαρό αγόρι που μαθαίνει και που σίγουρα θα βελτιωθεί».