Δέκα βιβλία για τα Χριστούγεννα - Από Παπαδιαμάντη μέχρι Τζόις

Το fosonline.gr σας προτείνει δέκα βιβλία στο πνεύμα της γιορτής των Χριστουγέννων...

Δέκα βιβλία για τα Χριστούγεννα - Από Παπαδιαμάντη μέχρι Τζόις

Η λογοτεχνία έχει τιμήσει με ορισμένα από τα σημαντικότερα έργα της τα Χριστούγεννα. Άπειρα βιβλία έχουν γραφτεί τους δύο τελευταίους αιώνες για τη μέρα αυτή. Το fosonline.gr σας προτείνει δέκα βιβλία που διαδίδουν το πνεύμα της γιορτής και της αγάπης.

1. Χριστούγεννα και χιονιάς - Συλλογή

Συλλογή από 54 διηγήματα με χριστουγεννιάτικα και πρωτοχρονιάτικα διηγήματα Ελλήνων συγγραφέων, όπως του Παπαδιαμάντη, του Κρυστάλλη, του Κόντογλου, του Μυριβήλη, του Βάρναλη, του Ουράνη, του Τσίρκα, της Ιορδανίδου, του Κοροβίνη, του Σουρούνη, της Δημουλά και πολλών άλλων.

2. Χριστουγεννιάτικα διηγήματα, του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη

Μερικά από τα ωραιότερα χριστουγεννιάτικα διηγήματα που έχει γράψει ο κοσμοκαλόγερος της πεζογραφίας: η «Σταχομαζώχτρα», το «Στο Χριστό, στο Κάστρο», ο «Αμερικανός», η «Υπηρέτρα», το «Φώτα-Ολόφωτα» και άλλα…

3. Κάποια Χριστούγεννα, του Τρούμαν Καπότε

Ένα μικρό αγόρι και η ηλικιωμένη ξαδέλφη του βρίσκουν καταφύγιο ο ένας στον άλλον για να διασκεδάσουν τη μοναξιά τους και τη φτώχια τους. Κάνοντας εξαντλητικές οικονομίες σκαρώνουν τη δική τους χριστουγεννιάτικη φιέστα που παίρνει τέλος όταν η ηλικιωμένη γυναίκα υποκύπτει στην άνοια.

4. Το παιδί στο έλατο του Χριστού, του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι

Στην παγωμένη Ρωσία ένα παιδί περιπλανιέται στου δρόμους της έρημης πόλης. Και κάθε δρόμος οδηγεί αλλού.

5. Έμμα, της Τζέιν Όστεν

Μια χριστουγεννιάτικη βραδιά με πολύ χιόνι μια παρέα νέων θα ζήσει τις χαρές της ηλικίας της ανταλλάσσοντας μυστικά και ψέματα που αντανακλούν τα κοινωνικά ταμπού αλλά και τα ρομαντικά ιδεώδη της εποχής: φινιρισμένο γράψιμο και ανάγλυφα χτισμένοι χαρακτήρες.

6. Χριστουγεννιάτικη ιστορία, του Καρόλου Ντίκενς.

Η ηθική μεταμέλεια ενός ορκισμένου τσιγκούνη, του διαβόητου Εμπενίζερ Σκρουτζ, που θα ανακτήσει με πανηγυρικό τρόπο την ανθρωπιά του ύστερα μια άκρως διδακτική συνάντηση με τα τρία πνεύματα των Χριστουγέννων: το πνεύμα του παρελθόντος, το πνεύμα του παρόντος και το πνεύμα του μέλλοντος.

7. Οι νεκροί, του Τζέιμς Τζόις

Μια βραδιά Χριστουγέννων ο ήρωας, ο οποίος αποτελεί αυτοβιογραφικό πορτρέτο του συγγραφέα, θα δοκιμάσει να ξεπεράσει τη μελαγχολία του αναζητώντας ορισμένα ζωτικά σημεία συνεννόησης με όσους τον περιβάλλουν. Η προσπάθειά του θα τον βοηθήσει να συνειδητοποιήσει το νόημα της πορείας που διάλεξε και το βάρος των αποφάσεων οι οποίες τον έχουν προσδιορίσει.

8. Τα Χριστούγεννα του Ηρακλή Πουαρό, της Αγκάθα Κρίστι

Παραμονή Χριστουγέννων κατά την επανένωση της οικογένειας Λι, δολοφονείται ο πλούσιος οικοδεσπότης, ο τυραννικός Συμεών Λη. Ο Ηρακλής Πουαρό, ο δαιμόνιος Βέλγος ντετέκτιβ (που βρίσκεται στην περιοχή για να περάσει εκεί τα Χριστούγεννα) αναλαμβάνει τη διαλεύκανση της υπόθεσης,

9. Το τανγκό των Χριστουγέννων, του Γιάννη Ξανθούλη

Σε ένα στρατόπεδο του Έβρου, ενόψει του χριστουγεννιάτικου ρεβεγιόν του 1970, ο υπολοχαγός Καραμανίδης, κρυφά ερωτευμένος με τη σύζυγο του αντισυνταγματάρχη Λόγγου, αναγκάζει τον στρατιώτη Λάζαρο Λαζάρου να του μάθει τανγκό, ώστε να μπορέσει να χορέψει μαζί της στη γιορτή του στρατοπέδου. Μια ιστορία αγάπης λιτή και αληθοφανής, δοσμένη με τρόπο ρεαλιστικό αλλά και πλούσιο.

10. Τα Χριστούγεννα και άλλες Χριστουγεννιάτικες ιστορίες, του Άντον Τσέχοφ

Πέντε χριστουγεννιάτικες ιστορίες χαρακτηριστικές του ρωσικού πνεύματος των Χριστουγέννων. Ο Βάνκα Ζούκωφ, ένα εννιάχρονο αγόρι, ο Βαλόντια, η Ναταλία, ο ιδιόρυθμος Τσετσεβίτσιν, η Βασίλισα, ο Γιεγκόρ, ο μπεκρής Ιβάν Ιβάνιτς και ο δημόσιος υπάλληλος Γκεράσιμ Κουζμίτς Σινκλετέγιεφ είναι οι πρωταγωνιστές των ιστοριών αυτών, μέσα από τις σελίδες των οποίων με ένα εξαιρετικά λεπτό χιούμορ ξεπηδάει μια γλυκιά Χριστουγεννιάτικη μελαγχολία.