«Ένας Έρωτας», του Ντίνο Μπουτζάτι

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο σε μετάφραση Μαρίας Οικονομίδου.

«Ένας Έρωτας», του Ντίνο Μπουτζάτι

Ποιος λέει ότι μια πόλη δεν μπορεί να εμπνεύσει ιστορίες; Το Μιλάνο του εξήντα είναι το μυθιστορηματικό κέντρο του Μπουτζάτι, ένας πραγματικός πύργος της Βαβέλ κοσμημένος από μικρά και μεγάλα επεισόδια σαν ψηφιδωτά.

Στη νέα εκδοχή του από τις εκδόσεις Μεταίχμιο με την μεταφραστική σφραγίδα της Μαρίας Οικονομίδου ο αναγνώστης απολαμβάνει την αποκάλυψη ενός νοσηρού έρωτα που είναι κάτι περισσότερο από έρωτας –είναι υπαρξιακό δράμα με δεσπόζουσα την κρίση μέσης ηλικίας, είναι πάλη των τάξεων είναι λοιδορία μιας αστικής τάξης που παραπαίει στη βιομηχανική πρωτεύουσα της Ιταλίας.

Είναι κυρίως ένας ύμνος στην υπεροχή της γυναίκας σε κάθε ερωτικό παιχνίδι, είναι δοξαστικό στα ακαταμάχητα νιάτα της Λάιντε που διασπαθίζονται σε άνομες αγκαλιές. Ο Μπουτζάτι μελετά σε βάθος την εξέλιξη μιας σχέσης που βασίζεται στο καπρίτσιο ενός ώριμου άντρα και στην δεδηλωμένη απιστία μιας νεαρής γυναίκας.

Στο νεορεαλιστικό καμβά που υφαίνει μαστορικά ο Μπουτζάτι αναδεικνύονται οι λεπτές ισορροπίες που επιχειρεί ο άρρωστος εγωισμός των ανθρώπων, αυτός ο εγωισμός που πολλές φορές τον ταυτίζουμε με το πάθος αλλά δεν είναι και άλλοτε τον βλέπουμε λανθασμένα ως έκφραση απύθμενης λατρείας.

Οι διαδοχικοί εξευτελισμοί και ο αχαλίνωτος σαδισμός της Λάιντε απέναντι στον φαινομενικά ανοχύρωτο Αντόνιο δεν αρκούν για να αποτρέψουν την ανατροπή που όταν θα έρθει θα φωτίσει αλλιώς τα πρόσωπα και τα γεγονότα που τα συνδέουν. Απολαύστε το!