Απολογία Σπάθα: «Ο κύριος Αλαφούζος είχε μίσος προς το πρόσωπο μου»

Στην Επιτροπή Δεοντολογίας της ΕΠΟ απολογήθηκε την Τρίτη (14/7) ο Ηλίας Σπάθας για την αναμέτρηση Αστέρας Τρίπολης - Ολυμπιακός 0-0 που διεξήχθη τον Νοέμβριο του 2014

Απολογία Σπάθα: «Ο κύριος Αλαφούζος είχε μίσος προς το πρόσωπο μου»

Ενώπιον της Επιτροπής Δεοντολογίας της ΕΠΟ αυτοπροσώπως απολογήθηκε την Τρίτη (14/7), ο Ηλίας Σπάθας. Ο πρώην διεθνής διαιτητής κατηγορείται για αθέμιτη αλλοίωση αποτελέσματος στην αναμέτρηση Αστέρας Τρίπολης – Ολυμπιακός 0-0 που έγινε τον Νοέμβριο του 2014.

Ο Πειραιώτης ρέφερι δήλωσε αθώος, ζήτησε να αντιμετωπιστεί δίκαια, ενώ εκτόξευσε βολές κατά του Γιάννη Αλαφούζου. Μάλιστα, τόνισε πως ο μεγαλομέτοχος του Παναθηναϊκού έχει μίσος προς το πρόσωπο του.

Μεταξύ άλλων, ανέφερε:

«Δεν είχα κανένα λόγο να βοηθήσω ομάδες, να χειραγωγήσω, να μπω σε οποιαδήποτε ομάδα ή συμμορία. Το 2012 ήμουν ήδη ένας από τους κορυφαίους διαιτητές, ήδη 4 χρόνια διεθνής και δύο φορές πρώτος στις βαθμολογίες.

Μόνο η κατάθεση του κ. Αλαφούζου υπάρχει για μένα. Προσωπικές κρίσεις για λάθη που έκανα σε κάποιον αγώνα. Κανένα άλλο στοιχείο δεν έχω σε γνώση μου.

Στους αγώνες του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού τα οποία σφύριξα τα αποτελέσματα είναι σχεδόν ίδια. Οι τελευταίοι μου αγώνες του Ολυμπιακού ήταν Αστέρας-Ολυμπιακός 0-0 και Πλατανιάς-Ολυμπιακός 1-1.

Το 2014 ασκήθηκε πειθαρχική δίωξη στον κ. Αλαφούζο για δηλώσεις εναντίον μου. Τιμωρήθηκε με πρόστιμο. Λίγο μετά καταθέτει στον ανακριτή και λέει για μένα. Θεωρώ ότι εκείνη τη στιγμή έχει ένα μίσος προς το πρόσωπό μου, επειδή είχε τιμωρηθεί.

Η αντιμετώπιση που έχει ο Έλληνας διαιτητής είναι τα δημοσιεύματα που σας προσκομίζω, που με χρεώνουν στον Παναθηναϊκό, στον ΠΑΟΚ, ανάλογα που πρόσκειται η κάθε εφημερίδα.

Το Αστέρας Τρίπολης-Ολυμπιακός 0-0 ήταν ένας δύσκολος αγώνας με μεγάλη πίεση. Θεωρώ ότι ήρθε ένα δίκαιο αποτέλεσμα. Μου χρεώθηκαν κάποια οφσάιντ που δεν έχω ευθύνη, ενώ έδειξα μια δεύτερη κίτρινη για θέατρο, γιατί το θέατρο είναι κίτρινη. Ο κανονισμός είναι σαφής. Ενάμιση μέτρο απόσταση από τον αντίπαλο είχε και ήθελε να ξεγελάσει τον διαιτητή.

Το 2017, πάλι σε αγώνα Αστέρας-Ολυμπιακός 0-0, με διαιτητή τον Κύζα, απέβαλε πάλι τον ποδοσφαιριστή Μάσα για θέατρο. Τον ίδιο που είχα αποβάλει κι εγώ. Αυτό αποδεικνύει το πώς παίζει αυτός ο ποδοσφαιριστής.

Ψευδώς έγραψαν οι εφημερίδες ότι ο Χιου Ντάλας έκανε τόσο υποτιμητικά σχόλια για μένα. Το είπε και στον ανακριτή».

Πρόεδρος: Εσείς θεωρείτε ότι πήρατε σωστές αποφάσεις στον αγώνα, αλλά ο Χιου Ντάλας είχε διαφορετική άποψη.

Σπάθας: Ποιος ο λόγος να βοηθήσω κάποια ομάδα; Είμαι οικονομικά ανεξάρτητος πριν μπω στη διαιτησία. Είμαι εργολάβος οικοδομών και ιδιοκτήτης ξενοδοχειακών μονάδων.

Θέλω να αντιμετωπιστώ δίκαια και να λάβετε υπόψη τα πραγματικά γεγονότα που σας ανέφερα».