Η «Ανθρώπινη μοίρα» που αγάπησε το ελληνικό κοινό!

Η επανέκδοση της «Ανθρώπινης μοίρας» του Αντρέ Μαλρό σηματοδοτεί μια ακόμη εκδοτική επιτυχία από τη σειρά «Μεγάλες Αφηγήσεις».

Η «Ανθρώπινη μοίρα» που αγάπησε το ελληνικό κοινό!

Η ιδέα ότι ένα βιβλίο της κλασικής λεγόμενης λογοτεχνίας μπορεί να συγκαταλέγεται κατά καιρούς στα ευπώλητα της βιβλιαγοράς είναι ένα στοίχημα που φαίνεται να κερδίζουν οι εκδόσεις Μεταίχμιο χάρις στα μοντέρνα εξώφυλλα αλλά και στις προσεγμένες μεταφράσεις που αναθερμαίνουν το ενδιαφέρον του κοινού.

Η εξαιρετική μετάφραση ανήκει στη Ρίτα Κολαΐτη. Δανειζόμαστε ένα απόσπασμα από τον πρόλογο του Δημήτρη Στεφανάκη, διευθυντή της σειράς:

«Η αναγνωστική εμπειρία της "Ανθρώπινης μοίρας" μάς θυμίζει ότι κάθε ιστορικό γεγονός γίνεται γρήγορα μύθος και ως τέτοιος προσφέρεται προκειμένου να αναδειχθεί ξανά μέσα από αυτόν ένας Σίσυφος, ένας Άμλετ ή ένας Προμηθέας. Στο μυθιστόρημα του Μαλρό βαραίνει η σκιά του Προμηθέα, ενός υπεράνθρωπου επαναστάτη που φέρεται να δηλώνει: Εν αρχή ην η πράξη και όχι ο λόγος!

Η "Ανθρώπινη μοίρα" γραμμένη σε δίσεκτα χρόνια συνιστά εντέλει και μια αλληγορία: Στις σελίδες της αντικατοπτρίζεται η Ευρώπη εν μέσω φονικής απειλής. Ένα μυθιστόρημα που ξεκινά με ένα φόνο και τελειώνει με μια εκτέλεση προοικονομεί ένα παγκόσμιο πόλεμο, την στιγμή ακριβώς που κανείς δεν μπορούσε να διανοηθεί την έλευσή του».