«Οι περιπέτειες του Γκαρό» του Στέφανου Λέπουρα

Ένα  συναρπαστικό παραμύθι για μικρούς και μεγάλους από τις εκδόσεις Καστριανή

«Οι περιπέτειες του Γκαρό» του Στέφανου Λέπουρα

Ο Στέφανος Λέπουρας είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση συγγραφέα με μια νότα εντοπιότητας που αγκαλιάζει τον νησιωτικό πολιτισμό της χώρας. Ακάματος ερευνητής και εύστοχος αφηγητής μικρόκοσμων που αφορούν κυρίως την κυκλαδίτικη επικράτεια και ειδικά την σφαίρα της Τζιώτικης καθημερινότητας, αλλά κι ένα σεβαστό μέρος της Ιστορίας και της παράδοσης, ο Στέφανος Λέπουρας κατάφερε να παρουσιάσει μέχρι σήμερα μια ενδιαφέρουσα ποικιλία αφηγημάτων που προσέλκυσαν το ενδιαφέρον του αναγνωστικού κοινού.

Το βιβλίο του «Οι περιπέτειες του Γκαρό» είναι αφιερωμένο στη γιαγιά του συγγραφέα, Κατίγκω από τη Νάξο και κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Καστριανή. Το εξώφυλλο αποτελεί δημιουργία του γνωστού ζωγράφου Αλέκου Φασιανού ο οποίος ως γνωστόν διατηρούσε άρρηκτους δεσμούς με το νησί της Κέας.

Προεπισκόπηση εικόνας

- Ποιος είναι ο Γκαρό παιδιά; Ρωτάει ο δάσκαλος την τάξη. Ο Νικολάκης πετάγεται όρθιος, σηκώνει το χέρι του και το κουνάει δυνατά προς το δάσκαλο, φωνάζοντας: Εγώ, εγώ Κύριε. - Για πες μας Νικολάκη, τι ξέρεις; - Είναι ο αγαπημένος μου ήρωας Κύριε. Έχω διαβάσει πολλές φορές το βιβλίο του, σχεδόν το ξέρω απ’ έξω. Κάθε βράδυ για να κοιμηθώ ζητάω από τη μαμά μου να μου διαβάσει λίγο Γκαρό, μια περιπέτειά του. - Και κοιμάσαι; - Ταξιδεύω στα μέρη που πήγε και με παίρνει γλυκά ο ύπνος. -Αφού το ξέρεις απ’ έξω, πες μας κάτι, μια περιπέτεια. - Και αν σας πάρει όλους ο ύπνος Κύριε; - Δεν πειράζει, άρχισε, σ’ ακούμε. Ο Νικολάκης σταύρωσε τα χέρια και άρχισε: «Ο Σπανογένης αισθανόταν ασφαλής στην Μπαρμπαριά. Άλλωστε όλη η περιοχή ανήκε σε έναν άλλο μεγάλο πειρατή και φίλο του, τον Μπαρμπαρόσσα...»

Συνέχισε τη διήγηση με κλειστά τα μάτια, ενώ άκρα ησυχία επικρατούσε στην τάξη. Κάποια στιγμή άνοιξε τα μάτια του και είδε τα παιδιά να έχουν ρίξει τα κεφάλια τους πάνω στα θρανία και να κοιμούνται του καλού καιρού. Ακόμα κι ο δάσκαλος είχε πέσει πάνω στην έδρα.

Ο Νικολάκης χαμογέλασε, σταμάτησε την ομιλία, χτύπησε δυνατά τις παλάμες του και φώναξε: - Συναγερμός. Ο κοκκινοτρίχης μάς πρόδωσε, βάζουμε πλώρη για Αλεξάνδρεια να συναντήσουμε τον Μωχάμετ Άλι...

Τα παιδιά ξύπνησαν αλαφιασμένα και μόλις συνήλθαν άρχισαν να χειροκροτούν. Ο δάσκαλος τους είπε να κάνουν ησυχία και τους έδειξε το βιβλίο που ήταν πάνω στην έδρα.

ΟΙ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ ΤΟΥ Γκαρό, ένα παραμύθι της κυρά Κατίγκως, απόδοση Στεφάνου Λέπουρα, εξώφυλλο Αλέκου Φασιανού. Κεντρική διάθεση ΣΤΕΓΑΔΙ, Κορησσία Κέας τηλ. 22880 22651, κιν. 6972839595