Η βραχεία λίστα του βραβείου Έναστρον και η ευρεία γκάμα της λογοτεχνίας σήμερα

Τέσσερα βιβλία μεταφρασμένης πεζογραφίας διεκδικούν ένα νεοσύστατο βραβείο υποδεικνύοντας και τις τάσεις της σύγχρονης εκδοτικής παραγωγής

Η βραχεία λίστα του βραβείου Έναστρον και η ευρεία γκάμα της λογοτεχνίας σήμερα

Το βραβείο μεταφρασμένης πεζογραφίας Έναστρον ξεκινά το ταξίδι του στο χρόνο και στη λογοτεχνία. Τα μέλη της Λογοτεχνικής Συντροφιάς Έναστρον ψηφίζουν το καλύτερο βιβλίο μεταφρασμένης πεζογραφίας του 2023, λαμβάνοντας υπόψη τόσο την αξία του πρωτοτύπου όσο και την ποιότητα της μετάφρασης αλλά και την επιμέλεια της συνολικής έκδοσης. Η ιδέα αυτή καλύπτει την μεταπολεμική λογοτεχνία δίνοντας φυσικά έμφαση στη σύγχρονη παραγωγή.

Ο πρώτος χρόνος αναγνώσεων οδηγεί ήδη σε κάποια συμπεράσματα. Τα μέλη της Λογοτεχνικής Συντροφιάς προέκριναν τέσσερα βιβλία που καλύπτουν όλο το φάσμα του μυθιστορήματος που διαβάζεται σήμερα. Η κεντροευρωπαϊκή παράδοση αντιπροσωπεύεται από την Τόβε Ντιτλέουσεν και την «Τριλογία της Κοπεγχάγης», εκδόσεις Πατάκη. Η σύγχρονη εργαστηριακή γραφή δεν θα μπορούσε να βρει καλύτερη εκδοχή από την «Παρακαταθήκη» του Ερνάν Ντίαζ, εκδόσεις Μεταίχμιο. Η βιβλιοφιλική λογοτεχνία καλύπτεται από το μυθιστόρημα του Μοχάμετ Μπουγκάρ Σαρ «Η πιο μυστική μνήμη των ανθρώπων», εκδόσεις Πατάκη ενώ η πειραματική νεωτερικότητα εκπροσωπείται για μια ακόμα φορά από την κεντροευρωπαϊκή παράδοση και από τον Ούγγρο Λάζλο Κρασναχορκάι στο «Herscht 07769».

Αναμένοντας τον νικητή δεν μπορούμε να μην δηλώσουμε εντυπωσιασμένοι από την ευρύτητα της αφήγησης και του ύφους που υιοθέτησε και υιοθετεί η λογοτεχνική πρωτοπορία.