Η συμβολή του Μίκη Θεοδωράκη για τον ερχομό του Μπούκοβι στον Ολυμπιακό

Κυκλοφόρησε από τον Ιανό το βιβλίο του Γιάννη Γεωργάκη με τίτλο «Κόμμα αλλάζουμε ομάδα ποτέ, ή όταν ο Μίκης Θεοδωράκης συνάντησε το ποδόσφαιρο».

Η συμβολή του Μίκη Θεοδωράκη για τον ερχομό του Μπούκοβι στον Ολυμπιακό

Εκεί, στο Αργοστόλι, ο Μίκης Θεοδωράκης έμαθε να κλοτσάει το τόπι στην αλάνα. Εκεί άρχισε να αγαπάει το ποδόσφαιρο. Εκεί μυήθηκε στη «γαυροσύνη». Ήταν η εποχή που το ποδόσφαιρο εξέπεμπε λαϊκή μαγεία. Έστω και χωρίς τις ανεπανάληπτες ραδιοφωνικές περιγραφές, χωρίς παραστάσεις από τις μεγάλες ομάδες του Κέντρου, που μονοπωλούσαν το ενδιαφέρον.

Στην Ελλάδα του Μεσοπολέμου το ποδόσφαιρο δεν αποκαλούνταν ακόμη φουτμπόλ, ούτε κόρνερ το γωνιακό λάκτισμα. Ο Μίκης αγάπησε το ποδόσφαιρο, όταν στη χώρα μας παιζόταν ακόμη με φύλακες, οπισθοφύλακες, εμπροσθοφύλακες και εφέδρους. Οι όροι μπακ, χαφ, σέντερ φορ, σέντερ μπακ, λίμπερο, εξτρέμ, αναπληρωματικός, δεν είχαν καλά καλά ενσωματωθεί ακόμη στην ποδοσφαιρική διάλεκτο και την ελληνική γλώσσα.

Το 1935, σε ηλικία δέκα ετών, όταν αγόρασε για πρώτη φορά εφημερίδα, διάβασε για τους αδελφούς Ανδριανόπουλους που ίδρυσαν το 1925 τον πειραϊκό σύλλογο –οι τέσσερις από τους πέντε, καθώς ο πέμπτος ήταν τότε ανήλικος– και αποτελούσαν την ψυχή της ομάδας. Δεν χρειαζόταν τίποτα περισσότερο.

Το όνομα «Ολυμπιακός», που παρέπεμπε στους Ολυμπιακούς Αγώνες, ο δαφνοστεφανωμένος έφηβος στην ερυθρόλευκη φανέλα στο μέρος της καρδιάς και, κυρίως, ο θρύλος των πέντε αδελφών που πρωτοστάτησαν στην κατάκτηση έξι πρωταθλημάτων τη δεκαετία του 1930, συναντήθηκαν με τη φαντασία του Μίκη και έγινε το μπόλιασμα.

Το 1965, ως βουλευτής της ΕΔΑ στη Βʹ Περιφέρεια Πειραιά, μεσολάβησε, μάλιστα, προκειμένου να δοθεί άδεια στον Ούγγρο προπονητή Μάρτον Μπούκοβι να έρθει στην Ελλάδα και στον Ολυμπιακό. Στη συνάντησή του με τους βετεράνους τόνισε:

«Ανέκαθεν πίστευα πως είναι απαραίτητοι στον ελληνικό αθλητισμό οι εγνωσμένης αξίας τεχνικοί. Γι’ αυτό και εγώ προσωπικά προσπάθησα και βοήθησα όσο μπορούσα για να έλθει ο Μπούκοβι στον Ολυμπιακό κάνοντας διαβήματα τόσο προς τον εδώ Ούγγρο πρέσβη, όσο και προς το Υπουργείο των Σπορτ της Ουγγαρίας»

ΙΝΦΟ: Η παρουσίαση του βιβλίου «Κόμμα αλλάζουμε ομάδα ποτέ, ή όταν ο Μίκης Θεοδωράκης συνάντησε το ποδόσφαιρο» θα γίνει στις 17 Μαΐου.