Daniel Cole Ο τραυματιοφορέας που σκότωσε την ανία

Daniel Cole Ο τραυματιοφορέας που σκότωσε την ανία

Ο βρετανός Daniel Cole (1984) δούλευε ως τραυματιοφορέας, ίσως από ανάγκη να σώζει ανθρώπους, ίσως για να ελαφρύνει τη συνείδησή του από τους τόσους φόνους που διαπράττει… γράφοντας.

Την άνοιξη του 2016 υπέγραψε συμφωνία για την έκδοση τριών βιβλίων και την τηλεοπτική τους μεταφορά, όταν υπέβαλε το χειρόγραφό του (τα τρία πρώτα κεφάλαια για την ακρίβεια) με τίτλο Η μαριονέτα. Οι εκδότες του το χαρακτήρισαν «εξαιρετικό» και «ξεσηκωτικό».

Το συγγραφικό του ντεμπούτο ήταν άκρως εντυπωσιακό καθώς, εκτός από την αίσθηση που είχε προκαλέσει στην έκθεση του Λονδίνου, σε λιγότερο από έναν χρόνο από την κυκλοφορία του τον Φεβρουάριο του 2017, ο τίτλος εκτοξεύτηκε στην κορυφή της λίστας των μπεστ σέλερ της Μ. Βρετανίας, ενώ τα δικαιώματα του βιβλίου πουλήθηκαν σε περισσότερες από 35 χώρες. Ο Cole διαμένει στο ηλιόλουστο Μπορνμάουθ. Παρόλο που τις περισσότερες φορές, ενώ θα έπρεπε να βρίσκεται στο γραφείο του γράφοντας το δεύτερο βιβλίο με πρωταγωνιστή τον Γουίλιαμ Φοκς, τον συναντάμε στην παραλία, η συνέχεια της Μαριονέτας κυκλοφόρησε τον Μάρτιο του 2018 με τίτλο Hangman.

Με καταιγιστικό ρυθμό, ατελείωτες εκπλήξεις και μια σατανική αίσθηση χιούμορ, ο Cole απ’ ό,τι φαίνεται ήρθε για να μείνει στον χώρο του μυστηρίου και του θρίλερ.

Ο λογαριασμός του στο twitter: https://twitter.com/daniel_p_cole

Ο Daniel Cole εξηγεί πώς μπλέχτηκε με τη συγγραφή:

«Ήθελα να γράψω σενάρια για ταινίες· σενάρια για τηλεοπτικές σειρές. Το προσπάθησα για περίπου έξι χρόνια, χρησιμοποιώντας κάθε κόλπο ώστε να κάνω ατζέντηδες / εταιρείες παραγωγής / τηλεοπτικά δίκτυα να διαβάσουν τη δουλειά μου. Όχι να το παινευτώ, αλλά σε αυτό το διάστημα μάζεψα μια εντυπωσιακή στοίβα από επιστολές απόρριψης. Τον έκτο χρόνο πια, έκαναν την εμφάνισή τους τα πρώτα σημάδια αμφιβολίας εάν θα κατάφερνα ποτέ να γίνω συγγραφέας. Για να λέμε την αλήθεια είχα μπουχτίσει και ήμουν στο τσακ να τα παρατήσω.

Το μόνο πρόβλημα ήταν ότι δεν μπορούσα να βγάλω από το μυαλό μου τον πιλότο μιας ώρας για μια τηλεοπτική σειρά με τίτλο ΜΑΡΙΟΝΕΤΑ. Λάτρευα την υπόθεση: ένα αποκρουστικό σώμα φτιαγμένο από τα μέλη έξι διαφορετικών πτωμάτων. Λάτρευα τους χαρακτήρες: τόσο αστείοι, προβληματικοί και περίπλοκοι. Λάτρευα το ότι μια ιστορία τόσο σκοτεινή μπορούσε να με διασκεδάσει τόσο.

Ήθελα να μάθω πώς τελειώνει.

Έτσι στρώθηκα στη δουλειά για να μετατρέψω το σενάριο σε κανονικό μυθιστόρημα· φιλόδοξο και απερίσκεπτο εγχείρημα καθώς παράτησα την αγγλική λογοτεχνία από τα δεκαπέντε μου. Παραδόξως, το βιβλίο αναδύθηκε από τον σωρό από τον φανταστικό μου ατζέντη και πολύ σύντομα πουλήσαμε και τα τηλεοπτικά δικαιώματα (γιατί αποδείχθηκε ότι κάποιοι θεώρησαν πως η ΜΑΡΙΟΝΕΤΑ θα γινόταν θαυμάσια τηλεοπτική σειρά). Στη συνέχεια, έκλεισα συμφωνία με τον Orion για την έκδοση τριών βιβλίων και ύστερα ήρθε η Έκθεση του Λονδίνου.

Μέχρι σήμερα δεν είμαι απόλυτα σίγουρος τι συνέβη εκεί, όμως πουλήσαμε τα δικαιώματα σε εκδότες σε όλο τον κόσμο, αναγκάστηκα να ποζάρω για φωτογραφίες σαν χαζός σε κάποιο πολυσύχναστο δρόμο του Λονδίνου, ακόμα και να δώσω την πρώτη μου συνέντευξη στον διεθνή Τύπο (λέγοντας μόνο μία χοντράδα).

Περίπου δεκαοχτώ μήνες αργότερα, ανυπομονώ να εκδοθεί το πρώτο μου βιβλίο στην Ελλάδα. Έστειλα πριν λίγο το τελικό κείμενο του δεύτερου βιβλίου στον εκδότη μου και ήδη δουλεύω σκληρά το τρίτο βιβλίο της σειράς».

Το βιβλίο

Η μαριονέτα (κυκλοφορεί – πρωτότυπος τίτλος: Ragdoll)

Μετάφραση: Βάσια Τζανακάρη

Το μόνο θρίλερ που πρέπει να διαβάσετε φέτος.

Έξι θύματα

Απέναντι από το διαμέρισμα του αστυνόμου Γουίλιαμ Φοκς, γνωστού με το παρατσούκλι Γουλφ, που έχει πρόσφατα επανέλθει στο Σώμα μετά από εγκλεισμό σε ψυχιατρική κλινική, εντοπίζεται μια ανθρώπινη μαριονέτα που αποτελείται από τα μέλη έξι δολοφονηθέντων ανθρώπων.

Ένα πτώμα

Ο δολοφόνος Μαριονετίστας, μέσω της πρώην συζύγου του Γουλφ, που είναι δημοσιογράφος, στέλνει φωτογραφίες από τον τόπο του εγκλήματος, καθώς και μια λίστα με έξι επόμενους στόχους και τις ημερομηνίες εκτέλεσής τους. Τελευταίος στη λίστα είναι ο ίδιος ο Γουλφ…

Κανένας ύποπτος

Ενώ τα ΜΜΕ τρελαίνονται και αναμεταδίδουν και την παραμικρή λεπτομέρεια σχετικά με την υπόθεση, η Αστυνομία καλείται να ταυτοποιήσει τα θύματα που αποτελούν τη Μαριονέτα, να προστατεύσει τους στοχοποιημένους πολίτες, να εντοπίσει τον δολοφόνο και να σταματήσει τη δράση του μέσα σε δεκαπέντε μέρες.

Μια κούρσα με τον χρόνο, ενώ όλος ο κόσμος παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα.

  • ΔΙΕΘΝΕΣ ΜΠΕΣΤ ΣΕΛΕΡ
  • ΜΠΕΣΤ ΣΕΛΕΡ ΤΩΝ SUNDAY TIMES
  • ΤΟ ΠΙΟ ΠΟΛΥΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΟ ΝΤΕΜΠΟΥΤΟ ΤΟΥ 2017

Ομότεχνοί του είπαν για το βιβλίο:

«Ένα εντυπωσιακό ντεμπούτο, σκοτεινό, ξεχωριστό και παραδόξως αστείο».

Gregg Hurwitz, συγγραφέας

«Ένα ιδιοφυές στη λύση του μυστήριο».

Sophie Hannah, συγγραφέας

«Ένα εξαιρετικό θρίλερ που διαβάζεται με μια ανάσα».

M.J. Arlidge, συγγραφέας

«Παραφράζοντας τον Ουίνστον Τσώρτσιλ, η Μαριονέτα είναι ένας μεγαλοφυής γρίφος, τυλιγμένος σε ένα ενδιαφέρον μυστήριο, στο εσωτερικό ενός αινίγματος γνωστού ως Daniel Cole».L. Dean Murphy, συγγραφέας

«Τρομακτικά ευφυές. Σας προκαλώ να σβήσετε τα φώτα αφού το διαβάσετε!»

Robert Bryndza, συγγραφέας

«Η Μαριονέτα είναι ένα δαιμόνια εφευρετικό θρίλερ με σίριαλ κίλερ, στημένο γύρω από έναν συναρπαστικό νέο πρωταγωνιστή».

Rachel Abbott, συγγραφέας

Η μεταφράστρια της Μαριονέτας Βάσια Τζανακάρη μάς μιλάει για το βιβλίο:

Τι το τόσο ενδιαφέρον έχει αυτό το βιβλίο; Έχει ατμόσφαιρα κι έχει αγωνία. Ο Κόουλ στήνει με μαεστρία το σκηνικό του. Το πρώτο κεφάλαιο του βιβλίου, μια άγρια σκηνή στο δικαστήριο, είναι καθηλωτικό, αλλά και η συνέχεια δεν σε αφήνει να ησυχάσεις. Το πρώτο πράγμα που σκέφτηκα όταν διάβασα το βιβλίο ήταν το Seven, η ταινία της δεκαετίας του ’90 με τον Κέβιν Σπέισι και τον Μπραντ Πιτ. Αυτή ήταν η αίσθησή μου και αυτή είναι η ατμόσφαιρα.

Η ιστορία μας ξεκινάει το 2010. Ο αστυνόμος Γουίλιαμ Φοκς, γνωστός ως Γουλφ (από τα αρχικά του William Oliver Layton-Fawkes), ενώ βρίσκεται στο δικαστήριο για τη δίκη του «Αποτεφρωτή», δολοφόνου γυναικών, επιτίθεται στον κατηγορούμενο και τον ξυλοκοπεί άγρια. Η καριέρα του παίρνει την κάτω βόλτα. Τέσσερα χρόνια αργότερα επιστρέφει στη δουλειά. Πρόσφατα χωρισμένος από τη γοητευτική δημοσιογράφο Άντρεα, ζει σε ένα αποπνικτικό διαμέρισμα στο Λονδίνο και βρίσκεται αντιμέτωπος με μια περίεργη υπόθεση. Ακριβώς απέναντι από το διαμέρισμα που έχει πριν από λίγο καιρό νοικιάσει γίνεται ένα έγκλημα. Μια κούκλα που απαρτίζεται από διαφορετικά ανθρώπινα μέλη βρίσκεται κρεμασμένη από το ταβάνι. Το δάχτυλο της κούκλας δείχνει το παράθυρό του. Ο Γουλφ αναγνωρίζει το πρόσωπο ως αυτό του Αποτεφρωτή. Την υπόθεση αναλαμβάνει η συνάδελφός του, Έμιλι Μπάξτερ, γοητευτική και με πρόβλημα αλκοολισμού και ένας νεαρός καινούργιος συνάδελφος, ο εύστροφος και ορεξάτος Έντμοντς. Τα πράγματα περιπλέκονται ακόμα περισσότερο όταν εμφανίζεται μια λίστα με έξι δολοφονίες που πρόκειται να συμβούν και αρχίζει ένας αγώνας δρόμου για να εντοπιστούν και να προστατευθούν τα μελλοντικά θύματα (ανάμεσά τους και ο δήμαρχος του Λονδίνου) – μόνο που το τελευταίο θύμα δεν είναι άλλο από τον Γουλφ. Δυστυχώς όμως η αστυνομία δεν έχει και μεγάλη τύχη και μόνο ο Γουλφ κρατάει το κλειδί, ο Γουλφ που είχε κάποτε μυηθεί στον αστικό μύθο των «φαουστικών δολοφονιών», με ό, τι συνδηλώσεις έχει η λέξη φαουστικός.

Δεν θα πω παραπάνω για την πλοκή, αξίζει πραγματικά να το διαβάσετε, είναι ένα πολύ έξυπνο θρίλερ. Έχει αγωνία, ανατροπές, αναλυτικές αστυνομικές διαδικασίες, χαρακτήρες πολυδιάστατους, σαγήνη, τρόμο και πολύ αίμα. Φέρει όλα τα κλασικά στοιχεία ενός αστυνομικού / θρίλερ (τον αμφιλεγόμενο χωρισμένο αστυνόμο, τη γυναίκα αστυνόμο με το πρόβλημα αλκοολισμού, τον έξυπνο πρωτάρη που δεν του πολυδίνουν σημασία, τον λανθάνοντα ερωτισμό ανάμεσα στους δύο συναδέλφους, την ατμόσφαιρα της πόλης –Λονδίνο- και φυσικά κάμποσες φρικτές δολοφονίες από έναν παρανοϊκό δολοφόνο) δοσμένα με έναν πολύ σύγχρονο τρόπο.

Η Μαριονέτα είναι ένα βιβλίο που οι λάτρεις του είδους δεν θα μπορούν να αφήσουν από τα χέρια τους.