Τα βιβλία του Αυγούστου
Έξι καλοκαιρινά βιβλία για να σας κάνουν συντροφιά μέσα στον Αύγουστο. Το μυθιστόρημα με τις περιπέτειες του Ρόντερκ Ράντομ, αλλά και η έρημος των Ταρτάρων.
Ο Αύγουστος φέρνει το απόγειο του καλοκαιριού. Μέσα στη ραστώνη του ξυπνούν οι αναγνωστικές μας ορέξεις. Ας τις ικανοποιήσουμε με ξεχωριστά βιβλία που θα κάνουν τις διακοπές μας στον ήλιο και στη θάλασσα αλησμόνητες:
1. Οι περιπέτειες του Ρόντερικ Ράντομ, Τομπάιας Σμόλετ,
Εκδόσεις Gutenberg, μετάφραση Ρένας Χατχούτ.
Μυθιστόρημα πικαρέσκο, από τα πιο σημαντικά του είδους, με πρωταγωνιστή έναν νεαρό περιπλανώμενο, καρπό μιας σχέσης με οξύτατες κοινωνικές διακρίσεις. Βιβλίο που ξεχειλίζει από την περιπαικτική και σατιρική διάθεση του συγγραφέα κι έχει το άρωμα του κλασικού, καθώς μας έρχεται από τον 18ο αιώνα.
2. Πατρίδα, Φερνάντο Αραμπούρου, εκδόσεις Πατάκη, μετάφραση Τιτίνας Σπερελάκη.
Το μυθιστόρημα της χώρας των Βάσκων είναι εντέλει ένα σημαντικό μυθιστόρημα, γιατί δεν αναλώνεται σε παράφορη ιστορικότητα αλλά ανακαλύπτει την ανθρώπινη ψυχή ως παράγοντα Ιστορίας, αναδεικνύοντας την τρυφερότητα χωρίς τον μελοδραματισμό που μπορεί να συνεισφέρει η αφήγηση στον κόσμο.
3. Η έρημος των Ταρτάρων, Ντίνο Μπουτζάτι εκδόσεις Μεταίχμιο, μετάφραση Μαρίας Οικονομίδου.
Το κλασικό αριστούργημα του Μπουτζάτι σε μια φροντισμένη έκδοση μας οδηγεί κατευθείαν στη μήτρα της μεγάλης λογοτεχνίας, ανασύροντας συνειρμούς από τους συγγραφείς και ποιητές που αγαπήσαμε: Κάφκα, Τολστόι, Μέλβιλ και Καβάφης είναι με ένα μαγικό τρόπο παρόντες. Απλά απολαύστε το!
4. Μεταξύ τους, Ρίτσαρντ Φορντ, εκδόσεις Πατάκη, μετάφραση Αθηνάς Δημητριάδου.
Ο Φορντ είναι ένας από τους μεγαλύτερους συγγραφείς της εποχής με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Έχει συνεπώς σημασία να διαβάσει κανείς τα βιβλία του. Αν έχετε διαβάσει ήδη τον Καναδά και την Ημέρα Ανεξαρτησίας, θα βρείτε σίγουρα τη συνέχεια στην αναγνωστική απόλαυση στο Μεταξύ τους. Λιγότερο ογκώδες από τα τιτάνια μυθιστορήματα του Φορντ το Μεταξύ τους, απεικονίζει εξίσου εύστοχα την Αμερική που θα θέλαμε να ξέρουμε. Ταυτόχρονα, όμως, μεταφέρει τη γοητεία που ασκεί πάντοτε σ’ έναν άνθρωπο η ζωή των γονιών του, ζωή που τον αφορά και ταυτόχρονα δεν τον αφορά διόλου.
5. Περί ηρώων και τάφων, Ερνέστο Σάμπατο, εκδόσεις Μεταίχμιο, μετάφραση Κλαίρης Σωτηριάδου.
Το δεύτερο μέρος της άτυπης τριλογίας που καθιέρωσε τον Ερνέστο Σάμπατο ως ένα από τους μεγιστάνες του μυθιστορηματικού στοχασμού έχει χαρακτηριστεί ως το magnum opus του. Στις σελίδες του διαβάζει κανείς κάτω από τις χειμαρρώδεις σκηνές ένα πυκνό και διαχρονικό φιλοσοφικό λόγο που δημιουργεί τους κλασικούς συγγραφείς.
6. Μετάβαση, Ρέιτσελ Κασκ, Εκδόσεις Gutenberg, μετάφραση Αθηνάς Δημητριάδου.
Διαβάστε κι εσείς το εκδοτικό φαινόμενο, Ρέιτσελ Κασκ κι αν δεν προλάβατε το Περίγραμμα, ξεκινήστε από το δεύτερο μέρος μιας τριλογίας, που ανατέμνει με αυτοβιογραφική διάθεση τη βιωματική αίσθηση της ζωής. Η δημιουργία ενός τόσο ισχυρού αφηγηματικού εγώ είχε να μας βρει από την εποχή της Μαργκερίτ Ντυράς με διαφορετική μανιέρα και στόχευση.