Άλφρεντ Αγκοστινέλι - Ο έρωτας του Προυστ για τον ωραίο Μονεγάσκο που ενέπνευσε την Αλμπερτίν

Ο Αγκοστινέλι «δάνεισε» πολλά από τα στοιχεία του στην Αλμπερτίν, την ηρωΐδα του «Αναζητώντας τον χαμένο χρόνο»

Άλφρεντ Αγκοστινέλι - Ο έρωτας του Προυστ για τον ωραίο Μονεγάσκο που ενέπνευσε την Αλμπερτίν

Ο πρόωρα χαμένος Άλφρεντ Αγκοστινέλι υπήρξε ένας σφοδρός αλλά ανεκπλήρωτος έρωτας για τον Μαρσέλ Προυστ. Ωραίος, μελαχρινός, με υπέροχα μάτια και πρόσωπο χωρίς περιττές γωνίες, ο νεαρός Μονεγάσκος οδηγός ταξί μετέφερε τον Προυστ στο Cabourg, θέρετρο της Νορμανδίας, τα καλοκαίρια του 1907 και του 1908.

To 1911 o Αγκοστινέλι παρακάλεσε τον Προυστ να μεσολαβήσει, για να κάνουν δεκτή την σύντροφό του, την οποία παρουσίαζε ως σύζυγο, στο théâtre des Variétés.

To 1913 θα ξαναβρεθούν, καθώς ο Αγκοστινέλι άνεργος πια έρχεται και ζητά εργασία από τον Προυστ. Ο συγγραφέας του «Αναζητώντας τον χαμένο χρόνο» θα τον προσλάβει ως οδηγό, μολονότι ήδη έχει για αυτή τη θέση τον σύζυγο της αφοσιωμένης του υπηρέτριας Σελέστ Αλμπαρέ. Για το λόγο αυτό θα προτείνει στη συνέχεια στον Αγκοστινέλι να γίνει γραμματέας του και να τον βοηθά στη δακτυλογράφηση των χειρογράφων του.

No Mirando A Nuestro Daño - Todos Los Pilotos Muertos - Alfred Agostinelli

Ο Προυστ με τον Αγκοστινέλι στο αυτοκίνητο

Ο Προυστ θα ερωτευθεί τον Αγκοστινέλι αλλά το ερωτικό πάθος δεν θα βρει ανταπόκριση και ο Αγκοστινέλι θα επιστρέψει στο Μονακό και στον πατέρα του. Ο Προυστ μέσω του φίλου και οικονομικού του συμβούλου Αλμπέρ Ναχμία θα πληρώσει όσο όσο για την επιστροφή του Αγκοστινέλι αλλά χωρίς καμία τύχη. Στη συνέχεια όμως γνωρίζοντας το πάθος του νεαρού για την αεροπλοΐα θα του αγοράσει ένα αεροπλάνο με το οποίο ο Αγκοστινέλι θα βρει τραγικό θάνατο στις 30 Απριλίου του 1914, συγκλονίζοντας τον μεγάλο μυθιστοριογράφο που με τη σειρά του θα εξιδανικεύσει αυτό το θάνατο, και θα αναπτύξει ένα αίσθημα ενοχής.

Η θλίψη του Προυστ θα καταγραφεί στις επιστολές του αλλά και στο έργο του. Σε μια επιστολή προς τον φίλο του Ανρί Μπορντό θα γράψει: «ένα πλάσμα που αγαπούσα βαθιά, πνίγηκε σε ηλικία 26 χρόνων».