"Άνδρες του Αίματος", το κύκνειο άσμα του Μάνου Ελευθερίου

Το κύκνειο άσμα του αγαπημένου δημιουργού, που ο ίδιος εμπιστεύτηκε στον εκδότη του , λίγες μέρες πριν φύγει από τη ζωή.

"Άνδρες του Αίματος", το κύκνειο άσμα του Μάνου Ελευθερίου

Πρόκειται για ένα αλληγορικό, πολιτικό, στοχαστικό μυθιστόρημα, με έντονα αυτοβιογραφικά στοιχεία, στο οποίο ο Μάνος Ελευθερίου παρουσιάζει τις απόψεις του για τον κόσμο μας , την Ιστορία, την σύγχρονη εποχή, την τέχνη της συγγραφής.

Σκιαγραφεί γεγονότα του πρόσφατου και του μακρινού παρελθόντος και φορά στην εξουσία το μανδύα του Τέρατος. «Αυτό πάντα θα υπάρχει», γράφει ο Ελευθερίου. «Είναι η ανάγκη του ανθρώπου να’ χει κάτι να φοβάται κι ας το κοροϊδεύει μετά. Πάντα όμως έχει την ανάγκη να σκέφτεται και να αναρωτιέται αν υπάρχει κάτι ανώτερο απ’ αυτόν, μακρινό, άγνωστο και αόρατο από τον ίδιο. Με υπερφυσικές δυνάμεις που με το ένα χέρι ελεεί και με το άλλο τιμωρεί, να μπορεί να το αμφισβητεί , να το έχει φίλο, σύμμαχο και εχθρό, να μάχεται γι αυτό και στο όνομά του να μεγαλουργεί ή να δολοφονεί λαούς. Το τέρας πάντα θα υπάρχει».

Η γλώσσα του Μάνου Ελευθερίου είναι γεμάτη λυρισμό και οι λέξεις ακροβατούν μεταξύ πεζού και ποιητικού λόγου.

«Αν ιστορούμε πολλές φορές τη θλίψη μας» , εξομολογείται, «δεν έχουμε ποτέ την πρόθεση να ενοχοποιήσουμε ορισμένους ή να στεναχωρήσουμε όσους μας αγαπούν . Είναι μόνο ένα ξέσπασμα της ψυχής μας .Θέλουμε κάποιον να μας ακούει».

Το βιβλίο του Μάνου Ελευθερίου «Άνδρες του αίματος» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο